İvazlı akit, karşılıklı olarak yapılan ve iki tarafa borç yükleyen sözleşmelere denilir. Eğer taraflardan biri borç yükü altına girmeden sözleşme yapılıyorsa buna ivazsız akit denir.
Hukuk dilinde ivaz, iki tarafa borç yükleyen akidlerde hem akdin konusunu hem de ona karşılık ödenecek bedeli ifade eder. Ancak ivazın terim olarak bedel anlamı daha yaygındır. Allah rızâsı için yapılan bir iyiliğin karşılığında genel olarak sevap, hayırlı bir işin karşılığında ise ecir kazanılacağı ümit edilir.
Dünyada yaşanan üzüntü ve acılara karşılık âhirette bedel ödeneceğini ifade eden kelâm terimi.
Mesela vekâlet, âriyet, vedîa, şirket kanunun her iki tarafa da akdi bozma iradesi tanıdığı akit türlerindendir ki Đslam Hukukunda biz bu tür akitleri gayri lâzım (câiz) akitler olarak adlandırmaktayız.
İlgili 26 soru bulundu
Lâzım akit: Tarafların, akitten kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmeye mecbur oldukları akittir. Bir başka tanım: Tarafların, tek taraflı olarak feshedemedikleri akittir.
Herhangi bir karşılık alınmadan yapılan bir hukuki işlemlerdir. Borçlu tarafın herhangi bir kazanımı olmadan alacağından feragat etmesini, miras hissesinden vazgeçmesini veya bir mal vermeyi söz vermesi ivazsız tasarrufa örnek teşkil eder .
İvazlı (karşılıklı) mirastan feragat sözleşmesinde, mirasçı bir menfaat elde etme karşılığında mirastan feragat etmektedir. İvazsız (karşılıksız) mirastan feragat sözleşmesinde ise mirasçının elde edeceği hiçbir menfaat bulunmamaktadır.
Müstakbel mirasçının, miras bırakan ile yapacağı anlaşma gereğince miras hakkından feragat etmek üzere aldığı ivazın saklı payı ihlal etmesi halidir. Miras bırakanın, miras hakkından feragat eden saklı paylı bir mirasçısına bu feragat karşılığında vermiş olduğu sağlararası bir kazandırma söz konusu olmaktadır.
İvazlı feragat sözleşmelerinde, mirasçı, bir ivaz (menfaat) karşılığında, beklenen hakkından (miras hakkından) vazgeçmekte, miras bırakanın mirasçısı olmamayı kabul etmektedir. İvazsız miras sözleşmelerinde ise, miras bırakanın yasal mirasçıları hiçbir menfaat almadan, miras hakkından vazgeçebilir.
Kanunda herhangi bir tanım yapılmamış olmasına rağmen ilgili maddeler ışığında şöyle bir tanım yapılabilir: “Bir borç ilişkisinden doğan alacağın alacaklısının, borçlunun rızasına gerek olmadan değişmesi işlemidir.” Borçlunun durumdan haberi olmasına bile gerek yoktur. Alacak yine de üçüncü bir kişiye devredilebilir.
İvazlı Ferağ: Gayrimenkulün bir mülk ya da para karşılığında devredilmesi işlemine ivazlı ferağ denir. İvazsız Ferağ: Gayrimenkulün devri için bedel belirlenmediği ya da bedelsiz olarak gerçekleştirildiği işlemler ivazsız ferağ olarak adlandırılır.
Buna karşılık ivazlı hibe, yani bağışlanan tarafa herhangi bir mükellefiyet yükleyen şart İslâm hukukçularının çoğunluğunca câiz görülür. Nitekim Mecelle'de, “İvaz şartı ile olan hibe sahih ve şart muteberdir” hükmü yer alır (md. 855).
Hukukta muvazaa, bir hukuki ilişkinin taraflarının, üçüncü kişileri aldatmak amacıyla gerçek iradelerine uymayan ve kendi aralarında hüküm ve sonuç doğurmayan bir görünüş yaratmak konusunda yaptıkları gizli anlaşma. Arapça kökenli bir sözcük olan muvazaa "danışıklılık" anlamına gelir.
Sözlükte “bir şeyi içinden gelerek ve karşılık beklemeden vermek” anlamındaki teberru' kelimesi fıkıhta kişinin yükümlü olmadığı bir şeyi karşılıksız vermesini ifade eder.
Dolayısıyla İbra, alacaklının ivazlı veya ivazsız olarak alacağının tamamından veya bir kısmından borçlu lehine feragat etmesi, daha doğrusu itfa edilmiş gibi kabul eylemesidir. Bu yönüyle ibra İbra alacaklı yönünden alacağın ve borçlu yönünden borcun doğrudan doğruya ve kesin olarak ortadan kalkmasını sağlar.
Eser sözleşmesi, vekâlet sözleşmesinden farklı olarak mutlaka ivazlı ol- ması gereken bir sözleşmedir. Yapılan sözleşmede bir bedelin ödenmeyeceğinin kararlaştırılmış olması, bir başka ifadeyle işin bedelsiz olması halinde artık bir eser sözleşmesinden söz edilemez.
Örneğin; Gayrimenkulün eşe veya çocuğa alınması, ödemenin de aile reisi tarafından yapılması halinde “ivazsız” yani karşılıksız bir intikal söz konusu olacağından bu durum veraset ve intikal vergisine tabidir.
Miras kalan gayrimenkuller, mirasçının ticari serveti değil, kişisel mal varlığı kapsamına girmektedir. İvazsız intikal söz konusu olduğundan dolayı gayrimenkulden elde edilen hasılatın tamamı kazanç olacaktır.
Özetle, Veraset ve İntikal Vergisi veya Sair İvazsız İntikaller, vefat eden bir kişinin mal varlığının mirasçılara veya bağışlanan kişilere intikali durumunda ödenen bir vergidir. Vergi oranları miras veya bağış miktarına göre belirlenir ve belirli bir istisna tutarı düşülerek hesaplanır.
Vedia verenin taşınır bir malı ücretsiz olarak saklanmak üzere vedia alana tevdi ettiği, tevdi alanın da bu malı istendiği zaman iade borcu altına girdiği akit vedia akdidir (saklama sözleşmesi – depositum).
Hanefî hukukçuları in'ikadı, “akid yapan taraflardan birinin sözünün diğeriyle hukukî sonuç doğuracak biçimde irtibatı, taalluku ya da bitişmesi” şeklinde tanımlarlar (Sadrüşşerîa, II, 123; Bâbertî, V, 456; İbnü'l-Hümâm, III, 102; Mecelle, md. 104).
Sözlükte “savmak, çevirmek, harcamak, değiştirmek, nakletmek, altın parayla gümüş parayı değiştirmek, bir para diğerine üstün olmak” gibi anlamlara gelen sarf kelimesi fıkıhta paranın para ile değişimini konu edinen akdi ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri