İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için, itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez.
İstihkak Davalarına İlişkin İlâmlar
Farklı olarak istihkak davasının reddi kararı neticesinde ortaya çıkan vekalet ücreti ve yargılama giderlerinin icraya konu olabilmesi için kesinleşme şartı aranmayacaktır.
Tahliye Kararının İcrası
İcra mahkemesi tarafından verilen tahliye kararının icra edilebilmesi için kesinleşmesi şart değildir. Ancak tahliye kararının icra edilebilmesi için tahliye kararının kiracıya tefhim ya da tebliğ tarihinden itibaren on gün geçmesi gereklidir.
İtirazın İptali Davasında Vekâlet Ücreti
İtirazın iptali davası nisbi vekâlet ücreti içerir. İtirazın kaldırılması ise maktu olarak hesaplanır.
İtirazın iptali davası genel hükümlere göre nispi harca tabidir. Alacaklının icra takibi açarken yatırmış olduğu binde beş peşin harç kendisine geri verilir ya da dava harcından mahsup edilir. İtirazın iptali davasında harca esas değer asıl alacak miktarı olarak dikkate alınır.
İlgili 20 soru bulundu
İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için, itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez. Ancak, itirazın iptali kararını temyiz eden borçlu, Yargıtay'dan icranın durdurulmasına karar verilmesini isteyebilir.
Buna göre; i) İlamsız takip yapılmış olması, ii) Borçlunun bu takibe itiraz etmesi, iii) İtirazın alacaklıya (davacıya) tebliğinden itibaren alacaklının, bir yıl içinde itirazın iptali için mahkemeye başvurmuş olması, yasal koşullarının gerçekleşmesi gerekir.
Bu karar uyarınca kararda yazılı yargılama gideri ve vekalet ücreti vb. taleplerin de karar kesinleşmedikçe cebri icra yolu ile infazı istenemez.
Maktu ücret, davanın konusunun para olmadığı veya para ile ölçülemediği hallerde belirlenen ücrettir. Nisbi ücret ise davanın konusunun para olması veya para ile ölçülebilir olması halinde bu değer üzerinden belirlenen ücrettir. Nisbi ücretin belirlenmesinde dava dilekçesinde talep edilen miktar esas alınır.
İtirazın iptali davasını (M.67) ve borçtan kurtulma davasını (M.69) kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz) isteyebilmesi (veya M.32 ye göre ilamlı icra takibi yapabilmesi) için itirazın iptali kararının kesinleşmesi şart değildir.
Dolayısıyla şikayet üzerine icra mahkemesi tarafından verilen kararların kesinleşmeden icraya konması mümkündür. Zira Yargıtay'ın 16/09/2011, 2011-347 K.- 2011/320 E. Sayılı kararı da icra mahkemesince verilen kararların infazı için kesinleşme şartının bulunmadığını belirtmektedir.
Sıra cetveline itiraz davasında davayı kazandık ve tarafımıza vekalet ücreti takdir edildi. Vekalet ücretini takibe koymamız için kararın kesinleşmesi gerekiyor mu? kesinleşmeden icraya konu edilemeyecek ilamlar kanunlarda açıkça beliritlmiştir.
Özet: Alacaklı kiraya veren, borçlunun itirazı üzerine icra mahkemesinden "tahliye" istemeden, yalnızca "itirazın kaldırılmasını" isteyebilir. Yani itirazın kaldırılması davası ile tahliye davasının ayrı ayrı açılmasında bir usulsüzlük bulunmamaktadır.
Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, 2015/8021 E. , 2017/9173 K. Sayılı kararında; İdare Mahkemesi İlamlarındaki Yargılama Gideri Ve Vekâlet Ücretine İlişkin Kararlar Kesinleşmeden İcraya Konulabileceğine hükmetti.
Hükümle tayin edilen vekalet ücretinin takibe konulması için hükmün kesinleşmesi şartı aranmaz.
Örneğin, tescil davası, istihkak davası, irtifak haklarına ilişkin davalar, yolsuz tescilin silinmesi veya düzeltilmesi davası, ipoteğin kaldırılması gibi davalar sonunda verilen ilamlar kesinleşmeden icraya konulamazlar.
Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) yayınladığı tarifeye göre İcra Vekalet ücretleri, alacağın belirli bir yüzdesi üzerinden hesaplanan Nispi Vekalet ücreti olarak belirlenmiştir.
Yargılama gideri olan bu vekalet ücretinin takdirinde hukuki sürecin tamamlandığı ve dava sonunda kararın çıktığı tarihte yürürlükte olan tarife esas alınır.
Mercii mahkemelerinde hükmedilen vekalet üzreti maktudur. Şikayet olunan icra müdürünün işlemi ise bazen vekalet ücretine de hükmedilmeyebiliyor.
Dolayısıyla bu talebin ferisi niteliğinde olan yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin de icraya konulabilmesi için kararın kesinleşmesi gerekmektedir.
“Kararların Uygulanması” başlıklı 162 nci madde düzenlemesinde; “Kurul kararlarının iptali veya hükümsüzlük istemli davalarda verilen kararlar kesinleşmedikçe icra edilemez. Bu hüküm, ilamın ferileri hakkında da uygulanır.” hükmüne yer verilmiştir.
İptal kararının kesinleşmesi ile o zamana kadar yapılan bütün takip işlemlerinin iptali gerekir. Örneğin haciz kalkar. Takibin iptali kararı maddi anlamda kesin hüküm oluşturmaz.
İtirazın iptali davalarında kesin olmayan yetki kuralları uygulanacağından, yetki itirazının 6100 sayılı HMK'nun 116/1-a maddesi gereğince taraflarca ilk itiraz olarak ileri sürülmesi gerekir.
İtirazın iptali davasında, ispat yükü kural olarak davacıda olup, davacı alacağının varlığını ispat etmekle yükümlüdür. Bunun gibi, davalı borçlu da, alacaklının kanıtlamış olduğu borcu ödediğini ispat etmekle yükümlüdür.
Bir yıllık süre içinde açılan dava, teknik anlamda bir itirazın iptali davasıdır ve ancak bir yıl içinde açılan davanın kazanılması hâlinde borçlunun itirazı iptal edilmiş olur. Bunun üzerine, alacaklı, itiraz ile durmuş olan icra takibine devam edilmesini (yani haciz) isteyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri