Demir, Bakır, Kurşun, Çinko, Gümüş örneklerdendir. (“Metalik Madenler” terimi de benzer anlamda kullanılmaktadır.) Doğadan kazıldıktan sonra, metalürjik işlemlerle metal üretimi yapılmadan kullanılan yer altı zenginliklerine Metalik Olmayan Yer Altı Zenginlikleri denilmektedir.
6-Metal dışı (ametal) madenleri tanımlayınız? kayaçlardır. Mermer, lületaşı, zımpara taşı, fosfat, kükürt, amyant (asbest), v.b.
Manganez Zonguldak'ta; krom Elazığ ve Muğla'da; volfram ise Bursa, Elazığ ve Malatya'da çıkarılır. Bakır; Artvin, Rize, Elazığ, Balıkesir ve Kastamonu'da çıkarılır ve işlenir. Türkiye'deki madenler arasından demirin en çok çıktığı yer Doğu Anadolu'dur. Sivas-Divriği, Malatya-Hekimhan demirin en çok çıktığı yerlerdir.
Bakır, yüksek elektrik geçirgenliği, işlenebilme ve mekaniksel özellikleri iyi olan bir metaldir. Gümüşten sonra en iyi iletken metal bakırdır.
İlgili 28 soru bulundu
Önemli demir dışı metaller, Alüminyum, bakır, kurşun, nikel, kalay, titanyum, çinko ve pirinç gibi alaşımları içerir.
Metalik bir element olan Krom'un atom numarası 24, atom ağırlığı 51,996'dır. İsmi Yunanca renk anlamına gelen "krıma"dan gelmektedir.
Altın, dünya genelinde en değerli madenlerin başında geliyor. Hem teknoloji alanında hem de takı ve mücevher üretiminde kullanılan altın, küçük ve büyük yatırımcılar tarafından da güvenli bir liman olarak görülüyor.
Dünya piyasalarında kıymetli maden olarak altın, gümüş ve platin grubu adıyla anılan platin, paladyum, rodyum, iridyum, rutenyum ve osmiyum madenleri dikkate alınmaktadır.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Dinçer, "Dünyada 90 çeşit maden var. Bunun 70 çeşidi Türkiye'de mevcut. Maden konusunda çok zenginiz.
Altın, Au (Latince aurum'dan) sembolü ile gösterilen ve atom numarası 79 olan element. Saf halinde parlak, hafif kırmızıya çalan sarı renkli, yumuşak, sünek ve dövülgen bir metaldir.
KURŞUN - ÇİNKO - KADMİYUM
Kurşun'un en önemli tüketim alanı akü imalatıdır.
Metalik halde bulunan madenlere "doğal madenler"; içinde kimyasal bileşikler halinde madenlerin bulunduğu kayalara ise "cevher” denir. Örneğin altın doğal bir madendir. Gümüş, bakır ve demir hem doğal maden, hem de cevher olarak bulunmaktadır.
Cam bir maden olarak tanımlanır. Ama diğer madenlere göre de çok önemli bir değişikliği vardır. O da "erime noktası"nın değil, "yumuşama noktası"nın olmasıdır. İşte bu önemli özellik nedeniyle camın içinde bulunduğu ortamın ısısı artırılırsa gittikçe daha çok sıvılaşır ve akıcılık kazanır.
Dünya endüstriyel ham madde rezervlerinin % 2,5'i; kömür rezervlerinin % 1'i; jeotermal potansiyelinin % 0,8'i ve metalik maden rezervlerinin % 0,4'ü ülkemizde bulunmaktadır. Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ise ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72'sini oluşturan bor mineralleri almaktadır.
Platin, kimyasal özellikleri ve nadir bulunması sebebiyle dünyadaki en pahalı ve değerli metaller arasında yer alır.
Ülkemizde en çok bulunan maden çeşidi, kireç taşının bir türü olan dolomittir. Sonrasında ülkemizde en çok bulunan madenler; mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakırdır.
Adrenochrome, milyarlarca dolar değerinde dünyanın en güçlü uyuşturucusu ve adrenalin türevi bir ilaç olarak anlatılıyor.
Antimadde - 100 Trilyon Dolar/Gram.
Platin altından daha kıymetlidir. Platin fiyatları, piyasadaki arz-talep dengesine göre değişmekle birlikte normalde altının iki mislidir. Dünya'da bilinen en değerli 2. maden olduğu bilinmektedir.
1.Antimatter- gramı 62.5 trilyon dolar
İşte dünyada yer alan en pahalı madde.
Çeliği paslanmaya karşı koruyan şey kromdur. Krom sayesinde çelikte korozyona uğrama ve lekelenme gibi istenmeyen durumlar yaşanmamaktadır. Bu şekilde paslanma durumu görülmemekte ve paslanmaz çelik ismini de buradan almaktadır.
Çeliğin içersindeki krom, çeliğin oksijenle temas ettiğinde krom-oksit adında ince bir film tabakası oluşturmasını sağlar. Bu ince film, çeliği paslanmaya karşı korur ve belli bir miktardan fazla krom içerikli çelik paslanmaz çelik adını alır.
Türkiye genellikle her yıl ürettiği kadar ferrokrom ihraç etmiştir. Dünyada krom rezervleri Güney Afrika, Kazakistan, Türkiye ve Hindistan'da yoğunlaşmıştır. Dünya rezervinin yüzde 80'i bu ülkelerdedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri