Varikosel nedeniyle total erkeklik hormonuseviyesi düşmektedir. Bu nedenle cinsel ilişki esnasında kişide iktidarsızlık oluşabilmektedir. Bununla birlikte cinsel isteksizlik gibi sorunlarda görülebilmektedir.
Varikosel ilerledikçe testis fonksiyonlarının zarar görmesi sonucu erkeklik hormonu üretimi azalabilir. Bu doğrultuda erkeklerde sertleşme problemi gibi cinsel işlev bozuklukları ile karşılaşılabilir. Dolayısıyla varikosel cinsel yaşamı etkileyen bir hastalık halini alabilir.
Bu bölgedeki damar genişlemesiyle beraber testisin sperm fonksiyonlarını bozar ancak hormonal seviyeye olan etkileri bilinmektedir. Hormonal değişikliklerle beraber bu tarz etkiler görülebileceği düşünülebilir ancak varikoselin cinselliği etkilediğini rutin olarak söyleyemeyiz.
Normalde kronik prostatit hastalığı da erken boşalmaya neden olur. Bu çalışmadan yola çıkarak eğer kronik prostatiti olan erkek hastalarda ayni zamanda varikosel de varsa erken boşalmanın daha fazla olabileceğini söyleyebiliriz.
Kronikleşmiş varikosel ileri dönemlerde testis boyutlarında küçülmeye neden olarak sperm üretimi yanında ve testosteron adı verilen erkeklik hormonun üretilmesinde azalmaya da neden olabilir. Kronikleşmiş varikosel tedavi edilmezse testosteron düşüklüğü ile birlikte ereksiyon ve cinsel istek kaybına sebep olur.
İlgili 20 soru bulundu
Varikosel tanısı konulan kişilerde çoğu zaman tedavi gerekmez. Eğer testisteki şişlik ağrıya neden oluyorsa ağrı kesici ilaç reçete edilebilir. Varikosel hastalarında testis torbasını destekleyecek darlıkta iç çamaşırı kullanılmalıdır.
Kronik ve ilerleyici bir hastalık olan varikosel, tedavisiz düzelme göstermez. Tedavi edilmemesi durumunda testis boyutlarında küçülme, sperm parametrelerinde ilerleyici bozulma, testiste hormonal bozulmalara neden olup, ereksiyon yetersizliği gibi cinsel problemlerin ortaya çıkmasına da yol açabilir.
Varikosel en sık rastlanan kısırlık sebeplerinden biridir. Varikosel hastaları basit bir ameliyat sonrası çocuk sahibi olabilirler.
Varikosel, ürolojik hastalıklar arasında genç erkeklerde sık görülen bir hastalıktır. Kötü huylu değildir, kansere dönüşmez, hayati bir tehlike oluşturmaz. Tedavi edilmediği taktirde ilerde infertilite (kısırlık) ve cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olur. İlaçla veya bitkisel yöntemlerle tedavisi yoktur.
Yine varikosel ameliyatı sırasında toplar damarlar yerine atar damarların yani testise kan getiren damarların yanlışlıkla bağlanması sonucunda ilerleyen dönemlerde testiste küçülme görülebilir. Ameliyatın mikroskop altında yapılması bu ihtimali de oldukça azaltır. Varikosel ameliyatında varisli venler bağlanır.
Her iki testis de alındıktan sonra kandaki testosteron seviyesi hızla düşer. Bu, cinsel yaşamınızı ve çocuk sahibi olma yeteneğinizi (doğurganlık) etkileyecektir.
Testis çevresinde varis oluşumu olarak tanımlanan varikosel, erkeklerin yaklaşık %15'inde ortaya çıkan; ağrı, kısırlık, testis küçülmesi gibi sorunlara yol açabilen önemli bir sağlık sorunudur. Tek tedavisi cerrahi olan hastalık, günümüzde embolizasyon yöntemiyle ameliyatsız olarak tedavi edilebilmektedir.
Varikoselin testis kanserine yol açtığına dair bir bilgi yoktur; yol açacağı en önemli risk testis fonksiyonlarını bozarak kişinin çocuk sahibi olmasını zorlaştırma olasılığıdır” dedi.
Varikosel Baba Olmanıza Engel Değil!
Varikoselde hasar oluşum mekanizmaları ile ilişkili olarak varikosel şiddetine göre testis hacminde azalma veya anormal derecede yapısının küçülmesi görülebilmektedir. İleri evre varikoselli hastalarda testis hacimlerinin azalması daha belirgindir.
Varikoseli olan hastalarda testis ısısı arttığı için, varikosele bağlı zararlı moleküller biriktiği için testislerin sperm üretiminin bozulduğu, sayısının ve hareketliliğinin azaldığı düşünülmektedir. Varikosel her zaman kısırlığa yol açar mı? Hayır, açmaz.
Bunun en sık nedeni varikosel oluyor" dedi. Varokoselin bünyesel bir hastalık olduğunu ve genelde sol testiste gözlemlendiğini belirten Aşçı, şunları konuştu: "Aslında varikosel kalıcı bir hasar oluşturabilen bir hastalık gibi duruyor.
Her varikosel ameliyat edilmez. Varikosel tedavisi için ameliyat kararı, kişinin semptomları, ağrı düzeyi, üreme sorunları ve genel sağlık durumu gibi faktörlere bağlıdır. Varikosel ağrısı hafifse ve üreme fonksiyonları üzerinde olumsuz bir etkisi yoksa, ameliyat gerektirmez.
Varikosel ameliyatı zor bir ameliyat değildir. Ancak cerrahi operasyonda çok ince damarlar ile uğraşıldığı için dikkatli olunması gereken bir ameliyattır. Ameliyat sonrası bir iki gün hafif ağrı hissedilebilir. Bu durum kısa süre içinde geçerek ameliyatın herhangi bir etkisi görünmez.
Varikosel Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi
Hastalar genellikle 4-5 gün sonra günlük hayata dönmektedir. Mikrocerrahi yöntem kullanıldığında ve tek taraflı ameliyatlarda ağrı daha az olmaktadır.
Varikoselin azospermiye neden olduğu kesin olarak ispat edilmemekle birlikte son yıllarda varikoselin düzeltilmesinin sperm çıkışını sağladığı bildirilmiştir.
Dolayısıyla spermlerde hem sayı hem de kalite olarak düşmeler gözlenir, sperm sayısı azalır bazen de sperm rengi değişkenlik gösterir. Testisin çevresinde kan göllenmesi olduğu için kanın içindeki bazı hormonlar direk olarak testise etki ederek sperm hücrelerini bozar.
Varikoseli iyileştirmek için üzüm çekirdeğinden faydalanabilirsiniz. Üzüm çekirdeği kan dolaşımını düzenleme görevine sahiptir. Üzüm çekirdeği yağı ile bitki çayı her sabah içebilirsiniz. Düzenli şekilde tüketildiğinde kan dolaşımını rahatlatacaktır.
Eğer varikosele bağlı ağrı yakınmaları fazla değilse varikosel iç çamaşırı tercihi için çoğunlukla testislerin desteklendiği daha sıkı iç çamaşırlar (slip, suspansuar tip) kullanılması önerilir. Ağrıyı geçirmek üzere basit ağrı kesiciler kullanılabilir. Eğer ağrı kalıcı ve şiddetli ise ameliyat gerekli olabilir.
AÇIKLAMA: Testiste atrofiye neden olmamış hidrosel, varikosel ve ameliyatlıları ile inmemiş testis ameliyatlıları, askeri okullara girmeye engel teşkil etmez, sağlam kabul edilir."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri