İtme stratejisine göre, tanıtım çabaları dağıtım kanallarına yöneltilmiştir. Amaç üreticinin ürününü kanallara dolayısıyla tüketiciye iletilebilmesidir. Çekme stratejisinde ise. tüketiciye yöneltilmiş reklam ve satış özendirici faaliyetleri ile ürüne tüketici tarafından talep oluşturulmaya çalışılır.
İtme (Push) stratejisi, firmaların ürün ve hizmetlerini kullanıcıya doğru yönlendirdikleri pazarlama anlayışını baz alan çalışmalardır. Bir anlamda hedef kitlenin talebi olmadan, ürün ve hizmetlerin tanıtımlarının müşterilere yapılmasını kapsayan bu stratejilerde asıl hedef ilgiyi üzerine çekmektedir.
2) İtme Stratejisi
Bu stratejide amaç kullanıcıların izni olmadan mesajının kendilerine iletilmesidir. Çekme yöntemindeki gibi web sitelerindeki reklamlar, e-mailler, metin mesajlar bu yöntemde de kullanılır.
Dağıtım kanalı üyelerine, aracı kurumalara yönelik olarak yapılan ve onları ürünleri sipariş ederek stoklamaya cesaretlendiren tanıtım, tutundurma, indirim, prim vb. etkinlikleri içeren stratejidir.
Diğer yandan, pull marketing denilen çekme pazarlaması, markanıza veya ürünlerinize doğal olarak tüketici ilgisini çeken bir strateji uygulamayı ifade eder. Her iki kavram da markalar için son derece önemli olup, farklı stratejileri beraberinde getirir.
İlgili 21 soru bulundu
İtme stratejisine göre, tanıtım çabaları dağıtım kanallarına yöneltilmiştir. Amaç üreticinin ürününü kanallara dolayısıyla tüketiciye iletilebilmesidir. Çekme stratejisinde ise. tüketiciye yöneltilmiş reklam ve satış özendirici faaliyetleri ile ürüne tüketici tarafından talep oluşturulmaya çalışılır.
Bir işletmenin mal veya hizmetinin satışını kolaylaştırmak amacıyla üretici-pazarlamacı işletmenin denetimi altında yürütülen, müşteriyi ikna etme amacına yönelik, bilinçli, programlanmış ve eşgüdümlü faaliyetlerden oluşan bir iletişim sürecidir.
İtme, bir süre boyunca etki eden bir kuvvetin tüm etkisinin miktarını belirten bir terimdir. Genelde sembolüyle gösterilir ve Newton-saniye cinsinden ifade edilir. Sabit bir kuvvet için, J = F ⋅ Δ t . Daha önce gördüğümüz gibi, bu tam olarak momentumdaki değişikliğe denktir ( ) .
Duran cismi hareket ettiren ya da hareket halindeki cismi durduran itme ve çekme şeklinde gerçekleşen etkiye kuvvet denir. Böylece bir kuvvet uygulayarak herhangi bir cismi değişik yönlere hareket ettirebiliriz. Ayrıca hareket halinde olan bir cismi kolay bir şekilde durdurabiliriz.
Çünkü göçe sebep olan düşük gelir, düşük hayat standardı, ekonomik fırsatların yokluğu, politik baskılar gibi etmenler itme faktörleridir. Yüksek kazanç, işgücü talebi, ekonomik fırsatlar ve politik özgürlük ise çekme faktörleridir (Castles ve Miller, 1998, 20–21).
Pazara nüfuz etme, mevcut üründe herhangi bir değişiklik yapmadan mevcut pazarda eskisine oran- la daha çok satış yapma (mevcut kapasitesini artırma yoluyla) amacına yönelik bir büyüme stratejisidir (Şim- şek ve Çelik, 2011:67).
pull bildirimleri nedir basit bir ifadeyle, itme pazarlaması, markanızı kitlelerin önüne genellikle ücretli reklam veya promosyonlarla itmeyi içerir. Diğer yandan çekme pazarlaması, markanıza veya ürünlerinize doğal olarak tüketici ilgisini çeken bir strateji uygulamak anlamına gelir.
Bir işletmenin ürün-pazar stratejisi, bir pazar bölümüne özel olduğunda; bir ya da daha az sayıda pazar bölümüne bir ya da daha az sayıda pazar bölümüne bir ya da sınırlı sayıda ürün pazarlandığında, bu stratejiye odak stratejisi adı verilir (Kaya, 2013:114).
Telafi stratejileri, öğrenciye bilgi dağarcığındaki sınırlılıklarına rağmen hedef dili hem anlamada hem de iletişimde kullanmasında yardımcı olan stratejilerdir.
Tüketicilere Yönelik Satış Tutundurma Araçları
Tüketiciye yönelik satış tutundurma araçları arasında örnek ürün dağıtımı (numuneler), kuponlar, para iadeleri, fiyat indirimleri, yarışmalar ve çekilişler, satış noktası teşhirleri ve reklam ürünleri sayılabilir.
Marka stratejisi, marka değerini çoğaltmak ve bir markanın geliştirilmesini sağlamak amacıyla izlenen uzun süreli bir plandır. Bir işletmenin bütün yönlerine nüfuz eden ve direkt olarak tüketici ihtiyaçları, talepleri ve duygularına yanıt veren bir kavram, ahlak ve kültür oluşturmayı gerektirir.
Bir cisme etki eden kuvvet ile kuvvetin etkime süresinin çarpımına itme denir.
İtme, Newton'un ikinci ve üçüncü kanunları tarafından nicel olarak tanımlanan bir tepki kuvvetidir. Bir sistem kütleyi tek yönde harekete geçirdiğinde ya da ivmelendirdiğinde, ivmelenen kütle eşit büyüklükte ama sisteme zıt yönde bir kuvvet oluşturacaktır.
Kuvvet: Genel olarak, bir cismin diğerine uyguladığı “itme” ya da “çekme” olarak adlandırılabilir.
Hareket eden bir cisme hareket yönünde itme kuvveti uygulandığında hareketli cisim hızlanır. Hareket eden bir cisme hareket yönüne zıt şekilde çekme kuvveti uygulandığında hareketli cisim yavaşlar.
Çekme kuvveti; sabitlenen vidaların tutunma gücünü ifade etmektedir. Örneğin; vidaların sabitlenen noktadan kolay bir şekilde çıkartılamaması çekme kuvvetinin bir parçasıdır.
Örneğin belli bir satış kotasına erişen bayilerin tutundurma amacı ile bedava tatile gönderilmesi, bu bayilerin söz konusu şirketin mal ve hizmetlerini tüketiciye itmesini yani satın almaya ikna edilmesi çabalarını ve satışları artıracaktır.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
Sinsi Pazarlama, büyük organizasyonlara resmi olarak sponsor olan firmaların yapmış oldukları faaliyetleri göz önüne alarak, resmi sponsor olmayan fir- maların geniş kitlelerin dikkatini farklı şekillerde çekerek, resmi sponsor- ların itibarını zayıflatan ve kendi itibarını güçlendiren bir pusu faaliyetidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri