İtirazın kesin kaldırılması davası, borçlunun borca itiraz etmiş olması halinde açılabilir. İtiraz edildikten sonra itirazın kaldırılması için icra mahkemesine başvurulma yoluyla bu hak kullanılır. Alacaklı takip talebinde dayandığı belgeye dayanarak itirazın kaldırılmasını ister. Aksi halde reddedilir.
Şayet itirazın iptali davasına konu uyuşmazlık hakkında kesin hüküm mevcutsa, dava şartı yokluğu sebebiyle ret kararı verilir. İtirazın iptali davasında verilen hüküm, yalnızca takip hukuku açısından değil; maddi anlamda da kesin hüküm teşkil eder.
İtirazın kesin kaldırılması İİK Madde 68
Borçlu itirazını varit gösterecek hiçbir belge ibraz edemezse icra mahkemesi itirazın kaldırılmasına karar verir. İtiraz birinci fıkrada gösterilen senet veya makbuz yahut belgeye müstenit ise itirazın kaldırılması talebi reddolunur.
İtirazın Kaldırılması Nedir? İtirazın kaldırılması yolu, elinde İcra ve İflas Kanunu m. 68,68/a'da sayılan belgelerden biri olan alacaklının icra mahkemesine başvurarak itirazın giderilmesini istemesi ve mahkemenin kararı ile sona eren bir süreçtir. İtirazın kaldırılması yolu bir dava yolu değildir.
İtirazın Kaldırılması Nedir? Alacaklının başlattığı ilamsız icra takibinin durması üzerine icra takibinin ilamsız icra prosedürleri içinde devam etmesini sağlayan hukuki yola itirazın kaldırılması davası denir. İtiraz üzerine duran icra takibine devam edilmesi itirazın iptali davası açarak da sağlanabilir.
İlgili 42 soru bulundu
İtirazın kesin kaldırılmasında ise kanun koyucu geçici kaldırma kararında olduğu gibi borçtan kurtulma veya menfi tespit davası açılmasını öngörmediğinden, kesin kaldırma kararı, istinaf başvurusu parasal sınırını aşması koşuluyla istinaf edilebilir. Buna kanuni bir engel bulunmamaktadır.
İtirazın kaldırılması talebi alacaklı tarafından icra takibinin yapıldığı icra dairesinin bağlı olduğu icra mahkemesine 6 ay içinde yapılır. Borçlu itirazın kaldırılması davasında yalnızca itirazında bildirdikleri ve alacaklının takip dayanağı yaptığı senet metninden anlaşılabilen itiraz sebeplerini ileri sürebilir.
İtirazın İptali Davası İcra Hukukunda itirazın iptali davası İcra İflas Kanunu'nun 67. Maddesi uyarınca hüküm altına alınmıştır. Bu davanın konusunu, icra takibinde yer alan ve borçlu tarafından itiraza uğrayan kısım oluşturmaktadır. İtirazın iptali davası, itiraz etmiş olan takip borçlusuna karşı açılır.
Borçlu ödeme emrine itiraz etmemiş ya da itiraz geçerli değilse itirazın iptali davası açılamaz, açılan dava hukuki yarar yokluğundan reddedilir. Süresinde itirazın iptali ya da kaldırılması yoluna başvurmayan alacaklı aynı alacak için yeni bir ilamsız takip yapamaz.
Buna göre aleyhine icra takibi başlatılan borçlu, takibe vekili aracılığıyla itiraz etse dahi, alacaklının açacağı itirazın iptali davasında dava dilekçesi asıla (borçlunun kendisine) tebliğ edilmelidir.
Ancak, eğer borçlu borcunu kabul etmekle birlikte borcu ödediğini iddia ediyorsa bu iddiasını ispatlamakla yükümlüdür. Dolayısıyla böyle bir durumda ispat yükü borçludadır. İtirazın iptali davasında da tanık dinlenebilir, yemin teklif edilebilir, senet ibraz edilebilir ve diğer ispat vasıtalarından da yararlanılabilir.
Alacaklı kiralayan, borçlunun itirazı üzerine icra mahkemesinden "tahliye" istemeden, yalnız "itirazın kaldırılmasını" isteyebilir, icra mahkemesinin itirazın kaldırılmasına ilişkin kararından sonra alacaklı kiralayan buna dayanarak kararın kesinleşmesinden itibaren icra mahkemesinden borçlu kiracı hakkında tahliye ...
Bu sebeple itirazın iptali açıldıktan sonra itirazın kaldırılması davası açılmasında hukuki yarardan bahsedilemez. Ancak itirazın kaldırılması davası açıldıktan sonra itirazın iptali davası da açıldığı zaman hukuki yarar mevcuttur.
İtirazın İptali Davası yargılaması sonunda mahkeme davanın kabulüne, kısmen kabul kısmen reddine veyahut reddine karar verebilecektir. Verilen hüküm dava değerine bağlı olarak kesin olabileceği gibi İstinaf Kanun Yolu açık olmak üzere de verilmiş olabilir.
İtirazın iptali davasında, ispat yükü kural olarak davacıda olup, davacı alacağının varlığını ispat etmekle yükümlüdür. Bunun gibi, davalı borçlu da, alacaklının kanıtlamış olduğu borcu ödediğini ispat etmekle yükümlüdür.
NOT: Alacaklının “itirazın iptali davası'' açmasından sonra, borçlu tarafından “menfi tespit davası'' açılamayacağı, çünkü bu davacı açmakta hukuki yararının bulunmadığı gerek doktrinde ve gerekse uygulamada tereddütsüz kabul edilmektedir.
İtirazın iptali davasını (m67) ve borçtan kurtulma davasını (m69) kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz) isteyebilmesi (veya m.32 ye göre ilamlı icra takibi yapabilmesi) için itirazın iptali kararının kesinleşmesi şart değildir.
İtirazın iptali davası sonucunda davanın kabulüne karar verilmesi halinde, ilamsız icra takibinin başlatıldığı dosya üzerinden icra takibine konu alacak bütün ferileriyle birlikte kesinleşmiş olacağından takibe devam edilip tebligat yapılmasına gerek olmaksızın haciz işlemi yapılabilecektir.
İcra mahkemesi tarafından verilen tahliye kararının icra edilebilmesi için kesinleşmesi şart değildir.
Alacaklı bir yıl içinde itirazın iptali davası açmazsa, yaptığı ilâmsız takip düşer, bir yıllık süreyi geçiren alacaklının, genel hükümlere göre alacağını dava etme hakkı saklıdır (İİK. 67/IV) Yani alacaklı alacağı zamanaşımına uğramadığı sürece, genel mahkemelerde bir alacak (tahsil) davası açabilir.
K. m.269 uyarınca, alacaklı itirazın kendisine tebliği tarihinden itibaren altı ay içinde itirazın kaldırılmasını isteyebilir. Bu süre içerisinde itirazın kaldırılması istenilmediği takdirde yeniden ilamsız takip yapılamaz. Maddede sözü edilen altı aylık süre, hak düşürücü niteliktedir.
İtirazın Kaldırılması Davası maktu harca ve maktu vekalet ücretine tabi bir davadır. Dava açılırken ödenen harç davanın sonunda haksız çıkan tarafa yükletilecektir.
6. İtirazın Geçici Kaldırılması Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme. İtirazın Geçici Kaldırılması Davası'nda görevli ve yetkili mahkeme icra takibinin açıldığı icra müdürlüğünün bağlı olduğu İcra Mahkemesidir.
Devam etmekte olan İtirazın İptali davasınedeni ile icra takip dosyasının işlemlemden kaldırılması mümkün değil. Talep ile birlikte dosya yeniden harçsız ve yenileme yapmadan işleme alınır. Zaten açılmış bir dava zamanaşımını keser.
Genel olarak itirazın iptali davalarında ayrı bir dava olarak açılan karşı davaların birleştirilmesine karar verilebilmekte ise davalı yanın karşı davasını ayrı bir dava olarak açması yerine davaya vereceği cevap dilekçesi ile de karşı dava açılabilmesi mümkündür…..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri