Arpacık kendi kendini sınırlamakla birlikte tedavi edilmediğinde kistleşme riski artış gösterir. Arpacık ne kadar sürede geçer? Arpacığın ortalama enfeksiyon hali yaklaşık bir hafta sürer. Tedavi ile bir haftada enfeksiyon bulguları düzelir.
Gözde arpacık çıkması sık karşılaşılan ve çoğu zaman zararsız bir durumdur. Arpacık gözün mikroplanması nedeniyle olur, kızarıklık, hafif acı, ağrı ve rahatsızlık verir. Göz kapağı şiş, kırmızı ve normalden sıcaktır. Gözde arpacık ortalama 1 hafta içinde geçer.
Arpacık neden çıkar, toplumda sıklıkla karşılaşılan arpacık ya da diğer adıyla “it dirseği”, göz kapağı bezlerinde meydana gelen bir enfeksiyondur. Elin sürekli göz ile temas etmesi sebebiyle göze bakteriyel enfeksiyon bulaşması sebebiyle oluşur.
Arpacık sık karşılaşılan bir enfeksiyondur ve çoğu zaman kendiliğinden kaybolur. Arpacığın çıkacağı hissedildiğinde ya da bölgedeki şişkinliğin farkına varıldığında ılık ve nemli bir bez ile bölgeye kompres yapmak iyileşme sürecini hızlandırıp bölgedeki hassasiyeti ve ağrıyı azaltabilir.
Cerrahi tedavi uygulanır. Şalazyon çıktığında 1 ayı geçirmeden cerrahiye almak en iyi çözümdür. Cerrahideki amaç şalazyonun yani kistin duvarını çıkarmak ve etrafındaki sağlıklı dokuya zarar vermemektir.
İlgili 22 soru bulundu
Arpacık tedavi edilmezse şalazyon olma ihtimali artar. Çok nadir de olsa arpacığın sıkılmaya çalışılması ve göze yanlış müdahalelerin yapılması göz kapağında aşırı derecede yüze yayılan şişliklerin ortaya çıkmasına (preseptal selülit) sebep olabilir. Bu özellikle çocuklarda çok risklidir.
Arpacık ilerlediğinde yağ bezinin ucu tamamen tahrip olup artık açılamaz hale gelmektedir. Buna ek olarak birinci, ikinci günden itibaren arpacık çıkmaya başladı ve göz kapağınız şişti ise acilen bir göz hekimine başvurmak ve ağızdan antibiyotik almak arpacığın oluşmasını engelleyebilir.
Şu anda, stres ve arpacık arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu gösteren hiçbir bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Bir arpacık bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklansa da, stres ve artan enfeksiyon riski arasında bir bağlantı olduğunu gösteren bazı kanıtlar bulunmaktadır.
Arpacık ile şalazyon nasıl ayırt edilir? Arpacık ile şalazyonu ayırt etmek her zaman kolay olmayabilir. Genel olarak arpacık kapak kenarında olurken şalazyon daha çok kapak kenarından geride olur. Arpacık enfeksiyona bağlı geliştiğinden ağrılı, kızarık ve şiştir.
Doğrudan göze sarımsağın uygulanması gözde yanmaya sebep olacaktır. Aynı zamanda bir pamuk üzerine sıkılmış olan sarımsak suyu yardımı ile sarımsağın faydalarından yararlanabilmenin de mümkün olduğu bilinmektedir. Sarımsak suyu, arpacığın olduğu bölgeye uygulandığı takdirde su kuruyana kadar kişi gözünü açmamalıdır.
Arpacık düzelene kadar kontakt lens takılmamalı, makyaj yapılmamalıdır.
Ne Zaman Doktora Gidilmeli? Arpacık oluşumu kişiyi çok rahatsız ettiğinde veya günlük yaşantıyı etkileyerek yaşam kalitesini düşürdüğünde doktora başvurulabilir. Arpacıkla birlikte oluşan iltihabın gözü etkilemesi durumunda kişide şiddetli ağrı ve ateş görülebilir bu durumda da doktora başvurulmalıdır.
Yağ bezeleri zaman içinde kendiliğinden yok olmaz ya da krem ve ilaçlarla tedavi yapılmaz. Bu nedenle, cerrahi yöntemlerle yağ bezeleri alınır. CO2 lazer adı verilen yöntem başta olmak üzere lazer ablasyon yöntemi günümüzde sıklıkla tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer alır.
Hordeolum olarak da isimlendirilen arpacık, göz kapağının altındaki bez yapılarında ani olarak ortaya çıkan bakteri kaynaklı bir enfeksiyondur. Sağlık kuruluşlarına yapılan başvurular arasında oldukça sık olarak tespit edilen arpacık, uygun tanı ve tedavi ile 1-2 hafta içerisinde kontrol altına alınabilir.
Sıcak kompres
Temiz bir bezi sıcak suya batırın ve günde 3-5 defa, her seferinde 10-15 dakika olmak üzere göz kapağınıza tutun. Sık sık sıcak suya batırarak bezin sıcak kalmasını sağlayın. Şalazyon vakalarında, bu sıcak kompres tıkalı yağ bezinin açılmasına ve boşalmasına yardımcı olur.
Göz kapağı iltihaplanması yani arpacık hastalığını teşhis etmek için göz muayenesinin yanı sıra göz kapağı içi muayenesine de ihtiyaç duyulmaktadır. El ve göz yordamı ile yapılacak muayene neticesinde tedavi planlaması yapılır ve ilaç tedavisi ile 1 hafta gibi kısa bir sürede tedavi etkisini gösterir.
Göz kapağı iltihabında bakterilerde rol oynadığından bunların miktarını azaltmak için antibiyotikli göz damlaları ve merhem kullanılabilir. Ayrıca iltihabı baskılamak ve kızarıklık, kaşıntı yanma gibi şikayetleri azaltmak için hafif kortizon içeren damlalar kullanılabilir.
Şalazyon yani köz kapağı kisti nedir? Şalazyon, göz kapağınızda görülen küçük, genellikle ağrısız, yumru veya şişliktir. Şalazyon gözde bulunan yağ bezlerinin iltihaplanması veya tıkanmasıyla oluşur. Şalazyon meibom bezi tıkandığında meydana gelir.
Tıpta hordeolum olarak tanımlanan arpacık, göz kapağı bezlerinde oluşan ve yaygın görülen bir enfeksiyondur. Cilt üzerinden dışa doğru şişlik ve kızarıklık ile karakterize olan arpacığın en yaygın sebebi stafilokok aureus adlı gram pozitif bakteri türüdür.
Stres göz sağlığını bozabilir
Stres hem vücudun hem de gözlerin düşmanıdır. Örneğin tetiklenen stres nedeniyle Santral Seröz Retinopati gelişebilir. Bu sorunda stres yüksek olunca retina olumsuz etkilenir. Retina altı alana sıvı kaçağı olur ve bu sıvı temizlenmezse merkezi görmede azalma meydana gelebilir.
Bulaşıcıdır. Arpacık olduğunda başka bir kişi ile gözleri içeren organik temasta bulunmamak lazımdır. Aksi halde o kişilere bulaşabilir. Arpacığa neden olan bakterinin yayılmasını engellemek için elleri temizlemek ve yastıklara, yatak örtülerine ve havlulara ve el bezlerini başkaları ile paylaşmamak gerekmektedir.
Blefaritin tedavi edilmesi kişinin arpacık ve şalazyon geliştirme riskini azaltır. IPL ışık ve maske tedavisi arpacıkta 48 saat arayla uygulanır, uygulama sonrası etkisini çok kısa sürede gösterir. Tedavi sonrası şişlik, kızarıklık ve ağrıda azalma görülür.
İlk önce metal bıçağı, kaynar suda kaynatarak bakterilerden arındırın. Daha sonra bıçakla soyduğunuz sarımsağı ezdikten sonra pamuğa sarılı kürdanı sarımsaklardan çıkan suya sokun ve arpacıklı yere çok dikkat ederek uygulayın.
Şalazyon (Göz Kapağı Kisti) Tedavisi
İlaç tedavisinde göz damlaları ve antibiyotikler kullanılır. Günde 4-5 defa, 10-15 dakika yapılacak olan sıcak kompres ise salgı bezlerinin rahatlamasını sağlar. Sıcak kompres yapıldığı esnada yavaşça göz kapağına masaj da yapılabilir.
Kirpik dibi iltihabının tedavisinde düzenli olarak günlük sıcaknemli kompresi takiben göz kapağına ve kirpik diplerine yapılan hafif bir ovalama ile kirpik dibinin temizlenmesi önemlidir. Bu sıcak kompres 5 dakika boyunca uygulanmalı ve çam ağacı ekstresi içeren özel şampuanlar ile kirpik dibi temizlenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri