İtirazın kesin olarak kaldırılması davasında görevli ve yetkili mahkeme icra takibinin açıldığı icra müdürlüğünün bağlı olduğu yer İcra Mahkemesidir. Davanın açılması gereken hak düşürücü süre ise itirazın alacaklıya tebliği tarihinden itibaren altı aydır.
Kiracı borçlunun kira ilişkisi ve kira sözleşmesine itiraz etmeyip diğer sebeplerle itiraz etmesi halinde ise İcra Hukuk Mahkemesi'nde İtirazın Kaldırılması ve Tahliye Davası açılması mümkündür.
İtirazın kaldırılması davası, icra mahkemesinde açılır. İcra mahkemesine başvurup itirazın kaldırılması davası açabilmek için alacaklının elinde belirli bazı belgelerin bulunuyor olması gerekir. Bu şartın mevcut olmaması durumunda genel mahkemeye giderek itirazın iptali davası açılması gerekir.
İcra takibine konu alacak Tüketici Kanunu kapsamında kalan bir alacak ise itirazın iptali davası da tüketici mahkemesinde görülür. İcra takibine konu alacak İş Mahkemesinin görevine girmekte ise; itirazın iptali davası da iş mahkemesinde açılır. Ancak iş mahkemesi bulunmayan yerlerde asliye hukuk mahkemesinde görülür.
İİK m.363 hükmünün yeni haliyle; itirazın kaldırılması talebinin reddine veya kabulüne ilişkin icra mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna cevaz vermektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Örneğin, tahliye taahhüdündeki imzaya itiraz edildiğinde icra mahkemesinin söz konusu itirazı inceleme yetkisi bulunmamaktadır. İtirazın bertaraf edilmesi sulh hukuk mahkemesinden isteneceğinden9 bu hâlde dava açmadan önce arabuluculuğa başvurulması gerekmektedir.
Özet: Alacaklı kiraya veren, borçlunun itirazı üzerine icra mahkemesinden "tahliye" istemeden, yalnızca "itirazın kaldırılmasını" isteyebilir. Yani itirazın kaldırılması davası ile tahliye davasının ayrı ayrı açılmasında bir usulsüzlük bulunmamaktadır.
İtirazın kesin kaldırılması davası, borçlunun borca itiraz etmiş olması halinde açılabilir. İtiraz edildikten sonra itirazın kaldırılması için icra mahkemesine başvurulma yoluyla bu hak kullanılır. Alacaklı takip talebinde dayandığı belgeye dayanarak itirazın kaldırılmasını ister. Aksi halde reddedilir.
Görevli mahkeme, takip konusu alacağın miktarına bakılmaksızın asliye hukuk (veya ticaret) mahkemesidir (HMK m.2). Yalnız, kira ilişkisinden doğan alacaklar ile ilgili itirazın iptali davası için görevli mahkeme sulh mahkemesidir (HMKm.4/a).
İtirazın Kesin Olarak Kaldırılması Usulü
İtirazın kaldırılmasına ilişkin talep alacaklı tarafından icra takibinin yapıldığı icra müdürlüğünün bağlı olduğu icra mahkemesine 6 ay içinde yapılır.
İtirazın kaldırılmasını sağlayan belgeler şunlardır; 1- İmzası ikrar edilmiş bir senet. 2- İmzası noterlikçe onaylanmış senetler. 3- Resmi dairelerin ya da yetkili makamların verdikleri belgeler.
Alacaklı tarafından açılan itirazın iptali davası reddedilirse, takip konusu alacağın mevcut olmadığı mahkeme hükmü ile kesin olacağından dolayı, alacaklı aynı alacaktan dolayı yeni bir alacak davası açamaz.
İtirazın iptali davası, icra takibi duran alacaklı tarafından icra takibine itiraz eden borçluya karşı açılır. İtirazın iptali davasında davacı alacaklı, davalı da borçludur. Diğer bir deyişle itirazın iptali davası, icra takibine itiraz eden borçluya karşı açılacaktır.
Tahliye Davasını Kaybeden Kiracı Ne Kadar Öder? Davayı kaybeden kiracı, kira borçlarını ödemekle yükümlüdür. Kira sözleşmesine göre belirlenen aylık kira bedeli, ödenmemiş kira borçlarını oluşturur. Kiracı tahliye davasını kaybederse, mahkeme masrafları ve avukat ücretleri de kiracı tarafından karşılanır.
İtirazın İptali Davası Açma Süresi, Zamanaşımı veya Hak Düşürücü Süre. Alacaklı tarafından itirazın iptali davasının, borçlunun icra dosyasına yaptığı itirazın tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde açılması zorunludur.
Aynı durum kira uyarlama davaları için de geçerlidir. Bu kapsamda kira tespit davaları ile kira uyarlama davaları kesinleşmeden icraya konulamayacak kararlar arasındadır. Ancak tahliye davasında verilen kararın icrası bakımından kararın kesinleşmesi gerekmez.
İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için, itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez.
Bilindiği üzere itirazın kaldırılması aleyhe sonuçlanırsa itirazın iptali davası açabilmek mümkün. ancak bu davayı itirazın tebliğinden itibaren 1 yıl içinde açmak gerekiyor.
Yukarıda ayrıntılı olarak belirtildiği gibi, icra takibi devam ederken 'itirazın iptali davası'na ilişkin ilamın, Yargıtayca bozulması halinde “icra işlemleri”olduğu yerde durur (İİK. mad. 40/I).
Buna göre icra mahkemesi tarafından borçlunun ödeme emrine itirazının kaldırılması için, ala- caklının elinde kayıtsız şartsız borç ikrarını içeren resmi bir senet veya imzası borçlu tarafından ikrar edilmiş adi senet veya resmi makamların yetkileri dahilinde vermiş olduğu belgelerin bulunması gerekir(İİK m. 68).
Tahliyeye yönelik açılan icra takibine vaki itiraz üzerine İcra Mahkemesine açılacak itirazın kaldırılması ve tahliye davasında harç ve vekalet ücretinin maktu olması gerekir. Bu davada ayrıca %40 icra inkar tazminatı da isteyebilirsiniz.
Dolayısıyla dava dilekçesinin vekile değil asıla (borçluya) tebliğ edilmesi gerekmektedir. Bu gerekçeler uyarınca itirazın iptali davasında dava dilekçesinin davalı borçlu yerine vekiline tebliğ edilmesi, HMK'nın emredici hükümlerine aykırılık teşkil edecektir.
Tahliye Emrine İtiraz Edilmesi
Yapılan itiraz tahliye takibini kendiliğinden durdurur. Kiracı kira sözleşmesindeki veya tahliye taahhüdündeki imzayı inkâr etmek istiyorsa bunu ayrıca ve açıkça belirtmelidir; aksi durumda bu imzayı ikrar etmiş sayılır.
Dava velayetin kaldırılması isteğine ilişkindir. Bu davalar adli tatil içinde görülecek dava ve işlerdendir (6100 sk. HMK. 103. mad.). Bu nedenle temyize ilişkin sürelerde adli tatilde işlemeye devam eder.
İcra Hukuk Mahkemelerinin 2024 yılı sınırı ise, 66.090-TL olarak tayin edildi. Tahliye davalarına yönelik bir diğer görevli mahkeme olan Sulh Hukuk Mahkemelerindeki istinaf sınırı ise, 2023 yılı itibariyle, 17.830-TL iken, Sulh Hukuk Mahkemelerinin 2024 istinaf sınırı ise, 28.250-TL olarak yeniden düzenlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri