Tutuklama kararına itiraz dilekçesi, hukuki bir belge olup, tutuklanan bir kişi ya da onun avukatı tarafından mahkemeye sunulan bir başvurudur. Bu dilekçe, kişinin tutuklama kararını hukuka aykırı veya haksız bulduğunu belirterek, kararın gözden geçirilmesi veya iptal edilmesi talebini içermektedir.
İtiraz, kural olarak hakim kararları ile kanunun açıkça gösterdiği hâllerde, mahkeme kararlarına karşı üst bir merciiye yapılan, hukuki niteliği itibariyle “kanun yolu” başvurusudur. Cumhuriyet savcısı tarafından verilen kararların da hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle bir üst merciiye itiraz başvurusu yapılabilir.
Ceza Hukukunda İtiraz Kanun Yoluna Başvurabilecekler
Kurum müdürüne yapılan itirazda ise gerekli işlemler yapılıp tutanak hazırlandıktan sonra dilekçe hemen ilgili mahkemeye gönderilir, işlemlerin tamamlanması ile birlikte kanun ile belirlenen sürelerde kesinleşmiş olur.
İtiraz üzerine tutuklama kararını veren yargıevi bu kararını ya 3 gün içinde düzeltir ya da itiraz dilekçesinin kendisine verildiği tarihin- den itibaren 3 gün içerisinde bu kararından dönmezse (tutuklamaya devam kararı verirse) en geç 3. günün sonunda itirazı bir üst dereceli yargıevine kendiliğinden gönderir. (CMK ...
İtiraz, kararın yerine getirilmesinin geri bırakılması sonucunu doğurmaz (m.269/1). Ancak kararına itiraz edilen makam veya kararı inceleyecek olan merci, geri bırakılmasına karar verebilir (m.269/2).
İlgili 27 soru bulundu
Davalı cevap dilekçesi vermediği takdirde davalının ileri sürdüğü bütün vakıaları inkâr etmiş sayılır. Davalının cevap dilekçesi vermediği hallerde dava, davacı tarafından dava açarken sunulmuş olan vakıalar ve deliller esas alınarak görülüp sonuçlandırılır çünkü artık davalı delil listesi sunulamayacaktır.
Tarafınıza gönderilen ödeme emrini aldığınız tarihten itibaren 7 gün içinde dilekçe ile veya sözlü olarak icra dairesine itiraz etmezseniz takip kesinleşir. Takibe itiraz etmediğiniz ve aynı zamanda borcunuzu ödemediğiniz durumda, yedi günlük itiraz süresi içinde mal beyanında bulunmanız gerekir.
İtirazın geri alınması, itirazda olduğu gibi yazılı veya sözlü yapılır. İtirazı hükümden düşürecek yollara baş- vurmadan önceki takip aşamalarında itirazın geri alınmasının bazı sonuçları var- dır. Ayrıca geri almanın; itirazın iptali, itirazın kaldırılması ve gecikmiş itiraz gibi yargılamalarda da etkisi olacaktır.
UYAP Bilişim Sistemi aracılığıyla davanızın son durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekiyorsa harç/masraf/tahsilat işlemlerinizi yapabilirsiniz. Davanızın son durumu ile ilgili bilgiye, dosyanızın safahat bilgilerindeki yapılan son işlemi takip ederek ulaşabilirsiniz.
İcra takibine borçlu süresi içerisinde itiraz eder; alacaklı 6 ay içerinde İcra Hukuk Mahkemesi'nde '”İtirazın Kaldırılması Davası” ya da 1 yıl içerisinde genel mahkemelerde “İtirazın İptali Davası” açmazsa, icra dosyası işlemden kaldırılır.
Hâkim veya mahkeme kararına karşı itiraz, kanunun ayrıca hüküm koymadığı hâllerde 35 inci maddeye göre ilgililerin kararı öğrendiği günden itibaren yedi gün içinde kararı veren mercie verilecek bir dilekçe veya tutanağa geçirilmek koşulu ile zabıt kâtibine beyanda bulunmak suretiyle yapılır.
İlamsız icra takibine itiraz etmek için, borçlunun 7 gün içinde icra müdürlüğüne bir itiraz dilekçesi sunması gerekir. İtiraz dilekçesinde, borçlunun borcu olmadığı, borcun miktarı veya vadesinin hatalı olduğu gibi iddiaları ileri sürebilir. İtiraz dilekçesinin kabulü halinde, icra takibi durur.
Şahısların da itiraz hakkı vardır. İtiraz davayı gören mahkemeye yapılır şeklinde verilen bir cevap Asliye Ceza Mahkemesine İtiraz Nereye Yapılır sorusunun en net yanıtı olacaktır. Mahkeme kararının ardından 7 gün içerisinde başvurulması gerekir ve başvuru yolu dilekçe ya da tutanağa geçirilmedir.
Asliye ceza mahkemesinin yargı yetkisine giren işlerde tutukluluk süresi 1 yıldır. Bu süre zorunluluk hallerinde 6 ay daha uzatılabilir. Yani, asliye ceza mahkemelerinde azami tutukluluk süresi 1,5 yıldır. Ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren suçlarda, tutukluluk süresi en fazla iki yıldır.
Bir hakim veya mahkeme kararına karşı kanunda belirtilen kişiler tarafından 7 gün içinde kararı veren mercie yapılacak olan başvuru üzerine kararın yeniden incelenecek oluşuna ilişkin kanun yoluna itiraz denir.
meb.gov.tr/” adresi üzerinden yapılmaktadır.
Türk vatandaşlarının ve Türkiye'de ikamet eden yabancıların kendileri ve kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri konusunda yetkili makamlara yaptıkları başvuruların sonucu veya yapılmakta olan işlemin safahatı hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevap verilir.
Faturaya İtiraz Süresi Ne Kadardır? Faturaya itiraz süresi, kişinin faturayı almasından itibaren 8 gündür. Bu süre içinde faturaya itiraz edilmesi yeterli olup; itirazın bu süre içinde karşı tarafa varmış olması gerekmez.
Tutuklamanın Maddi Koşulları
Ceza Muhakemesi Kanunu'nda. mahkûmiyet kararından sonra aranan en ağır şüphe derecesi tutuklama tedbiri için geçerlidir. Yargılama sonunda sanığın mahkûm olması güçlü bir olasılık içinde ise kuvvetli suç şüphesinin varlığından söz edilebilir.
Soruşturma evresinde, şüpheli tutukevinde bulunduğu süre içerisinde en geç otuz günde bir sulh ceza hakimi, tutukluluk halinin devamının gerekip gerekmediği konusunda bir karar vermek zorundadır (CMK md. 108/1). 18 Kovuşturma evresinde tutuklama kararı mahkeme tarafından verilir (CMK md. 101).
Tutuklama İtiraz Şekli
Başka bir ifade ile tutuklamayı veren hâkim veya mahkeme kararına karşı itiraz, kararın tefhim (yüze karşı verilmesi nedeniyle) tarihinden itibaren yedi gün içinde kararı veren mercie verilecek bir dilekçe veya tutanağa geçirilmek koşuluyla zabit kâtibine beyan bulunmak suretiyle yapılır.
İtirazlar, ilk olarak sahte itirazlar, samimi itirazlar, söylenen veya söylenmeyen itirazlar olmak üzere üç ana gruba ayrılmaktadır.
Alacaklı bir yıl içinde itirazın iptali davası açmazsa, yaptığı ilâmsız takip düşer, bir yıllık süreyi geçiren alacaklının, genel hükümlere göre alacağını dava etme hakkı saklıdır (İİK. 67/IV) Yani alacaklı alacağı zamanaşımına uğramadığı sürece, genel mahkemelerde bir alacak (tahsil) davası açabilir.
Ödeme emrinin tebliğinden itibaren 5 günlük itiraz ve şikâyet sürelerinin dolmasının ardından borçlunun takip konusu kambiyo senedinin bedelini ödemesi için 5 günlük bir süresi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri