Salçanın, taze domatesten gelen vitamin, mineral ve doğal liflerin yanı sıra yüksek oranda antioksidan içerdiğini ve özellikle bağışıklık sistemi için koruyucu bir madde olan Likopen barındırdığını belirtti.
EVDE SALÇA VE KONSERVE YAPARKEN
Diğer yandan salça konserveleri, gıdalarda hastalıklara neden olan bakteriler (patojen bakteriler) açısından bir risk taşımamasına karşın, ev yapımı konservelerde mikroorganizmaların sporlarının yok edilmesi mümkün olamadığından, istenmeyen sonuçlar doğurabilmektedir.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Özyaman, sağlıklı salça yapmaya mevsiminde organik domates tercih edilerek başlanması gerektiğini söyledi. Metal kaşık ile karıştırmanın ise salçanın kısa sürede küflenmesine sebep olduğunun altını çizdi.
Biber salçaları gibi domates salçasının da bol miktarda antioksidan sağladığını söylemeliyiz. Yaklaşık 3,5 mg antioksidan alımı günde bir bireyin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduğundan salçayı yemeklere, çorbalara eklemek açıkçası oldukça faydalıdır.
Domates salçasının en önemli beslenme özelliği bol miktarda antioksidan sağlıyor olmasıdır. Yaklaşık 3.5 mg antioksidan alımı günde bir bireyin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduğundan salçayı yemeklere, çorbalara eklemek açıkçası oldukça faydalıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Süzdüğünüz domatesleri çelik, emaye veya cam bir tepsiye dökün, üzerine tuz serpin ve temiz bir tülbent bezle örtüp, güneşe bırakın. Salçayı her gün karıştırarak, güneşte bekletip, katılaşmasını sağlayın. (Ortalama 3-5 gün) Salça koyu bir kıvama geldiğinde cam saklama kaplarına doldurun.
Salçanın, taze domatesten gelen vitamin, mineral ve doğal liflerin yanı sıra yüksek oranda antioksidan içerdiğini ve özellikle bağışıklık sistemi için koruyucu bir madde olan Likopen barındırdığını belirtti.
Çok salça yersek ne olur? Bozuk olan salçadan bir çay kaşığı ya da daha fazlası yendiyse kusma baş dönmesi mide bulantısı ya da karın ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bozuk salça yendikten sonra bu tip belirtiler ortaya çıktıysa kesinlikle bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Salçayı çiğ ya da pişirerek yapmak tat açısından bir fark yaratmamaktadır.
Yazın tazesini kışın salça olarak tüketitiğimiz domates içeriğindeki likopenden dolayı güçlü bir anti kanserojen ve kolesterol savaşçısıdır.
Öncelikle rengi tam kırmızı olmayacak! Ve salçayı muhafaza için yağ ve türevleri kullanılmayacak. Doğal salça hiç bir katkı maddesi kullanılmadan yapılan salçadır. Tadına bakın, aldığınız salça acı ise ilk olarak size şirin gelecektir. bir kaç saniye sonra acısını hissedeceksiniz.
Salça yaparken domates seçimi çok önemli; ankon, armut ya da yumurta domates denilen yassı, küçük ve etli domatesle salça yapmak en kolayı. Bu domatesin su oranı az ama eti bol olduğu için az fire ile daha fazla salça elde etmeniz mümkün.
İngiliz The Telegraph gazetesinde yayınlanan bir habere göre, çorba, fasulye ve gazlı içecekler gibi teneke kutuda satılan yiyeceklerin taze besinlere oranla daha zararlı olduğu belirtildi. Konserve çorbalar kanser ve cinsel gelişim bozukluklarına yol açan yüksek miktarda Bisfenol-A(BPA) içeriyor.
Çevre ve sağlık örgütlerinin yaptığı yeni araştırmaya göre konserve kutularda satılan gıdalar yüksek miktarda BPA içeriyor. BPA adlı kimyasalın bazı sağlık sorunlarına yol açtığı biliniyor.
Konserve yiyeceklerle ilgili sorun depolama alanından kaynaklanıyor. Hemen hemen tüm alüminyum kutular, bisfenol-A veya kısaca kansere sebep olan BPA ile kaplıdır. Domatesler ve asit oranı yüksek diğer yiyecekleri konserve kutusundan yemek çok tehlikelidir.
Salça, başta domates ve kırmızı biber olmak üzere çeşitli sebzelerin ezilerek suları çıkarıldıktan sonra kaynatılarak elde edilen püre halindeki yiyecek malzemesidir.
Salça havayla temas ederse küflenmeye başlar. Bu nedenle salçanın ağzı daima kapalı tutulmalıdır. Salça serin ve kuru ortamda muhafaza edilmelidir ve bunun için en ideal ortam buzdolabıdır. Evde salça yaparken mutlaka taze sebzeler kullanılmalıdır.
Domates de bir meyve olduğundan, ana kaynağı domates olan salçada da doğal olarak gluten bulunmuyor. Unutmayın!
Evde de hazırlanabilen domates salçası ve biber salçası, genellikle konserveler halinde satılır. Salça, doğru yöntemlerle muhafaza edildiğinde en geç bozulan besinlerden biridir. Ancak salçanın hava alması, saklama kabı ve bulunduğu ortam bozulmasına yol açabilir.
Salça çok fazla kalori içermeyen gıdalardan biridir. Kalori miktarı düşük olmasından dolayı da çok fazla kiloya neden olan bir ürün değildir.
Önemli bir besin kaynağı olması ile beraber domates biber salçası ayrıca oldukça lezzetlidir. Her evin mutfağında mutlaka bulunması gereken bu sağlıklı besin kaynağı, özellikle hücre yapımında oldukça etkilidir. Böylece bağışıklık sistemini güçlendirir ve sağlıklı bir yaşam sürme imkanı tanır.
DÜZEY TÜK. MAL.SAN. PAZ.VE TİC.A.Ş.
Tuzsuz salçalarımızda sadece hammaddenin doğasından kaynaklanan tuzdan dolayı kuru maddede %2,5 oranında tuz vardır ve üretim sırasında ekstra kesinlikle tuz eklenmemektedir. Tuzlu salçalarımızda ise toplamda %5 civarında tuz vardır.
Salça, domates ve biber kullanılarak üretilen, bu iki sebze üzerinde çeşitli işlemlerin uygulanmasıyla elde edilen püre halindeki bir gıda ürünüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri