Buna göre 1/9/2023 itibariyle hem ticaret hem de iş davalarında konusu alacak, tazminat, işe iade, menfi tespit, itirazın iptali ve istirdat davaları açılmadan önce arabuluculuğa başvurulmuş olma zorunluluğu bulunacaktır.
Örneğin, tahliye taahhüdündeki imzaya itiraz edildiğinde icra mahkemesinin söz konusu itirazı inceleme yetkisi bulunmamaktadır. İtirazın bertaraf edilmesi sulh hukuk mahkemesinden isteneceğinden9 bu hâlde dava açmadan önce arabuluculuğa başvurulması gerekmektedir.
2004 sayılı İcra-İflas Kanununda yer verilen kiracının ilamsız icra takibi yoluyla tahliyesi için kira davalarında zorunlu arabuluculuk yoluna başvurulamaz.
1 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe giren ve kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk düzenlemesi ile ekonomik koşullar sebebiyle artan kira uyuşmazlıkları davalarındaki yargının yükünü azaltmak hedeflenmiştir.
Kiracı borçlunun kira ilişkisi ve kira sözleşmesine itiraz etmeyip diğer sebeplerle itiraz etmesi halinde ise İcra Hukuk Mahkemesi'nde İtirazın Kaldırılması ve Tahliye Davası açılması mümkündür.
İlgili 25 soru bulundu
İİK m.363 hükmünün yeni haliyle; itirazın kaldırılması talebinin reddine veya kabulüne ilişkin icra mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna cevaz vermektedir.
İtirazın Kaldırılması Davası maktu harca ve maktu vekalet ücretine tabi bir davadır. Dava açılırken ödenen harç davanın sonunda haksız çıkan tarafa yükletilecektir.
Ülkemizde arabuluculuk müessesesinin kabul edildiği andan itibaren bu gerekçeyle ihtiyari olarak arabuluculuk yoluyla çözülebilen kira uyuşmazlıkları için artık dava açılmadan önce arabuluculuğa başvuru yapılması zorunlu hâle getirilmiştir.
Kiracı ve ev sahibi arasında kira ilişkisinden kaynaklanan anlaşmazlıklarda mahkemeden önce arabuluculuğa gitme zorunluluğu 1 Eylül'de başladı.
Kira İlişkilerinde Zorunlu Arabuluculuk
Açıklandığı üzere taşınmazların ilamsız icra ile tahliyesine ilişkin hükümler hariç olmak üzere kira ilişkisinden kaynaklanan tüm uyuşmazlıklarda dava şartı olarak arabuluculuk zorunluluğu getirilmiştir.
Bu düzenleme ile birlikte, 1 Eylül 2023 tarihinden sonra açılacak kira tespit ve tahliye davalarında, öncelikle arabuluculuk başvurusu yapılması zorunlu hale getirilmiştir.
Buna göre 1/9/2023 itibariyle hem ticaret hem de iş davalarında konusu alacak, tazminat, işe iade, menfi tespit, itirazın iptali ve istirdat davaları açılmadan önce arabuluculuğa başvurulmuş olma zorunluluğu bulunacaktır.
İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davasında Dava Şartı Arabuluculuk
Bunun sonucu olarak: 1 Eylül 2023 tarihinden sonra açılacak olan tüm ihtiyaç nedeniyle davaları öncesinde arabulucuya başvurulması ve arabuluculuk sürecinin yürütülmesi zorunlu hale getirilmiştir.
6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 4. maddesi uyarınca tahliye davalarında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi'dir. Kira sözleşmelerinden kaynaklanan tahliye davaları ihtiyari arabuluculuk yolu ile çözüme kavuşturulabilmektedir.
Tahliye Davasını Kaybeden Kiracı Ne Kadar Öder? Davayı kaybeden kiracı, kira borçlarını ödemekle yükümlüdür. Kira sözleşmesine göre belirlenen aylık kira bedeli, ödenmemiş kira borçlarını oluşturur. Kiracı tahliye davasını kaybederse, mahkeme masrafları ve avukat ücretleri de kiracı tarafından karşılanır.
Kanun uyarınca, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacakları ve tazminatları ile ilgili itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarında da arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı haline gelmiştir.
Kira Arabuluculuk Ücreti Ne Kadardır? Arabuluculuk ücretleri Arabuluculuk Ücret Tarifesi'ne göre belirlenmektedir. 2 taraflı ihtilaflarda uygulanacak ücret anlaşma olmaması halinde 860 TL + KDV, anlaşma olması halinde ilk 100,000 TL için en az 860 TL + KDV olmak üzere %6'dır.
Arabuluculuk cüzi ücretleri olan bir yöntemidir. Dava şartı arabuluculukta taraflar anlaşamazsa, 2 saate kadar olan ücreti devlet ödüyor. Tarafların anlaşması halinde ise, ücret taraflarca yarı yarıya ödeniyor.
Kira, kat mülkiyeti, komşuluk hakkı ve ortaklığın giderilmesinden kaynaklı uyuşmazlıklarda dava şartı arabulucuk uygulaması, yaklaşık 2 ay önce sisteme kazandırıldı. Bu kapsamda kiracılar ve ev sahipleri arabuluculuğa başvuru için adliyelerden bireysel ya da avukatları aracılığıyla başvuru yapabiliyor.
Evet, başvurabilir. İlamsız icra yoluyla tahliye hariç kiralananın tahliyesi, kira bedelinin tespiti, kira uyarlama davaları, kiracı ve kiralayan (mal sahibi) arasındaki her türlü alacak ve tazminat talebine ilişkin uyuşmazlıklarda dava açmayı düşünen kiracı da mal sahibi de arabuluculuğa başvuracak.
Kira Uyuşmazlıklarında Dava Şartı Arabuluculuk
Bu nedenle kiracı aleyhine tahliye talepli olarak başlatılan icra takiplerinde, icra takibine itiraz vaki olduğunda takibin devamı için icra hukuk mahkemeleri nezdinde açılması gereken itirazın kaldırılması davaları bakımından arabuluculuk dava şartı niteliğinde değildir.
Ticari davalar ve iş sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklar bakımından, itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarının zorunlu arabuluculuk kapsamında olduğu açıkça düzenlendi.
Özet: Alacaklı kiraya veren, borçlunun itirazı üzerine icra mahkemesinden "tahliye" istemeden, yalnızca "itirazın kaldırılmasını" isteyebilir. Yani itirazın kaldırılması davası ile tahliye davasının ayrı ayrı açılmasında bir usulsüzlük bulunmamaktadır.
İtirazın kaldırılması davası, borçlu tarafından ödeme emrine karşı yapılan itiraz neticesinde duran icra takibinin devamı için getirmiş bir hukuki çaredir. İlamsız şekilde başlatılan takibe karşı, tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içerisinde itirazda bulunmak mümkündür.
İcra mahkemesi tarafından itirazın kaldırılması ve tahliye davası sonucu verilen tahliye kararının icra edilebilmesi için kesinleşmesi şart değildir. Ancak tahliye kararının icra edilebilmesi için tahliye kararının kiracıya tefhim ya da tebliğ tarihinden itibaren on gün geçmesi gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri