مشهود Arapça ve farsça anlamları شده و معاينه ميگردد. (ناظم الاطباء). نمايان.
"Meşhut" kelimesi arapça kökenli olup, "işhat", "şahit" sözcükle- ri ile aynı kökten gelmektedir. Sözcük anlamı itibariyle, gözle gö- rülen, müşahade edilen, tanık olunan anlamlanna gelmektedir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mabud kelimesinin orijinal yazımı "mabut" şeklindedir. Yapılan aramalarda kelimenin sözlük anlamı tanrı olarak geçmektedir.
مشرب Arapça ve farsça anlamları
[ مُ شَرْ رَ ] (ع ص) آميخته.
(ﻣﺸﺎﻡّ) i. (Ar. şemm “koklamak”tan meşāmm) Koku alma organı, burun: Fasl-ı bahâr-âsâ gelip nâ-geh meşâmm-ı âlemi / Kıldı muattar ser-be-ser ol gonca-i bâğ-ı ümîd (Nedim).
İlgili 36 soru bulundu
MAĞŞÛŞE. (ﻣﻐﺸﻮﺷﻪ) i. (Ar. maġşūş'tan maġşūşe) Osmanlı hazînesinin sıkıntılı zamanlarında çıkarılmış olan gümüşü çok az bakır para, içinde fazla bakır olan değeri düşük para: Delik mecîdiyeler (…) sonra bir çok çeşidi meçhul mağşûşe (Hâlit Z. Uşaklıgil).
müştak teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
(Osmanlı Dönemi) (şevk. den) Arzu ve iştiyak gösteren, fazla istekli.
müşt - مشت
|| سطبر و گنده و غليظ.
(اِ.) جِ منبع .
Peymane kelimesi, kadeh anlamında kullanılan Arapça bir kelimedir. Günümüzde çok kullanılmasa da, pek çok alanda görülebilen bir kelimedir. Anlamı yönünden değerlendirilen peymane kelimesi, kadeh anlamına sahip olan önemli kelimelerden biridir.
Kendisine ibadet edilen, varlık; rabb, ilah. Batıl dinlerde insanların yollarını şaşırıp delâlete sapmalarıyla ibadet ettikleri put vb. varlıklar birer mabudtur. Zira onların insanlara fayda ve zarar verebileceklerine inanılarak onlara ibadet edilir.
Allah (cc), Mâbûd'dur. Yani kendisine ibâdet edilen, çok sevilen, çok istenen, kulluk yapılan, itaat edilen, emirlerine boyun eğilen, sözü ve kelâmı dinlenen Mâbud-u Bilhak Cenab-ı Hak'tır.
mecaz Tapınırcasına sevilen kadın, sevgili.
Arapçada teshir kelimesi büyülemek ve birini hileyle aldatmak demektir. Bu kelimeden türetilen muhassar ise birinin cazibesine kapılmış kişi anlamına gelir.
Musahhar Kılmak kelimesi, bir yeri tamamen ele geçirmek ve orada hakimiyetini ilan etmek anlamına gelir. Musahhar etmek ise hem büyülemek hem de zapt etmek anlamında kullanılır.
(Ar. fehm “anlamak”tan infihām > münfehim) [Türkçe'de türetilmiştir] Anlaşılan, kavranılmış, idrak edilmiş olan: Bu kaziyye gûyiyâ ahdinde oldu münfehim / Kim güneş tâvûs-ı zerrin-bâl oluptur şeb gurâb (Necâtî Bey).
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir. Farsçada ''na'' eki ise başına getirildiği eklere olumsuz anlamı katar. Na ve mütenahi kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş olan bu kelime sonsuz manasına gelir.
MUHANAT – MUHANNET
sıf. ve i. (Ar. muḫanneѕ'ten) halk ağzı. Korkak, alçak, kalleş, nâmert (kimse), muhannes: Muhannettir yalan dünya kayıran (Pir Sultan Abdal).
İçine alan, içeren, kapsayan, tazammun eden. Üstüne alan, tazmini kabul eden. Muhit ve müştemil olan.
Müşrif Ortaçağ'da “nâzır, mütevelli, kayyım” anlamında cami, hastahane, sultan hazinesi, vakıf, kütüphane gibi kurumların yönetim ve denetimine bakan kimseler için de kullanılmıştır.
Arapça fsd kökünden gelen müfsid "fesat sokan" sözcüğünden alıntıdır. Lügâtte bozucu veya fesad eden gibi mânâlara gelir. Müfsid kelimesi, İslam kelâmında imanı (inanç), İslam fıkıhında ise başlanmış bir ibâdeti bozarak geçersiz kılan durumlar için kullanılan bir terimdir.
MÜŞÂHİT – MÜŞÂHİD
1. Gören, müşâhede eden (kimse). 2. i. Gözlem yapmakla görevli kimse, gözlemci.
MÜZİÇ – MÜZ'İC
(ﻣﺰﻋﺞ) sıf. (Ar. iz'āc “rahatsız etmek”ten muz'ic) Rahatsızlık veren, huzursuz eden, sıkıcı, bunaltıcı, bıktırıcı: … Fehm ü dâniş, akl ü istihrâc hep muzlim / Bütün rûhumda müz'ic bir cemâdiyyet olur nâim (Tevfik Fikret).
Didar genelde yüz ve çehre ile dile getirilen bir kelimedir. Bu kelime eski zamanlarda ayrıca yüz güzelliği ve yüzdeki nur olarak da anlatılabilmekteydi. Gündelik yaşamın bir parçası olmamasına rağmen, pek çok değişik eserde ve yazılı kaynaklarda sıkça karşılaşılmaktadır.
Meftun kelimesi Türkçe üzerinden gönül vermiş ya da tutulmuş gibi anlamlara sahiptir. Özellikle Osmanlı döneminde çok fazla kullanılmış ve aşk üzerine değerlendirmiş bir kelimedir. Mecazi anlam kapsamında yanmış veya baştan çıkmış ve çıkarılmış gibi anlamlar üzerinden değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri