O pizzalar buna değer: İtalya Tıpkı Fransa gibi İtalya'da da bahşiş ücreti eklenmiş bir biçimde çıkıyor karşınıza. Ekstra bahşiş bırakmak isterseniz de dolar olarak değil, euro olarak bırakın. Bu ayrıntıya dikkat edin.
İtalya'da ise coperto adı altında alınan bahşişin oranı restoranların menülerinde belirtilir ve restorandan aldığınız yiyeceği dışarıda yiyecekseniz ödemek zorunda kalmadığınız gibi, bir masada hizmet alıyorsanız mutlaka ödemeniz gerekmektedir.
Çin ya da Japonya'da uluslararası otellerde bahşiş hakaret olarak algılanabiliyor. Çin'de turist merkezlerinde servis görevlileri faturanın yüzde 10'una tekabül eden miktarı bahşiş olarak kabul ediyor.
Restoranda, kafede, kuaförde ve birçok alanda aldığı hizmetten memnun kalanlar bahşiş veriyor. Bu bahşişlerden pay almak isteyen bazı iş yeri sahipleri için ise uzmanlar "Bahşişin tamamı çalışanlara aittir" uyarısında bulunuyor. Memnun kalınan hizmet kimi zaman karşılıksız kalmıyor. Çalışana teşekkür bahşişle ediliyor.
Taksi ve otellerde de bahşiş bırakılmaz. Hollanda'da servis ücreti hesaba eklenir. Ama eğer çok iyi bir servis aldığınızı düşünüyorsanız yüzde 10 bırakabilirsiniz. Barlarda ise hesap yuvarlanarak ödenir.
İlgili 44 soru bulundu
Restoranlarda bahşiş veren İsviçrelilerin yüzde 38'i, hesabın yaklaşık yüzde beşini bahşiş verdiklerini söylüyor. Almanların ise yüzde 26'sı hesabın yüzde beşi civarında bahşiş veriyor.
DHA'nın haberine göre komşu Yunanistan'da da restoranlarda gerekli görülmüyor ancak ödeme yapılırken isteğe bağlı bahşiş bırakılabiliyor. Taksilerde ise sürücüler turistlerden bahşiş bekliyor.
Yasaya göre, iş yeri sahiplerinin bu paradan kendilerine pay almaması gerekiyor. Yönetmeliğe göre, biriken bahşişlerin çalışanlara eksizsiz olarak dağıtılması gerekiyor. Avukat Emel Özbek, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Bahşişler üzerinde işverenin bir hakkı yoktur.
Çalışanlar yaptıkları işlere göre puan alıyor ve toplanan bahşiş puana göre dağıtılıyor. Bu sayede müdür, şef garson, garson, komi ve istenirse mutfak çalışanlarına kadar bahşiş dağıtılıyor. Restoranlarda bu işlem günlük yapılabildiği gibi işletmenin büyüklüğüne göre haftalık ya da aylık dağıtım da olabiliyor.
Bahşiş bırakmak neredeyse zorunlu diyebiliriz, zira restoran ve kafe çalışanları da maaşlarını bahşişler hesaba katılarak alıyor, dolayısıyla bahşişlerin mutlaka veriliyor olması gerekiyor.
Hizmet sektöründe dünyanın en iyisi olduklarını savunan Japonlar, bu nedenle de bahşiş kabul etmiyorlar. Hatta olur da bahşiş bırakıp mekandan ayrılırsanız, peşinizden koşarak sana paranı iade etmek isteyeceklerdir.
"Kuzey Amerika'nın aksine, burada restoran çalışanları geçinmek için bahşişlere bel bağlamaz. Japonya'da servis işi, genelde örnek gösterilebilecek niteliktedir; bahşiş, kafa karışıklığı yaratır, bu yüzden muhtemelen servis görevlisi bahşişi kibarca reddedecektir."
Bahşiş Veya Tip
Özellikle emek yoğunluklu bir servis ya da hizmetten hoşnut kalındığında, istenen bedelin üzerindeki belirli bir tutar işi yapan kişiye bırakılır. Bu zorunlu bir ödeme değildir, genelde hizmeti ödeyene bağlıdır.
İtalya, ayrı- ca, AB ülkeleri içerisinde Almanya ve Fransa'dan sonra en çok sığınma başvurusu alan ve mülteci barındıran ülke olarak da ön plana çıkmaktadır (UNHCR, 2020).
Araştırmaya göre Türkiye'de restoranlarda hesabın yüzde 10'u ile 15'i, otellerde ise 2 ila 5 lira arasında bahşiş bırakılması doğru olarak kabul ediliyor. Taksilerde de ücreti yuvarlamak yeterli oluyor.
Avusturya'da servis ve hizmetlerden memnun kalmanız halinde yüzde 10 tutarında bahşiş vermek gelenektir. Diğer ülkelerden farklı olarak burada bahşişi göze çarpmayacak şekilde masaya bırakmak yerine, hesap tutarına yaklaşık yüzde10 ekleyerek yuvarlak para miktarı garsona ödenir. Garson genelde hesabı masanızda alır.
Genelde yeni başlayanlara verilen bu görev, mutfak ya da servis kısmında çalışır. Aynı zamanda müşterilerle içli – dışlı bir şekilde görevini devam ettirir. Garson kominin üstüdür, komi garsona yardım eder bu da komi mi üstün garson mu sorusunun cevabı olmaktadır.
Komi ve Garsonun Görev Olarak Farkları
Örneğin; komiler, servis öncesinde masanın düzeniyle ilgilenirler. Garsonlar, servis öncesi müşterilerden siparişi alarak komiye iletirler. Yani müşterilerle bire bir muhatap olan taraf garsondur. Komiler sadece siparişi mutfağa iletmekle ve mutfaktan getirmekle yükümlüdür.
Alakart garson; restoran, eğlence mekanı, kafe ve hizmet sektöründe müşterilerin menüden tercih ettiği yemekleri ve içecekleri servis eden meslek çalışanıdır. Siparişleri kurallara uygun bir şekilde alır, getirir ve gerektiği durumlarda hesabı da alır. "Alakart" kelimesi Türkçe'ye Fransızca'dan girmiş bir kelimedir.
Otel: Bahşiş gerekmez. Restoran: Tutarın yüzde 10'u kadar. Ayrıca garsona bahşiş bırakmamak kaba bir davranış sayılır.
Taksilerde yolculuk ücretinin yüzde 10-15'i bahşiş verilir. Otellerde ise kat görevlilerine gece başına 2-3 dolar, konsiyerje 5 dolar ve üstü, oda servisine ve çantalarınızı taşıyan kişiye 1-2 dolar, valelere de 2-5 dolar verilir.
Teslim ve hizmet bedelinden ayrı olarak müşterileriniz tarafından bir memnuniyet ifadesi olarak ya da örf ve adet gereği nakit olarak bırakılan bahşişler, herhangi bir teslim ya da hizmet bedeli olarak düşünülemeyeceğinden KDV ye tabi bulunmamaktadır.
PORTEKİZ / İSPANYA: Gastronomi sektöründe faturanın yüzde 15'i oranında bahşiş bırakılıyor. Taksilerde ise tutar yuvarlanıyor. İSKANDİNAV ÜLKELERİ: Norveç, Danimarka ve Finlandiya'da restoran ya da otellerde servis ücreti faturanın içine dâhil ediliyor ancak yine de tutar yuvarlanabiliyor.
Yunanistan'daki Türk varlığı Batı Trakya'yla sınırlı olmayıp, Rodos ve İstanköy ağırlıklı olmak üzere Onikiadalar'da yaşayan ve sayıları 6.000 civarında olan bir Türk nüfus da bulunmaktadır.
Yunan vatandaşlığı, kan bağıyla veya vatandaşlık yoluyla edinilebilir. Yunan yasaları çifte vatandaşlığa izin vermektedir. Bir Yunan vatandaşı aynı zamanda Avrupa Birliği vatandaşıdır ve bu nedenle diğer AB vatandaşları ile aynı haklara sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri