Itimat telkin etmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: güven vermek.
İtimat telkin etmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
güven vermek.
Telkin, şuur dışı bir süreçte kişilerdeki belli fikirlerin ya da fiziksel bazı durumların değiştirilmesini sağlamak amacıyla verilen komutlar ya da davranışlar olarak tanımlanabilir.
Telkin kelimesinin Türk Dil Kurumundaki karşılığı bir duyguyu ya da düşünceyi karşıdakine empoze etmek ya da yol göstermek demektir. Telkin sözcüğünün TDK'ye göre anlamları arasında da öğretici olma ya da yol ve çıkış gösterme demektir.
Aklî melekeleri yerinde olup konuşma yeteneğini kaybetmemiş kişiye kelime-i tevhid telkin edilir. Telkinin amacı hastanın hayata veda ederken tevhid inancını hatırlamasına yardımcı olmaktır. Telkin sırasında “kelime-i tevhid” ve “kelime-i şehâdet” söylemekle yetinilmeli; kişi, söylemeye zorlanmamalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
358. III. Telkinler. Kavram olarak telkin çok kere bir insan araciyle ruhî yaşamın, iradî biçimde baskı, etki altında bırakılarak anlaşılmasını sağlama ya yarayan bir yöntemdir.
Bu doğrultuda İtimat etmek sözcük grubu, 'Güvenmek' anlamı ile beraber kullanılır.
TELKİN KELİMESİNİN ANLAMI
Talkın. Bilinç dışı bir sürecin aracılığıyla, kişinin ruhsal veya fizyolojik alanıyla ilgili bir düşüncenin gerçekleştirilmesi anlamına gelir. Bu kelime genellikle telgin şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı telkin şeklinde olmalıdır.
birtakım düşünce veya duyguları başkasına benimsetmek, telkin etmek, etkilemek.
Cevap: Ölen bir kimse, defnedildikten sonra, kabre ve kıbleye karşı ayakta durarak telkin vermek sünnettir. Mecmâ'ul-enhürde diyor ki: “Öldükten sonra telkin verilir. Çünkü, ruhu ve aklı geri verilir ve yapılan telkini anlar.
Herkes ölüsüne telkin verip vermemekte serbest bırakılır, dileyen verir, dileyen de vermez. 1- Ölünün dirileri duyamayacağını ileri sürenler delil olarak: "(Ey Rasulüm) sen (a daveti) ölülere duyuramazsın..." (Rûm, 30/52) âyeti ile, "..
Gaf yapmak, bilmeden, farkında olmadan yapılan bir davranışı anlatan bir deyimdir. Deyimin genel anlamı farkında olmadan kişinin karşısındaki kişiyi kırması ya da incitmesidir. Çam devirmek deyimi ile de aynı anlama gelmektedir.
Müslüman- lar, vefat etmek üzere olan din kardeşlerine ölmeden önce kelime-i tevhi- di telkin etmektedirler. Bununla Müslümanın, içinde bulunduğu imtihan dünyasından ayrılırken sahip olduğu tevhid inancını diliyle ikrar etmesini hedeflemektedirler. Bu telkinin yapılması bizzat Hz. Peygamber (s.a.s.)
"Telkin nedir? Bunu, bir düşünceyi bir başkasının zihnine yerleştirmek eylemi diye tanımlayabiliriz.
Telkin; bir duygu veya düşünceyi, söz yoluyla muhataba aşılamaktır. Edebiyatta telkinin ifrat hâli; Nasihat ve telkini, kaba saba bir üslûpla, samimiyetten uzak bir malûmatfuruşlukla yapmak…
Müslüman toplumların çoğunda ve özellikle Türkiye'de definden sonra telkin uygulaması ise şöyledir: Definden sonra iyi hal sahibi bir kimse ölünün baş ucunda yüzüne karşı ayakta durarak ona ismi ve annesinin ismiyle (isimleri bilmiyorsa “Ey Havvâ oğlu Abdullah!” diye) üç defa seslenir.
Telkin herhangi bir fikrin beş duyumuz veya altıncı hissimiz aracılığıyla zihnimize ulaşarak bir etki yaratmasıdır. Telkin günlük hayatın, yaşamın değişmez parçasıdır. Etrafımızdaki herşey, aklımızdan geçenler ve duygularımız birer telkin görevi görür.
Cenaze gömüldükten sonra herkes gider; sadece hoca kalır. Hocanın kalmasının sebebi sorgu melekleri gelince cevabı doğru versin diyedir. Hoca ölenin annesinin adını söyleyerek talkında bulunur.
Dilimize Arapçadan geçen itimat kelimesi altı harften oluşur. Kelimenin orijinal yazılışı iʿtimād şeklindedir.
itimat - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁmd kökünden gelen iˁtimād اِعتماد “güvenme, (bir şeye veya birine) dayanma” sözcüğünden alıntıdır.
(ﺍﻋﺘﺬﺍﺭ) i. (Ar. 'uẕr “affetmek, mâzur görmek”ten i'tiẕār) Özür dileme, mâzeretini bildirme: Hezâran i'tizâr ile kusûrun i'tirâf eyler / Kemâl ü fazlını görse Celâleddîn-i Devvânî (Hersekli Ârif Hikmet).
Terkip kelimesinin anlamı, Türkçede “birleşim, birleştirme, bir araya getirme / tamlama / bileşim” anlamlarına gelmektedir.
Değerli kardeşimiz, Telkinde baba ismi değil anne ismi okunur. Bunun sebebi çocuğun annesinin kesin olarak bilinmesi, babasının ise kesin olarak bilinememesi ihtimalidir.
Hipnotik telkinler öncelikle hipnoz indüksiyonu olarak kullanılır. "Bu odada, bu koltukta ben parmağını sıkarken, hipnoz amaçlı uyu kelimesini duyduğunuzda uyuyacaksın" gibi bir telkin, hipnotik transa sokmaya yönelik bir telkindir.
Ölümü yaklaşmış kişiye kelime-i tevhid telkin edilmesi sünnettir (Müslim, Cenâiz, 1). Bu telkin, tövbeyi de içine alacak şekilde yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri