Holger-Nielsen (sırttan bastırma) metodu: Göğüs ve omurga yaralanmalarında uygulanmaz. İndirekt suni solunumda; (Holger-Nielsen) yüzüstü yatırılan kazazedenin baş tarafına geçilir ve sırttan bastırılmakla kazazedenin nefes vermesi, dirseklerinden kaldırmakla nefes alması sağlanır.
Silvester metodu:Bu metodda hasta sırtüstü yatırılır, ilkyardımcı yaralının baş tarafına geçer, ellerinden tutup her iki yana ve yukarıya doğru açar, bu şekilde yaralı nefes almış olur, sonra yaralının ellerini bırakmadan göğsünden bastırır, bu şekilde yaralı nefes vermiş olur.
· Holger-Nielsen (Sırttan Bastırma) Metodu
Kazazede yüzüstü yatırılır. Baş tarafına geçilir eller çenesinin altında toplanır ve sırtından bastırılır. Kazazedenin sırtından bastırılınca nefes vermesi, kollardan çekilince nefes alması, hava girmesi sağlanır.
Hayat kurtarmak için havayolunu açmak ve sonrasında kalbi durmuş kişiye yapay solunum ile akciğerlerine oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan pompalanmasını sağlayarak dokulara yeterli düzeyde kan gitmesini sağlamak üzere yapılan ilaçsız müdahalelerdir.
İlgili 18 soru bulundu
10- Hasta/yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: · Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, · Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
Silvester Yöntemi: Göğüsten Bastırma.
Yaralı sırtüstü yatırılır, Omzunun altı desteklenerek baş yana çevrilirken biraz geriye doğru çekilir. İlkyardımcı yaralının baş ucunda iki diz de yere gelecek şekilde diz çöker. Yaralının dirseklerinden tarak kolları yukarı ve kendine doğru çeker.
Baş geri - Çene yukarı pozisyonu :
Solunumun durduğundan emin olunduktan sonra hasta yaralının alnına konan elin baş ve işaret parmağı ile burun kanatları sıkılarak hasta/yaralının burnu kapatılır.
Eğer kalbin durduğuna kanaat getirilirse, 30 kere sternum alt yarısının ortasına kalp masajı yapılır ve 2 kere de ağızdan nefes üfleme uygulanır. Kompresyon dakikada 100-120 defa olacak şekilde yapılmalıdır ve her kompresyonda göğüs minimum 5 cm inmeli, 6 cm'i geçmemelidir.
Bebeklerde mümkün olduğu kadar çok hava üflenir. Erişkinlerde verilen her soluktan sonra 10 saniye bak dinle hisset yapılır.
Holger-Nielsen (sırttan bastırma) metodu:
İndirekt suni solunumda; (Holger-Nielsen) yüzüstü yatırılan kazazedenin baş tarafına geçilir ve sırttan bastırılmakla kazazedenin nefes vermesi, dirseklerinden kaldırmakla nefes alması sağlanır.
Nefes Vermeye Başlama:
Hasta için solunum yolunu açın (baş pozisyonunu düzelten şekilde). Ardından, her bir suni teneffüs için yavaşça hasta solunum yoluna nefes verin. İdeal olarak, her nefes verme işlemi yaklaşık 1-1.5 saniye sürmelidir.
boğulma veya asfiksi durumlarında eskimiş bir resüsitasyon yöntemi; hasta yüz üstü yatırılır ve göğüs kafesinin alt kısmına dakikada yaklaşık 15 kez hafif aralıklı basınç uygulanarak doğal solunum taklit edilir.
Dakikada 100 bası olacak hızda 30 kez basıdan sonra 2 kez nefes verilir. (Yetişkin ve çocuklarda nefes verme hızı dakikada 15– 20 kez olacak şekilde ayarlanır) 30 bası 2 nefese 1 tur denir. İlk yardımcı tek başına ise 5 turdan sonra 112 aranır.
🚑Holger- Nielsen (Sırttan Bastırma Dirseklerden Kaldırma) Metodu. Ağızdan , burun çevresinden kan geliyorsa, yüzde büyük yaralanma var ise ağızdan, burundan suni solunum yapılamayacağından Holger- Nielsen yöntemi uygulanmalıdır.
Ancak göğsün normal pozisyonuna gelmesine izin verin. Bu şekilde yaklaşık 2 dakika veya 5 siklus boyunca 30 göğüs masajı 2 solunum yaptırın (bir siklus= 30 göğüs masajı 2 solunumdur). Amaç dakikada 100 kesintisiz ve uygun göğüs masajıdır.
Hemen ambulans yardımı isteyerek hastayı en yakın tam donanımlı bir hastaneye ulaştırın. Bu esnada, kalp krizi geçiren kişiyi uygun bir yere yatırın. Ayaklarını kalp seviyesinin üzerine kaldırarak, kalbe daha çok kan akışının olmasını sağlamaya çalışın.
16- Ellerin parmakları göğüs kafesiyle temas ettirilmeden, dirsekler bükülmeden, göğüs kemiği üzerine vücuda dik olacak şekilde tutulur. 17- Göğüs kemiği 5 cm aşağı inecek şekilde ( yandan bakıldığında göğüs yüksekliğinin 1/3'ü kadar) bası uygulanır, bu işlemin hızı dakikada 100 bası olacak şekilde ayarlanır.
Bir erişkinde dakikada 75 kalp masajı 15 suni solunum yapılmalıdır. UYARI: KALP MASAJI; KALBİ DURMUŞ KİŞİLERE BU KONUDA EĞİTİM ALMIŞ VE EHLİYETİ OLAN KİŞİLERCE YAPILIR, ÇALIŞAN KALBE KALP MASAJI YAPILMAZ, KALBİ DURDURABİLİR.
Acil durumlarda kalp masajı yaparken kaburgalar kırılabilir. Yalnız bu noktada şuna karar verilmesi gerekir; hayatı söz konusu olan kişinin kaburgası mı daha önemli yoksa hayata geri döndürülmesi mi? Doğru bir kalp masajı yapıldığına eminsek kaburgaların kırılma riski çok azdır.
Şöyle uygulanır:
İlkyardımcı yaralının baş ucunda iki diz de yere gelecek şekilde diz çöker. Yaralının dirseklerinden tarak kolları yukarı ve kendine doğru çeker. Sonra dirsekleri yere doğru bastırarak akciğerin genişlemesini sağlar. Son hareket ise yaralının kolları kendi göğsüne baskı yaptırmaktır.
18) Parmakları göğüs kafesiyle temas ettirmeden, dirsekleri bükmeden, göğüs üzerine vücuda dik olacak şekilde tutma. 19) Göğüs kemiği 4-5 cm aşağı inecek şekilde (yan bakıldığında göğüs yüksekliğinin 1/3'ü kadar bası uygulama bu işlemi dakikada 100 kez uygulama.
Temel Yaşam Desteği, Yaşam kurtarmak amacı ile hava yolu açıklığı sağlandıktan sonra, solunumu ve/veya kalbi durmuş kişiye yapay solunum ile akciğerlerine oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan pompalanmasını sağlamak üzere yapılan ilaçsız müdahalelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri