Günümüzde ihtiyaçları karşılamak üzere geliştirilmiş web, mobil ve masaüstü yazılımları örnek gösterilebilir. Nesne yönelikli programlamaya örnek verecek olursak gerçek hayatta gördüğümüz araba, radyo, bina… gibi nesnelerin bilgisayar ortamına aktarılmasına denir.
Nesne Yönelimli Programlama (Object Oriented Programming), sınıflar ve nesneler kavramına dayanan bir programlama yaklaşımıdır. Bu yaklaşımın amacı, ihtiyaç duyulan programı daha küçük parçalara bölerek, yönetilebilir ve yeniden kullanılabilir hale getirmektir.
Genellikle karmaşık ve büyük projelerin geliştirilmesinde kullanılan nesne yönelimli programlama, yazılım sistemlerinin daha iyi organize edilmesinde, yazılım sistemlerinin bakımının kolaylaştırılmasında ve kodların yeniden kullanılabilirliğini sağlamasında önemli rol oynar.
OOP Neden Kullanılır? OOP 1960'lı yıllarda yazılım dünyasının yaşadığı boyutlandırma sorunu sonrasında ortaya çıkmıştır. OOP ile nesne oluşturma bir sınıf içerisinde oluşturulur ve böylelikle tüm projelerde kullanılabilmektedir. Bu sayede sınıflar 1 kez oluşturulur ve uzun kodların tekrardan yazılmasına gerek olmaz.
İlgili 31 soru bulundu
Nesne yönelimli olan nesne tabanlı programlama dillerinden ABAP/4, C#, C++ (nesne modeli Simula'ya dayanır), Eiffel, Java, Object Pascal, Objective-C (nesne modeli Simula'ya dayanır), PHP, Python, REALbasic (nesne yönelimli bir BASIC lehçesi), Ruby, Simula, Smalltalk ve Visual Basic . NET'i sayabiliriz.
Python her ne kadar fonksiyonel bir dil olsa da var olduğundan beri nesne yönelimli bir dil olmuştur. Sınıf oluşturma ve nesne yaratma gibi temel işlemler son derece kolaydır.
OOP'nin 4 Ana Prensibi: Encapsulation, Inheritence, Abstraction, Polymorphism. İyi bir kod tasarımı için uyulması gereken bazı prensipler vardır. Prensipler zorunlu değildir fakat uyulduğunda hem dünya çapında standart bir kod yazmış oluruz hem de sürdürülebilirliği yüksek bir iş ortaya çıkar.
OOP, günümüzde en çok kullanılan yazılım paradigmasıdır. Hal böyleyken kod içerisinde anlatmak ne kadar basitse, high level olarak anlatmak bir o kadar zor.
C# Nedir ? C# Microsoft tarafından . Net platformu için geliştirilmiş tamamen nesne yönelimli bir yazılım dilidir.
Nesne Tabanlı Programlama gerçek hayattaki nesneleri yazılım dünyasına aktarma çabasıdır. Örneğin yeni bir araba üretecek bir firmayı düşünelim. Somut olarak üretilecek olan arabanın tüm özellik (attributes) ve fonksiyonlarını (method) ilk olarak yazılıma aktarmak gerekiyor.
C++ programlama dili, C diline dayanan ve onu genişleten bir dildir. C++ dilinde nesne yönelimli programlama (OOP) özellikleri bulunur ve bu nedenle nesne yönelimli programlama dilleri arasında en popülerlerinden biridir.
Javascript, ağırlıklı olarak nesne tabanlıdır ve nesne yönelimli web uygulamaları yazmak için uygun bir dildir.
C# programlama diliyle neler yapılabileceği oldukça merak edilen bir konudur. C# ile çeşitli uygulamalar ve programlar oluşturulabilir. Masaüstü, mobil, web ve oyun geliştirme gibi alanlarda kullanılabilir. Ayrıca IoT, bulut ve API gibi farklı uygulamaları da C# kullanarak oluşturabilirsiniz.
Java'da OOP Nesne Yönelimli Programlamanın Bize sunduğu Avantajlar. Yapacağımız programları, kodu baştan yazmaya başlamak zorunda kalmadan, birbiriyle iletişim kuran çalışma bağlantıları oluşturabiliriz, bu da program geliştirme süresinde zamandan tasarruf ve yüksek verimlilik gibi avantajlar sağlar.
Nesne yönelikli programlamaya örnek verecek olursak gerçek hayatta gördüğümüz araba, radyo, bina… gibi nesnelerin bilgisayar ortamına aktarılmasına denir. Örneğin lambanın açık-kapalı olması durumu, veya radyonun rengi, markası, üretim yılı… gibi özelliklerinin bilgisayar ortamında gösterilmesidir.
Nesne tabanlı programlama aslında şu örnek sayesinde kolaylıkla anlaşılabilir: Bir nesnenin ismi, durumu, rengi, üretim yılı gibi pek çok özelliğin bilgisayar ortamına aktarılması ve bu ortamda gösterilmesidir.
C# programlama dili ile web programlama konusunda güçlü projeler geliştirilir. Kullanımı kolay modern bir dildir. C# ile uygulama geliştirilirken kullanılan platform Visual Studio IDE'dir.
Abstraction'dır. NYP'de her bir object belirli bir sınıfın (class) veya alt sınıfın (subclass) metotlarını(method) veya prosedürlerini (procedure) ve veri değişkenlerini barındıran birer örneğidir.
Nesne Yönelimli Programlama dillerinde kalıtım olgusu, bir sınıfta (class) tanımlanmış değişkenlerin ve/veya metotların (fonksiyon, procedure) yeniden tanımlanmasına gerek olmaksızın yeni bir sınıfa taşınabilmesidir. Bunun için yapılan iş, bir sınıftan bir alt-sınıf (subclass) türetmektir.
Encapsulation, kapsülleme anlamına gelir. Encapsulation (Kapsülleme), nesne yönelimli olan programlamada yer alan herhangi bir nesnenin yöntemlerini, değişkenlerini ve özelliklerini diğer nesnelerden saklayarak, bunlara erişimini sınırlandırır. Bunun sonucunda ise yanlış kullanımlardan koruyan farklı bir konsepttir.
Sadeliği sebebiyle Python, yapay zeka için en ideal programlama dili olarak görülüyor. Söz dizimi basit olan ve kolay öğrenilebilen Python, yapay zeka algoritmalarının uygulanması için de son derece uygun. Nesne yönelimli, fonksiyonel ve prosedür yönelimli programlamayı destekliyor.
Python; web uygulamaları, yazılım geliştirme, veri bilimi ve makine öğreniminde (ML) yaygın olarak kullanılan bir programlama dilidir. Geliştiriciler, etkili ve öğrenmesi kolay olduğu ve birçok farklı platformda çalıştırılabildiği için Python'ı kullanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri