Hint-Avrupa dil ailesine mensup Farsça, geçmişi Pers İmparatorluğu'na dayanan köklü ve zengin bir dildir. İslamiyet döneminde Farsça'nın etkisi devam etmiş, İslam düşünürleri ve edebiyatçıları bu dilde eserler vermişlerdir.
İranlı tarihçiler Farsların menşeini Perslere dayandırmaktadırlar. Perslerle Farslar arasında bir akrabalık söz konusu ise de, bu ilişki ancak bir ad akrabalığından öteye gitmemektedir. Bilindiği gibi, belirsiz bir tanım olan Pars/ Pers adı İslâmî kaynaklarda Fars olarak karşımıza çıkmaktadır.
Farsça ya da Persçe (Farsça: فارسی; Fârsi, پارسی , Pârsi veya زبان فارسی; zabân-e Fârsi), Hint-Avrupa dillerinin İran dilleri koluna ait bir batı İran dilidir.
Arapça'da bu iki ses ortak kapalı a sesi ile verilmektedir. Arapçada "p" sesi olmadığından Araplarca "Pars/Pers" olarak değil, "Fars/Fers" olarak adlandırılmışlar ve sonrasında da genel olarak bu adla anılmışlardır. Yani anlaşılacağı üzere Farslar Müslüman olmadan önce bu isimle bilinmekteydiler.
İran, Afganistan (Peştuca ile birlikte) ve Tacikistan'ın resmi dili Farsçadır. Özbekistan, Kazakistan'ın bazı bölgeleri, Kırgızistan, Türkmenistan, Rusya, Pakistan ve Çin'de, Farsça azınlık gruplarının kullandığı bir dildir.
İlgili 36 soru bulundu
Bilindiği gibi, Kürtçe ve Farsça aynı Ari dil grubunun İrani koluna mensup kardeş dillerdir. Farsça ile Kürtçe kelimelerin yüzde ellisinden fazlası aynı kökene dayanıyor. Tarihi kaynakları, efsaneleri, halk hikayeleri, şarkıları, destanları aynı kökten geliyor.
Fars alfabesi, Farsçanın İran ve Afganistan'da kullanılan yazı sistemidir. Kökeni Arap alfabesine dayanır, bu alfabeye Arapçada bulunmayıp Farsçada bulunan ژ,چ,پ ve گ harflerinin eklenmesiyle oluşturulmuştur. Osmanlı alfabesi büyük ölçüde bu alfabeden uyarlanmıştır.
Buna rağmen İran sözcüğü, Fars veya Pers sözcüğünün eş anlamlısı olarak değil, Aryen ırkının ülkesi anlamında coğrafi bir terim olmakla beraber, günümüzde bile Türk, Arap, Fars, Beluc, Peştu gibi kavimlerin birlikte yaşamış oldukları ülkeye verilen genel bir isim olduğunu görmekteyiz.
2022 verilerine göre yaklaşık 86 milyon nüfusu bulunan İran, dünyanın en kalabalık 17. ülkesidir. Etnik olarak nüfusunun yarısından fazlasını Farslar oluştururken, azınlık olarak Azeriler ve Kürtler ve onlardan çok az sayıda olarak Beluçlar, Türkmenler ve Araplar bulunmaktadır.
İranlılar'la ilgili bilgilere tarihte ilk defa milâttan önce IX. yüzyıla ait Asur kaynaklarında rastlanmaktadır. Bu kayıtlardan, Ortadoğu'ya göç eden Hint-Avrupa kavimlerinden olan Medler'in Urmiye gölünün güneydoğusunda, Persler'in ise batısında oturdukları anlaşılmaktadır.
Dil olarak Kürtçe Farsça'dan daha eski. Bu tartışmasız.
Dil bilgisi
Hint-Avrupa Dil Ailesinin İrani grubunda Kürt dillerinin yanı sıra Farsça ve Paştu gibi diller bulunur. Bu diller tahmin olarak aynı kökten doğmuştur ve zamanla ayrı gramer kurallarına sahip birer dil olmuşlardır.
Farslar - YouTube. Farslar, günümüzdeki İranlıların ataları olan Arap metinlerinde Fars dünya genelinde Pers olarak adlandırılan tarihte ve coğrafyada büyük izler bırak bu kadim uygarlığı sizler için anlattım.
Arap alfabesi temel alınarak oluşturulmuş olan Fars alfabesi 32 (Otuz iki) sese sahip bir yazı sistemidir. Arap alfabesi dışında Fars diline ait olan bazı sesleri karşılamak amacı ile Fars alfabesine گ (g), ژ (j), چ (ç) ve پ (p) sesleri eklenmiştir.
Bu yalnızca bir rivayet olmakla beraber, paşmina kelimesinin köklerine baktığımızda farsçada yün anlamına gelen "paşm" kelimesine dayandığını görürüz. Yüzyıllar önce kaşmirden şalların ilk defa dokunmaya başladığı Nepal'e kadar ulaşan bu isim, şalların da aynı isimle anılmasını sağlamıştır.
Farsça, ülkemizde edebiyat, tarih, kültür gibi birçok alanda öğrenimine ilgi gösterilen kaynak diller arasındadır. Farsçanın hâkim olduğu coğrafyalar ile siyasi, tarihi, kültürel, ekonomik ilişkilerin önemi, bu dili öğrenmeyi önemli hale getirir.
Her ne kadar İran'da Türk devletleri kurulsa da eskiden beri, Farsça ülkenin resmi dili sayılmaktadır. Günümüzde ise eğitim dilinin Farsça olması, İran'da konuşulan diğer dillerini de etkisi altına bırakmıştır. Türk dillerinin farklı ağızları dahil olmak üzere bu üleke konuşulan hiç bir dil, yazı diline sahip değildir.
MÖ 3. binyılda Güneybatı İran'da ve Güney Mezopotamya'da yükselen Elam uygarlığı, İran'da tarihi bilinen ilk siyasal oluşum ve kültür olup İran'ı o dönemin uygarlık merkezi durumuna getirmiştir. Elamlılar, MÖ 3.000-640 yılları arasında yaşamış ve üç büyük boyun bir araya gelmesinden kurulu siyasal bir güç olmuşlardır.
İran ise Aryen kavimlerinin üzerinde yaşamış olduğu ve Turan ile Mezopotamya arasında kalan toprakların adıdır. Çoğu zaman İran'dan kastedilen Farslar ve Turan'dan kastedilen de Türkler olduğu düşünülür.
Antik Persler, MÖ 2. binyılın sonlarında muhtemelen Kafkaslar veya Orta Asya'dan İran Platosu'na göç eden bir Hint-İran halkıydı. Esasen hayvanları ile birlikte bozkırlarda dolaşan çobanlar olan bu insanlar, etnik olarak Baktriyalılar, Medler ve Partlar ile akrabaydılar.
İran'da Azeriler en büyük Türk grubudur ve Farsçadaki İran Türkleri (ترکهای ایران) adı öncelikle İran Azerileri için kullanılmaktadır.
Persis) kelimesinin Arapçalaşmış şekli olan Fars, bugünkü İran'da güneyde İran körfezi, doğuda Kirman, kuzeyde İsfahan ve batıda Buşehr ve Hûzistan ile çevrili coğrafî bölgeye yani Fars eyâletine verilen addır.
İran'da İslamiyet'in kabul edilmesinden sonra dünyanın en karmaşık ve zor bir alfabesi olarak bilinen Pehlevi alfabesinin yerini Arap alfabesi almıştır. Fars dilindeki mevcut sesleri karşılayamayan Arap alfabesine zaman içerisinde harf eklemeleri yapılarak ıslah edilmeye çalışılmıştır.
Osmanlı Türkçesi sadece Arapça ve Farsçadan değil, başka dillerden de etkilenmiştir; ancak diğer dillerle olan etkileşimi Arapça ve Farsça kadar çok değildir. Osmanlı Türkçesi alfabesinde toplamda 31 harf bulunmaktadır. Bu harflerin 28 tanesi Arap alfabesinden, geriye kalan 3 harfi ise Fars alfabesinden alınmıştır.
Farsça öğrenmek zor bir süreç olabilir. Çoğu kişi bu dili doğru ve hızlı bir şekilde nasıl öğreneceğini bilmez. Bu yüzden de, saatlerini, günlerini, aylarını ve hatta yıllarını dil becerilerini geliştirmeye çabalarken harcarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri