“Bıktıran, usandıran uzun söz” demek olan bu tabirle ya manzumede vezin doldurma veya gereksiz yere sözü uzatma, söze lüzumsuz kelime veya cümle katma işi kastedilmiştir.
Îcâz ise; maksudu en az kelime ile ifade etme sanatıdır. İtnab ise; kastedilen mânayı daha çok kelime ile ifade etmektir.
Îcâz belâgat kitaplarında genellikle ikiye ayrılarak incelenir. 1. Îcâz-ı Hazif. Kendileri bulunmadan da anlamın tamam olduğu kelime veya cümlelerin hazfedilmesi yoluyla sağlanan îcâzdır. Bu nevi hazfe meânî ilminde ihtizâl denir.
Kısaca icaz az sözle çok şey anlatmak iken, belagat yerinde ve hâle uygun bir şekilde konuşmak anlamına geliyor.
tanım: az sözle çok şey anlatma. bir olayı, duyguyu, günlük hayatta kullanılan ifadelere göre daha az sözle ifade etmeye ya da onu ifade için yeterli en az sözle söylemeye '' îcâz '' daha çok sözle ifade etmeye de '' itnâb '' denir.
İlgili 40 soru bulundu
Kur'ân-ı Kerîm'in erişilmez üstünlüğünü ifade eden terim, bu konuda yazılan eserlerin ortak adı.
Kur'an dilinin bir niteliği olarak kullanılan i'câz terimi genel olarak Kur'an'ın erişilmezliği ve diğer söz ve metinlere üstünlüğü anlamlarına gelir.
Fesahat önceleri belâgat, beyân ve berâat kelimeleriyle eş anlamlı olarak “güzel ve etkili söz” mânasında kullanılırken daha sonra lafız güzelliğine fesahat, mâna güzelliğine belâgat, berâat ve beyân denilmeye başlanmıştır. Bir sözün fasih sayılabilmesi için fesahate engel olan kusurları taşımaması gerekir.
Yani düzgün, kusursuz, açık ve anlaşılır olmakla birlikte duruma ve kişiye uygun söz söylemenin kurallarını inceleyen bilimin de adıdır.
Belagat, sözün yerinde ve zamanında; muhatabına uygun olarak ifade edilmesine dair birtakım kuralları içeren disiplindir.
Sözlükte “atmak, düşürmek, çıkarmak, bir şeyin bir tarafını kesip atmak” anlamlarına gelen hazif (hazf) kelimesi, bedî' ilminde belli harfleri kullanmadan söz söyleme sanatını ifade eder. Hazif, atılan harflerin noktalı veya noktasız olmasına, bitişik veya ayrı yazılmasına göre çeşitli kısımlara ayrılır.
Tıbak sanatı, Arap Belagatının BediǾ ilminin alanına girip, anlam ile ilgili sanatlar içerisinde yer alır. Tıbak; iki zıt kelimeyi aynı cümlede bir arada zikretmektir. Belagat âlimleri bu sanata Tezâd, Mutâbakat, Tatbîk, Tekâfu', Mukâbele gibi değişik isimler vermişlerdir.
İnşâ terim olarak, “yazmak, yazma sanatı ve kompozisyon” gibi anlamların yanı sıra resmî veya özel yazışmaların belirli bir usule göre yapılmasının inceliklerini ve mektup yazma sanatını ifade eder.
1. Birbirinden nefret etme, birbirinden kaçma. 2. dilb. Kulağa hoş gelmeyen seslerin kelime veya cümlede yan yana gelmesi, ses itişmesi, kakofoni.
Günümüzde belâgat ilminin üç alt başlığından biri olarak kabul edilen ve sözlükte “ilk önce olan, yeni, eşsiz ve benzersiz yaratılmış ve icat edilmiş”1 anlamlarına gelen bedî' sözcüğü bir belâgat terimi olarak “lafız ve anlam yönüyle sözü güzelleştiren usul ve becerilerden bahseden ilim” olarak tanımlanmaktadır.2 ...
Belâgat ilminin ifadeyi güzelleştirme usul ve kaidelerinden bahseden dalı. Bedî' kelimesinin sözlük anlamı “örneksiz ve modelsiz olarak bir şey icat eden, örneği ve modeli olmadan yaratılmış olan” demektir.
Belâgat ilmi üç disiplinden oluşur: Beyân, meânî ve bedî'.
Meleke olarak belagat, sözün, fasih olmakla birlikte yer ve zamana da uygun olmasıdır. Başka bir ifade ile “sözün, halin gerektirdiği duruma uygun olması”7, yani bir fikrin sözlü veya yazılı olarak yerinde, yeterince ve zamanında ifade edilmesidir. Belagat insanda doğuştan var olan bir melekedir.
Belagat kitaplarında sözün fasih, açık, akıcı ve anlaşılır olması şartı ile muktezayı hal ve makam ismi verilen söyleyenin, dile getirilecek düşünce, söze muhatap olanın, duygu ve hayalin durumuna uygun bir şekilde söylenmesi olarak tanımlanır.
Kur'ân-ı Kerîm'de mahiyeti ve muhtevası kapalı olan lafızların açıklanmasını amaçlayan telif türü. Sözlükte “gizli ve kapalı olmak; kapalı bırakmak” anlamlarındaki ibhâm masdarından sıfat olan mübhem kelimesi “kapalı bırakılan, mahiyeti bildirilmeyen şey” demektir (Lisânü'l-ʿArab, “bhm” md.; Kāmus Tercümesi, IV, 195).
Sözlükte “geri çevirmek, engel olmak” anlamındaki sarf kökünden türeyen sarfe, belâgat yönünden Kur'an'ın benzerini meydana getirme gücünün bulunduğu, fakat inkârcıların bu gücü kullanmasının Allah tarafından engellendiği tezine dayanan i'câzü'l-Kur'ân teorisini ifade eder.
“Mübhemâtü'l-Kur'ân”, klasik tefsir usûlünde Kur'an'da kapalı bırakılan, diğer bir deyişle açıkça anlaşılmayan bazı kelimeleri konu edinen bir ilim dalı şeklinde tarif edilmiştir.
Caz yapmak deyimi boş konuşmak anlamında kullanılır. Alakalı konu dışında aykırı konular konuşmak anlamına gelmektedir. Boşa konuşmak, gevezelik etmek anlamında kullanılan bir deyimdir.
Icaz TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,edebiyat Az sözle çok şey anlatma.
Etnik cazın ortaya çıkış nedenleri; yöre insanlarına cazı benimsetme, dinletme amacıyla bildik çalgı ve ezgilerin kullanılması ve uluslararası caz kültürüne değişik yorumların katılması şeklinde özetlenebilir. Şema: Blues'un Oluşumundan, Günümüzde Caz'a. yorumlanmasıetnik caz örnekleri olarak verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri