İtirazın kaldırılması davasında maktu harç alınır. Alacaklı, itirazın kaldırılması davasında itirazın kaldırılmasına karar verilmesiyle birlikte borçlunun itiraz ettiği miktarın %20 sinden az olmamak üzere icra inkar tazminatına da hükmedilmesini isteyebilir.
1 yıllık süre geçtikten sonra açılan alacak davasında icra inkar tazminatı istenilmesi mümkün değildir. Alacaklının dilekçesinde icra inkar tazminatını açıkça talep etmiş olması gerekir, mahkeme talep olmadan re'sen tazminata karar veremez.
Karar ve İlam Harcı: İcra mahkemesinde görülen dava niteliği taşımayan başvurularda maktu olarak karar ve ilam harcı alınır. Örneğin itirazın kaldırılması, kambiyo senetlerinde imzaya ve borca itiraz gibi. Ancak görülen iş dava niteliğinde ise o zaman bu harç nispi olarak alınır.
Bir başka deyişle, icra inkâr tazminatı sadece ilamsız icrada söz konusudur. İnkâr tazminatına hükmedilebilmesi için “geçerli” bir “ilamsız” icra takibi yapılmış; yapılan takip borçlunun itirazı üzerine durmuş ve bunun üzerine alacaklı tarafından “süresi içinde” itirazın iptali davası açılmış olmalıdır.
Kötü niyet tazminatı verilebilmesi için alacaklının takibinde haksız ve kötü niyetli olması gerekir. Alacağın ispat edilmemiş olması tek başına kötü niyetin göstergesi değildir. Somut olayda davacının kötü niyetinin ispatlanamamış olması karşısında aleyhine kötü niyet tazminatına hükmedilmesi doğru değildir…'
İlgili 39 soru bulundu
Borçlunun İtirazının Haksızlığına Karar Verilmesi
Öncelikle ifade etmek gerekir ki borçlunun itirazının iptal edildiği, yani davacının davasının kabulüne karar vermiş olduğu her durumda icra inkar tazminatına hükmedilmez.
Bu nedenle, işçinin madde 17/6'ya göre kötüniyet tazminatına hak kazanabilmesi için işyerinde çalışan işçi sayısı otuz ve altı olmalı ve işçinin kıdemi 6 aydan az olmalıdır. İş güvencesinden yararlanan işçilere iş sözleşmelerinin kötüniyetle feshedildiği durumlarda sadece işe iade hakkı tanınır.
2- 6352 Sayılı Yasayla değişik İİK'nın 67/2. maddesindeki icra inkar tazminatı oranının % 40' dan % 20' ye düşürülmesi nedeniyle uygulanacak icra inkar tazminatı oranlarının takip tarihi itibariyle gözetilmesi gerekmektedir.
Buna göre; - Borçlunun itirazının haksız olduğuna karar verilirse, hükmolunun tutarın yüzde yirmisinden aşağı olmamak üzere, borçlunun icra inkâr tazminatı ile yükümlü tutulmasına karar verilir.
İcra inkar tazminatına hükmedilebilmesi için alacaklının kötü niyetli olması aranmaz. Sadece itiraz etmiş olması yeterlidir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere itirazın iptali davasının ödeme nedeniyle konusuz kaldığı hallere dahi mahkeme yargılamaya devam ederek icra inkar tazminatı hakkında karar vermelidir.
İtirazın kaldırılmasını sağlayan belgeler şunlardır; 1- İmzası ikrar edilmiş bir senet. 2- İmzası noterlikçe onaylanmış senetler. 3- Resmi dairelerin ya da yetkili makamların verdikleri belgeler.
İtirazın kaldırılması davası, borçlu tarafından ödeme emrine karşı yapılan itiraz neticesinde duran icra takibinin devamı için getirmiş bir hukuki çaredir. İlamsız şekilde başlatılan takibe karşı, tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içerisinde itirazda bulunmak mümkündür.
İtirazın iptali ilamı, itiraz üzerine duran icra takibinin devamını sağlayan bir ilamdır. İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için, itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez.
İcra-inkâr ve kötü niyet tazminatı 538 sayılı Kanunla 1965 yılında İİK'ya dâhil edilmiş, o tarihte asgari tazminat oranı % 15 olarak belirlenmiştir. Bu oran, 3493 s. K. ile 1988 yılında % 40'a çıkarılmıştır.
Ayrıca davacı alacaklı, mahkemeden icra inkar tazminatı da talep edebilir. Görev, kamu düzenine ilişkin olup, yargılamanın her safhasında re'sen dikkate alınmalıdır. Aksine bir düzenleme olmadıkça, malvarlığı haklarına ilişkin davalarda görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir.
Anılan kanun hükmü uyarınca alacaklı-davacı lehine tazminata hükmedilebilmesi için davacı alacaklı tarafından yapılan icra takibinin haksız olmasının yanı sıra takibin kötü niyetle yapılması da şarttır.
Bu durumda, vadesinde ödenmeyen alacağını kanuni yoldan tahsil etmek zorunda kalan bir alacaklı, ticari olmayan bir alacağı için ise halen azami yüzde 54 nispetinde bir faiz ile yetinmek zorundadır.
Söz konusu Kanunda, borçlunun icra takibine haksız itirazlarını ceza tehdidi ile önlemek için, haksız yere itiraz eden ve itirazı mahkeme tarafından iptal edilen borçlunun, % 10'dan aşağı olmamak üzere bir tazminata mahkum edileceği kabul edilmiştir5.
Zararın başladığı tarihten yargılama süresinin sonuna kadar oluşacak taraf zararlarının, karşılanmasını amaçlamaktadır. İİK.`nun 68 /son, 169/a-6 maddelerinde bu tazminatı talep için belirli bir süre koşulu öngörülmemiştir.
İtirazın kesin kaldırılması davası, borçlunun borca itiraz etmiş olması halinde açılabilir. İtiraz edildikten sonra itirazın kaldırılması için icra mahkemesine başvurulma yoluyla bu hak kullanılır. Alacaklı takip talebinde dayandığı belgeye dayanarak itirazın kaldırılmasını ister. Aksi halde reddedilir.
Dava dilekçesinde talep edilen kötü niyet tazminatı alacağının arabuluculuk sürecinde talep edilmediği durumlarda, bu alacağa yönelik davanın usulden ret kararı doğru olsa da diğer alacakların “Arabuluculuk Başvuru Formu”nda da talep edilmesi halinde dava şartı arabuluculuk şartının gerçekleştiği kabul edilir.
İşçinin iş güvencesinden yararlanamıyor olması
4857 sayılı İş Kanununun 17. maddesine göre, kötü niyet tazminatını İş Kanunu'nun 18 ile 21. maddelerinin kapsamı dışındaki işçiler talep edebilir. İş güvencesi kapsamında yer alan işçiler bu tazminata hak kazanamaz.
“Kötüniyet tazminatı” olarak adlandırılagelen tazminat türü, takibe girişmekte kötüniyetli bulunduğu borçlu tarafından açıkça kanıtlanmış olan ya da öyle olduğu ayrıca kanıtlanmasına gerek bulunmaksızın dosya kapsamından açıkça anlaşılabilen alacaklıya yönelik bir yaptırım niteliğindedir.
Kesinleşmeden icraya konulamayan ilamlardaki yargılama giderleri, vekalet ücreti, faiz, Kötüniyet Tazminatı, İcra İnkar Tazminatı gibi feriler de, hüküm kesinleşmeden icraya konulamaz.
İtirazın iptali davasında dava değeri, icra takibinde belirtilen asıl alacak miktarı üzerinden dikkate alınır. Bu sebeple itirazın iptali davasında harca esas değer de asıl alacak üzerinden hesaplanmakta olup; işleyen ve işlemekte olan faiz, icra inkar tazminatı ve giderler nazara alınmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri