Bir kedinin görme keskinliği 20/100 ila 20/200 arasındadır, yani ortalama bir insanın 100 veya 200 metrede görebileceğini görmek için bir kedinin 20 metrede olması gerekmektedir. Kediler uzağı göremezler. Yakın nesneleri görme yeteneği, avlanmak ve av yakalamak için çok uygundur.
Yani kediler televizyon izleyebilirler. Televizyon izlemenin mental uyarım sağlaması bakımından kediler için faydalı olduğu da bilinmektedir. Bu nedenle bu bilgiye sahip olan birçok kişi evde olmadıklarında televizyonu açık bırakarak kedilerinin mental olarak uyarılmalarını sağlarlar.
Kediler yalnızca mavi, yeşil ve sarı renkleri görmezler. Diğer bazı renkleri de ayırt edebilirler ancak bu gördükleri renklerin temel özelliği gölgeli olmalarıdır. Kedilerin gözleri renkli olarak görebilse de bizim gördüğümüz mor renk onlar için mavi görünür.
Kediler, çevreleriyle mükemmel şekilde iletişimdedir; insanların duyamadığı şeyleri duyar, göremediklerini görürler, örneğin 10 metre ötede havada süzülen bir toz parçası gibi.
Kedilerin istediği tek şey sevgi ve güvendir. Bulundukları ortamda güven ve rahatlık var ise mutlu olurlar. Siz ne kadar tersini düşünseniz de kediler sahiplerini bir arkadaş olarak görürler. Kendilerini yanında rahat ve güvende hissetmiyorsa, evden kaçmaya ve mutlu olabileceği bir yer aramaya başlarlar.
İlgili 32 soru bulundu
ABD'deki Oregon Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar kedilerin gerçekten insanlarını sevdiği sonucuna vardı. En azından insanlarını ebeveyn ya da bakıcı olarak gördükleri kanıtlandı.
Kediler kesinlikle sevildiği hissederler. Kediler sevildiği hissederken sesler ve bazı hareketleri ile bizlere belli ederler. Bunlardan bazıları ise şu şekildedir; -Gözlerini yavaşça kırpma. Bunun anlamı çok mutlu olduğunu, huzurlu olduğunu ve size öpücük gönderdiğini ifade etmektedir.
Kediler öpüldüğünü anlamaz. Ancak sevildiğini anlar ve hisseder. Bu nedenle öpücüğün bir sevgi ifadesi olduğunu belirtmek gerekir.
Hem çobanın ve hem de ev sahiplerinin vazgeçilmez bekçileridir. Aynı zamanda son derece sahibine bağlı ve sadık hayvanlardır. Kediler onlardan geri değildir. Özellikle evlerdeki yiyeceklere büyük zarar veren farelerden en büyük koruma görevini Allah kedilere vermiştir.
Kedileri korkutan birçok durum vardır. Bunlardan bazıları, yüksek sesler, ani hareketler, bilinmeyen insanlar, diğer canlılar, yeni ortamlar ve kimi zaman değişen hava koşulları da olabilmektedir. Bununla birlikte kötü deneyimler ya da travmalar kedilerin korkmasına sebep olabilir.
🐈 Kediler kırmızı, pembe ve mor tonlarında çok başarılı bir görüş...
Mavi ve yeşil tonlarını normal bir şekilde görebilen kediler; kırmızı, kızıl-kahve ve pembe tonlarını görmede zorluk çekerler ve çevrelerinde bu renkleri içeren eşyaları daha yeşil ağırlıklı görürler.
Kedilerde pika sendromu da bu sorunun belirtilerinden bir tanesidir. Sürekli olarak kuyruğunu kovalayarak, kendine yönelik bir saldırı benimsiyorsa, kediniz bu sorunu yaşıyor olabilir. Kedilerde halüsinasyon görmek, olmayan avların peşine düşmek gibi takıntılı bir davranıştır.
Kediler de insanlar gibi renkleri algılarlar ama dünyayı bizden daha soluk görürler diyebiliriz. Yani eski bir görüş olan kedilerin dünyayı siyah beyaz ya da sarı tonlarında gördüğü ile ilgili teoriler birer yanılgıdan ibarettir. Kediler de bizim gibi üç temel rengi, yani mavi, yeşil ve kırmızı renkleri görebilirler.
Gözlerindeki parlamayı sağlayan da Tepatum yapısıdır. Bu yapı geceleri kedilerin gözlerine gelen ışığı arttırmayı sağlayan mavi ya da yeşil ışıltıyı verir. Bu özel yapıları geceleri rahat görmelerini sağlar. Kedilerin göz kapakları da insanlara göre sayı olarak farklıdır.
Japon bilim insanlarının ortaya koyduğu yeni bir araştırmaya göre, kediler hem sahiplerinin hem de diğer kedilerin isimlerini biliyor. Japonya'daki Kyoto Üniversitesi'nden araştırmacılar, bir aile evinde veya bir kedi kafesinde en az iki evcil hayvanla birlikte yaşayan toplam 48 kediyi inceledi.
Kediler yeni tanıştıkları kişilere kokularını bırakmak için sürtünürler ancak genellikle bunu vücutlarıyla yaparlar. Sevdikleri insanlara ise genelde kafalarıyla sürtünürler. Bu onlar için aynı zamanda güvende hissettiklerinin bir göstergesidir.
İslamiyet'te kediler 'temizlik' ile simgelenmiştir ve saygın bir yer edinmişlerdir. Hz. Muhammed'in bir kedi dostu olması Müslümanlar için bir övünç kaynağıdır.
Kediler sahibinin kokusunu, koku hafızasına kaydeder ve nasıl biz bir kişiyi veya yiyeceği düşündüğümüzde otomatik olarak aklımıza o kişi veya yiyeceğin kokusu geliyorsa, kedilerde aynı şekilde sahibinin kokusunu hatırlar.
Kediler üzerinde yapılan birçok araştırmada insan duygularına karşı duyarlı oldukları ortaya çıktı. Bu nedenle kediler üzüntüyü hissedebiliyor. Ancak bunu kendi algıları ile yaptıkları ve sahip oldukları karakter özellikleri nedeniyle insanlar tarafından anlaşılmayabiliyor ya da yanlış algılayabiliyorlar.
Kediler aynı zamanda her yerinin sevilmesinden hoşlanmayabilir. Sevilmekten daha çok hoşlandıkları bazı bölgeler vardır. Bunlardan bazıları ise omurga bölgeleri, kulakları, yanakları ve sırt bölgeleridir. Bu bölgelerin tam tersine karınlarından, bacaklarından ve kuyruklarından sevilmekten genellikle pek hoşlanmazlar.
Kediler adeta size gelip kafa atarcasına, kafasını toslar. Kulağa komik gelen bu davranışları aslında size ettiği bir teşekkürdür. Bazen gelip kafanıza, bazen bacağınıza veya kolunuza attığı kafalar birer sevgi belirtisidir. Kediler genellikle mutlu olduklarında yoğururlar.
Kediniz sizi seyrederse veya yoğurursa, bu başka bir sevgi ve şefkat belirtisidir. Kediler kokularını karıştırmak ve güven göstermek için birbirlerini tımar ederler. Tıpkı kedi yavruları gibi rahat ve mutlu olduklarını göstermek için yoğururlar. İkisi de kesin sevgi belirtileridir.
Ancak, kısaca bahsettiğimiz başka bir nokta daha vardı; kediler "m” ve "n” harflerini içeren kelimeleri taklit etmeyi başarabiliyorlar. "Mama”, "anne” kelimelerini taklit edebilen kediler, işi sadece taklit etmekle sınırlı bırakmıyor, bunları kime karşı ve hangi durumda kullanacaklarını da öğrenebiliyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri