Anlaşılan o ki, delikler peynir yapmakta kullanılan sütlerin kovasının 'temiz olmamasından' kaynaklanıyor. Peynirdeki deliklere, çizgi filmlerdeki sevimli fareler, ya da popüler bilim tezinde olduğu gibi bakterilerin çıkardığı karbondioksit yol açmıyor.
* Delikler mihaliç tipi gibi bazı peynirlerin karakteristik özelliğidir. Yani, bunlar delikli olursa daha kalitelidir. Ancak delikli olan beyaz peynir sağlıksız gıdanın habercisidir.
Gıda mühendisleri, beyaz peynirde delik olmasının sağlıklı olmadığının habercisi sayıldığını bildirdi. Uzmanlar, koliform grubu bakterilerinin beyaz peynirde delikler oluşturduğuna dikkat çekerek, bunda da üreticilerin hijyene yeterince önem vermemelerinin etkili olduğunu ifade ediyor.
Renk ve koku, peynirin bozulduğunu gösteren en belirgin kriterler. Peynirin rengi sarıya dönmüşse ve kokusu tazeliğini kaybetmişse peynir bozulmuş demektir. Aynı şekilde görüntüsüne bakarak da tazeliğini tespit etmeniz mümkün. Özellikle yumuşak ve yağlı peynirler iyi korunmazsa kolaylıkla sertleşmeye başlar.
Araştırmacılar, Emmental ve Appenzell gibi meşhur İsviçre peynirlerinde oluşan deliklerin sırrını çözdü. Tarım enstitüsü Agroscope'un açıklamasına göre, süt, peynir içinde yıllandıkça “mikroskobik küçük saman parçacıkları” delik oluşumuna neden oluyor.
İlgili 21 soru bulundu
İsviçre'deki bir ziraat enstitüsüne göre, deliklerin sebebi saman tozları.
Tom ve Jerry'yi izleyen herkesin, ismini bilmese de tanıdığı bir peynirden bahsediyoruz: İsviçre Emmental peyniri(ya da kısaca İsviçre peyniri). Bu peyniri diğer peynirlerden ayıran en önemli özellik üzerinde bulunan ve göz diye adlandırılan deliklerdir.
Tüm peynir çeşitleri, +4 derecede ve ışıksız ortamda (buzdolabı, sebzelik gözü) muhafaza edilmelidir. Peynir eğer hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında ve kendi suyu içerisinde saklanmalıdır. Vakumlu ambalajdaki peynirin ambalajı açılmadıkça 1 sene ömrü vardır.
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir. Kaşar peyniri vb. peynirleri sülfürlü kâğıda sararak saklayabilirsiniz.
Donuk, kirli beyaz, sarımsı, siyahımsı ve mavi-yeşil gibi renk değişimleri olmamalıdır. Kaşar peyniri gibi bazı tip peynirler kendine özgü sarıya yakın renklere sahip olabilir. Peynir yapısının homojen, pürüzsüz ve lekesiz olması gerekir. Yüzeyinde ve içinde delikler, gözenekler, yarık ve çatlaklar bulunmamalıdır.
1Mozzarella Peyniri
Sodyum değeri düşük olduğu için diğer peynirlere göre daha az tuzludur. Mozzarella peyniri bağırsak sağlığını iyileştirebilen ve vücudu iltihaplanmalara karşı koruyan probiyotikler içerir. Bu sayede bağışıklığın güçlenmesine de yardımcı olur.
Beyaz peynir, keçi peyniri, Ezine peyniri, lor peyniri ve sağlık açısından tamamen katkısız ve doğal olan Ekremoğlu peynirleridir. Ekremoğlu peynirlerinin coğrafi açıdan işaret tescili olması da tüm peynirlerinin sağlık açısından güvenle tüketilmesini sağlamaktadır.
Emmental peyniri, İsviçre kökenli sarı renkli, delikli, yarı sert bir peynir türüdür. Peynir ismini İsviçre'de Bern yakınlarında bulunan Emme nehri vadisinden alır ve kökeni buraya dayanır.
BBC Türkçe'nin haberine göre, Agroscope adındaki enstitü, süt sağılırken kovalara düşen “mikroskobik denecek kadar ufak” saman parçacıklarının, peynir olgunlaşırken bu tür deliklere yol açtığını bildirdi.
Delikler sayesinde kesilen peynir hava alarak kolayca bıçaktan ayrılır. Delikli peynir bıçaklarının metal kısımları 10-20 cm arasında değişir.
* Süt, sütün mayalama sıcaklığı olan 35 dereceye kadar ağzı kapalı olarak soğutulur. * Soğutulan 10 litre süt için bir silme çay kaşığı kalsiyum klorür. 1/3 bardak temiz ve ılık suda eritilerek süte katılır.(sütün ısıtılması ve kalsiyum klorür katılması peynir randımanını yükseltir.)
Peynirin, ambalajından çıkarıldıysa cam, metal veya seramik kap içerisinde ağzı kapalı şekilde saklanması gerektiğini söyleyen uzmanlar, ürünlerin mutlaka buzdolabında genelde kahvaltılık bölümü olarak tarif edilen kapaklı çekmecede muhafaza edilmesini tavsiye ediyor.
Özellikle beyaz peynir gibi yumuşak dokulu salamura içerikli ürünlerde çözdürme konusu daha riskli. Yüksek proteinli olan bu ürünlerde su oranı arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artıyor. “Bu nedenle süt ürünlerinin buzluk veya dondurucuda muhafaza edilmemesini tavsiye ediyoruz” diyor Orhan Kaplan.
Beyaz peynir, uzun vadede açık ve korunaksız bir şekilde besin değerlerini koruyamaz. Kapaklı bir kaba peyniri yerleştirerek soğuk ve ışık almayan ortamda muhafaza edilmelidir. Bunun için buzdolabının +4 derecelik bölümünde peyniri saklayabilirsiniz.
Güneşle ve nemle temasından kaçınılmalıdır. Beyaz peyniri buzdolabında uzun süre muhafaza etmek için, ağzı sıkıca kapatılmalı ve havayla teması kesilmelidir. Beyaz peynir cam, metal veya seramik kapaklı kaplarda muhafaza edilebilir. Veya kendi ambalajında streç film ile sararak saklamak da mümkündür.
🔅Buzdolabında kapalı bir kapta veya orijinal ambalajında muhafaza edilmelidir. 🔅Vakum ambalajındaki peynirlerimiz 6 ay süre içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir. Vakum ambalajı açılmış ürünlerin maksimum 1 ay içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Derin dondurucuda 1 seneye kadar saklanabilir.
Örneğin sıcak ortamda kalan peynir kısa sürede bozulur. Peynirin uzun süre tadını ve kokusunu yitirmeden kalabilmesi için serin bir ortam gereklidir. Bunun için peynirin dolapta saklanması tavsiye edilir.
Gravyer peyniri, gözlü ve sert peynir çeşitlerinden yalnız birisidir. Göz ve delikler, belirli mikroorganizmaların çıkardığı gazların peynir kitlesinde toplanmasıyla meydana gelir.
İçindekiler. Kaşar Peyniri, teleme(taze peynir), beyaz peynir, su, tereyağı, peynir altı suyu tozu, süt proteini, emülsifiye edici tuz( E 331, E 339, E 450). KM'de en az %45 süt yağı bulunur.
Parmesan benzeri peynir aradığınızda reyondan İzmir tulum peyniri ya da eski kaşar alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri