Kira Uyuşmazlıklarında Dava Şartı Arabuluculuk Bu nedenle kiracı aleyhine tahliye talepli olarak başlatılan icra takiplerinde, icra takibine itiraz vaki olduğunda takibin devamı için icra hukuk mahkemeleri nezdinde açılması gereken itirazın kaldırılması davaları bakımından arabuluculuk dava şartı niteliğinde değildir.
İşçi-işveren uyuşmazlıkları, ticari uyuşmazlıklar, tüketici uyuşmazlıkları, kira uyuşmazlıkları ve ortaklığın giderilmesi uyuşmazlıkları hakkında dava açmadan önce arabulucuya başvuru zorunludur.
Buna göre 1/9/2023 itibariyle hem ticaret hem de iş davalarında konusu alacak, tazminat, işe iade, menfi tespit, itirazın iptali ve istirdat davaları açılmadan önce arabuluculuğa başvurulmuş olma zorunluluğu bulunacaktır.
Kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda arabuluculuk şartı getirilmiştir. Dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması zorunludur.
1 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe giren ve kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk düzenlemesi ile ekonomik koşullar sebebiyle artan kira uyuşmazlıkları davalarındaki yargının yükünü azaltmak hedeflenmiştir.
İlgili 45 soru bulundu
Kanun uyarınca, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacakları ve tazminatları ile ilgili itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarında da arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı haline gelmiştir.
Kira sözleşmesinden kaynaklanan tahliye davaları zorunlu arabuluculuk kapsamında yer almamaktadır. Taraflar, tahliye davası arabuluculuk başvurusunda bulunmak isterler ise ihtiyari arabuluculuk söz konusu olmaktadır.
Kira davalarında zorunlu arabuluculuk kuralı, 10 yıllık kiracının tahliyesinin sağlanması için de geçerlidir. Arabulucuya başvurulmadan 10 yıllık tahliye davası ile kiracı tahliye edilemez. Arabulucuya başvurulmadan dava açılması halinde dava şartı eksikliğinden dava usulden reddedilir.
Buna göre; çek ve bonodan, rekabet yasağından, fikrî mülkiyetten, komisyon sözleşmesinden, yayın sözleşmesinden, rehin karşılığı ödünçten kaynaklanan uyuşmazlıklar ve banka ve finans kurumları ile yaşanan uyuşmazlıklar ticaridir; dava şartı arabuluculuk kapsamına girmektedir.
Kiralananın ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin durumlarda ise icra mahkemelerinde açılacak itirazın iptali veya itirazın kaldırılması davalarında arabuluculuk başvurusu dava şartı olarak aranmayacaktır.
Hangi Kira Uyuşmazlıkları Dava Şartı Arabuluculuğa Tabi Değildir? İcra mahkemesinde görülen itirazın kaldırılması ve tahliye talepleri de dava şartı arabuluculuğa tabi değildir.
Kanunun 3'üncü maddesinin birinci fıkrasına “Bu alacak ve tazminatla ilgili itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davaları hakkında birinci cümle hükmü uygulanır.” ifadesinin eklenmesi ile söz konusu davalar da zorunlu arabuluculuk kapsamına girmiştir.
Kira Uyuşmazlıklarında Dava Şartı Arabuluculuk
Bu nedenle kiracı aleyhine tahliye talepli olarak başlatılan icra takiplerinde, icra takibine itiraz vaki olduğunda takibin devamı için icra hukuk mahkemeleri nezdinde açılması gereken itirazın kaldırılması davaları bakımından arabuluculuk dava şartı niteliğinde değildir.
• Tüketici Davaları
Bir tarafın tüketici olduğu davalar nispi ticari davalar olmadığı için dava şartı arabuluculuk kapsamında değildir. 6502 sayılı TKHK Madde 68/1 gereği; 8.480 TL'nin altında bulunan tüketici uyuşmazlıklarında tüketici hakem heyetine başvurulması zorunludur.
Kira İlişkilerinde Zorunlu Arabuluculuk
Açıklandığı üzere taşınmazların ilamsız icra ile tahliyesine ilişkin hükümler hariç olmak üzere kira ilişkisinden kaynaklanan tüm uyuşmazlıklarda dava şartı olarak arabuluculuk zorunluluğu getirilmiştir.
İtirazın İptali Davasına konu alacağı ticari olması, tüketici işleminden kaynaklanması veyahut iş hukuku ve işçilik alacağından kaynaklanması halinde arabuluculuğa başvurulması zorunludur.
Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması hâlinde herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilir.
Bu Kanun ile bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi ve işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade taleplerinde dava açmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması, 1/1/2018 tarihi itibariyle, dava şartı haline getirilmiştir.
Kiracı ve ev sahibi arasında kira ilişkisinden kaynaklanan anlaşmazlıklarda mahkemeden önce arabuluculuğa gitme zorunluluğu 1 Eylül'de başladı.
Taraflardan Birinin Arabuluculuk Toplantısına Katılmaması
Arabuluculuk görüşmesine katılmayan taraf, davada haklı da çıksa haksız da çıksa yargılama giderlerini ödemeye mahkum edilir. Ayrıca davada haklı çıkması halinde lehine vekalet ücretine hükmedilmez.
Arabulucunun ücretini kim ödeyecek? Arabuluculuk süreci sonunda tarafların anlaşması halinde arabulucunun ücreti taraflarca ödenir. Arabulucuya ödenecek olan ücret asgari ücret tarifesinde belirtilen ücretin altında olamaz. Aksi kararlaştırılmamışsa arabulucunun ücreti taraflarca eşit bir şekilde ödenir.
5 Nisan 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan 7445 Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 37. Maddesi hükmü ile, kira ilişkilerinden kaynaklanan kira tespit ve tahliye davalarında zorunlu arabuluculuk şartı getirmiştir.
Kira, kat mülkiyeti, komşuluk hakkı ve ortaklığın giderilmesinden kaynaklı uyuşmazlıklarda dava şartı arabulucuk uygulaması, yaklaşık 2 ay önce sisteme kazandırıldı. Bu kapsamda kiracılar ve ev sahipleri arabuluculuğa başvuru için adliyelerden bireysel ya da avukatları aracılığıyla başvuru yapabiliyor.
HMK 4. Maddesi uyarınca kira tespit davalarında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi'dir. · Taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi, davaya bakmaya yetkilidir. Kira sözleşmelerinden kaynaklanan tespit davaları ihtiyari arabuluculuk yolu ile çözüme kavuşturulabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri