İtalyanlar ise Antalya, Kuşadası, Bodrum, Fethiye ve Marmaris'i işgal ettiler. Konya ve Akşehir'e de asker yolladılar. İtalyan işgali 28 Mart 1919'dan 5 Temmuz 1921 tarihine kadar 2.5 yıl sürdü. Mondros Mütarekesi'nin Doğu Anadolu'da 6 vilayetin Ermenilere bırakılacağına ilişkin maddesi Ermenileri harekete geçirdi.
Kurtuluş Savaşında İtalyan İşgalleri. Birinci Dünya Savaşından sonra Anadolu'da İtalyanların işgal ettiği yerler Antalya, Muğla, Burdur, Afyon, Akşehir ve Konya gibi Batı Akdeniz ve İç Ege'de kalan bölgelerdir. Diğer işgalci güçlerden farklı olarak, İtalyanların işgal ettiği şehirlerde ciddi bir direniş olmamıştır.
Mondros Antlaşması'ndan sonra, İtalyanlar Güney Batı Anadolu topraklarına asker çıkarmayabaşlamışlar ve 28 Mart 1919 tarihinde Antalya'yı işgal etmişlerdir. İtalyanlar Antalya'yıaynı zamanda askeri üs olarak da kullanmışlardır.
İtalya Cephesi, I. Dünya Savaşı'nda iki İttifak devleti olan Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve Almanya'nın İtalya'yı istilasıdır. Savaş genelde İtalya'nın Doğu Alplerinde olmuştur.
İtalya I. Dünya Savaşı başladıktan sonra İttifak Devletleri grubundan ayrılıp İtilaf Devletleri grubunun yanında savaşa girdi. Savaşın ilerleyen safhalarında ABD İtilaf Devletlerine katıldı. Rusya 1917 İhtilali'nden sonra İtilaf Devletleri grubundan ayrılarak savaştan çekildi.
İlgili 26 soru bulundu
İtalyanlar, 29 Eylül 1911'de Trablusgarp ve Bingazi'yi ele geçirmek için Osmanlı Devleti'ne savaş ilan etti. Ancak aralarında Mustafa Kemal'in de bulunduğu Türk subaylarının öncülük yaptığı direniş hareketiyle karşılaştılar.
Güney Cephesi (Cenup Cephesi), Fransız Cephesi veya Kilikya Cephesi (Fransızca: La campagne de Cilicie), I. Dünya Savaşı'nın ardından Fransız kuvvetleri ve beraberindeki Ermeni Lejyonu ile TBMM idaresindeki Kuvâ-yi Milliye arasında gerçekleşen muharebelerden meydana gelen cephedir.
Adım adım Kurtuluş Savaşı'na gittiğimiz o günlerde; İngilizler Çanakkale, Musul, Batum, Antep, Konya, Maraş, Samsun, Bilecik, Merzifon, Urla ve Kars'ı işgal ettiler. Fransızlar ise; Trakya'daki demiryolunun önemli istasyonlarını, Dörtyol, Mersin, Adana ve Afyon istasyonunu işgal ettiler.
İbrahim Paşa komutasındaki Mısır ordusu Osmanlı kuvvetleri karşısında önemli başarılar kazandıktan sonra ilerleyerek Konya'yı işgal etmiştir.
Mondros Mütarekesi'nin hemen ardından düşman kuvvetleri tarafından ilk işgal edilen yer olan bölge, 20 yıl Fransız işgali altında kalmıştır.
Milli Mücadele Hareketi karşısında konumlarını güçlendirmeyi amaçlayan İtilaf Devletleri 16 Mart 1920 tarihinde İstanbul'u resmen işgal altına aldılar. Resmi işgal sürecinde İstanbul'u tam manasıyla denetim altında tutan İstanbul İşgal Yönetimi'nin baskı ve müdahaleleri daha da arttı.
İtalyanlar ise Antalya, Kuşadası, Bodrum, Fethiye ve Marmaris'i işgal ettiler. Konya ve Akşehir'e de asker yolladılar. Mondros Mütarekesi'nin Doğu Anadolu'da 6 vilayetin Ermenilere bırakılacağına ilişkin maddesi Ermenileri harekete geçirdi.
Nihayet Yunanlılar, 8 Temmuz 1920'de hiç bir sivil direnişle karşılaşmadan Bursa'yı işgal etti.
Nisan 1920'den sonra Yunan ordusu İzmir'den harekete geçerek, Bursa, Eskişehir, Kütahya ve Afyon'a kadar Batı Anadolu'nun büyük bir bölümünü de işgal altına almıştır.
İngiltere bölgedeki işgallerine, 30 Ekim 1918'de Mondros Mütarekesi imzalandıktan sonra başladı. Zira 3 Kasım 1918 tarihinden başlayarak sırasıyla Musul, İskenderun, Kilis, Antep, Cerablus ve sonrasında da Maraş, İngilizler tarafından işgal edildi.
Dağlık Karabağ"ın merkezi Hankendi'ni 28 Aralık 1991'de işgal eden Ermeniler, 8 Mayıs 1992'de Şuşayı, 18 Mayıs'ta ise Laçın'ı ele geçirdi. Laçın'da hava saldırıları ve çatışmalar sonucunda çok sayıda ev yıkıldı, şehir yağmalandı, köyler yok edildi, 264 kişi şehit oldu.
İngilizler Çanakkale, Musul, Batum, Antep, Konya, Maraş, Samsun, Bilecik, Merzifon, Urla ve Kars'ı işgal ettiler.
Bugün 11 Nisan... Kurtuluş Savaşı'nda kahramanca savaşarak şehrini bağımsızlığa kavuşturan Şanlıurfa'nın kurtuluşunun 98. yıldönümü. Bundan tam 98 yıl önce, Kuva-yi Milliye kuvvetleri, Ali Saip Bey komutasında Fransızlara karşı yiğitçe karşı koyarak Urfa'nın kurtuluşunu kesinleştirdiler.
Adana, 1918'de Fransız orduları tarafından işgal edilmiştir. Yaklaşık 2 sene süren iç çatışma ve işgal sonrasında 1920'de Fransızlar Mersin-Adana hattına çekilmişler ve kuzey Çukurova (Kozan ve diğer dağlık bölgeler) tamamen kurtarılmıştır.
Sömürge arayışında olan İtalya Trablusgarp'a asker çıkarmaya karar verdiğinde Osmanlı Devleti'nin buraya gönderecek ne askeri ne de donanması vardı. Bu olay üzerine önde gelen subaylar kılık ve kimlik değiştirerek Trablusgarp'a gelmişler ve burada halkın İtalya karşısında savaşmasını sağlamıştır.
İtalya denince akla güzel manzaralar, sanat şaheserleri, nefis şaraplar ve lezzetli yiyecek geliyor. Bununla birlikte İtalya birçok önemli buluşun kaynağı olup, Jean pantolon, jakuzi, telefon, gazete gibi gündelik hayatta kullandığımız pek çok eşya İtalyanlar tarafından icat edilmiştir.
Bulunduğu konum itibariyle Afrika'nın kuzeyinde ve Akdeniz'de stratejik önemi haiz olan Trablusgarp (Libya), Türkiye açısından tarihsel ve stratejik bağlamda incelenmesi gereken bir bölgedir. Tarihi ismiyle Trablusgarp, bu- günkü ismiyle Libya, 1551'de Osmanlı Devleti'nin bir parçası olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri