Eti yenmeyen kara hayvanları: Domuz, kurt, ayı, aslan, kaplan, pars, leopar, panda, panter, çita, jaguar, puma, sincap, samur, sansar, kokarca, goril, maymun türleri [şempanze, babun, gibon, orangutan], sırtlan, fil, köpek, kedi, kunduz, porsuk, vaşak, çakal, tilki, gelincik gibi, avını köpek dişiyle yakalayan yırtıcı ...
(Karâfî, Zahîra, IV) Buna göre; otla beslenip temiz nebatat yiyerek av hayvanları sınıfına giren dağ keçisi, yabani sığır, zürafa, zebra, yaban eşeği, ceylan, geyik, antilop, bufalo ve kanguru gibi otçul yabani hayvanların etinin yenmesi de helaldir.
Eti yenen kuşlar:
Kumru, bülbül, kanarya, muhabbet kuşu, keklik, sülün, bağırtlan kuşu, güvercin, bıldırcın, tarla kargası, tavus, kırlangıç, papağan, turna, saka kuşu, çalı kuşu, ispinoz, serçe ve sığırcık gibi kuşlar helaldir.
Eti yenmeyen kuşlar:
Avını pençesiyle yakalayan ve leş yiyen, çaylak, kartal, kerkenez, kuzgun, akbaba, leş kargası, yarasa, atmaca, şahin, martı, leylek, flamingo, egret, kelaynak gibi kuşlar yenmez.
Değerli kardeşimiz, Yaratılışı bakımından iğrenç olan birtakım hayvanların etleri de haramdır, yenmez: Fare, yaban faresi, akrep, yılan, kene, kurbağa, kara ve deniz kaplumbağası, arı, kara sinek, sivrisinek, köstebek, kirpi, bit, pire gibi hayvanların yenmesi caiz değildir.
İlgili 45 soru bulundu
Buna göre ahtapot, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir (Remlî Nihayetu'l-Muhtac, VIII, 113,150-152.)"
Sığır (inek, öküz, manda), davar (koyun, keçi), deve, kümes hayvanları (tavuk, ördek, kaz), yabanî eşek (zebra), tavşan, zürafa, geyik, yaban sığırı, yaban keçisi helâldir.
Etlerinin yenmesinin helâl olduğu hususunda görüş birliği bulunan hayvanlar şunlardır: a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar.
a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar. b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabani sığır ve zebra gibi vahşi hayvanlar. c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar. Bu hayvanların etlerinin helal olduğunda fakihler görüş birliğindedir.
Bu kapsamda bizzat Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından eşek etinin yenilmesi haram kılınmıştır (Bkz; Buhari, Megazi 38; Müslim, Nikah 29).
Penguenler, balık, kalamar gibi deniz canlılarından beslendiği için, etinin balık aromasına benzediği düşünülmektedir. Ancak ülkelerin büyük bir çoğunluğunda, penguen eti satmak ve almak yasa dışıdır. Bu yüzden ithalatı ve ihracatı da yapılmamaktadır. Penguen yumurtası ise, uzun süre kaynatılsa bile yumuşak kalır.
Uzak Doğu'nun bazı bölgelerinde maymunlar popüler yemek olarak kabul ediliyor. Uzak Doğu'nun bazı bölgelerinde maymun eti popüler bir yemek olarak servis ediliyor. Bu da kaçakçıların iştahını hayli kabartıyor.
Lama yabani devedir. Yani bunlar yenir. Keçinin yabanisi sayılan dağ keçisi, geyik, ceylan, antilop yenir.
Kirpinin avlanması ve bilinçsizce tüketilme hem ekolojik dengenin bozulmasına, hem de insan sağlığı açısından ciddi tehlikelere yol açabilir. Bu yüzden kirpi etinin tüketilmesi, önerilmemektedir.
Kanguru Eti Nasıl Yenir? Kanguru, eti yenilebilen bir hayvandır. Avustralya'da avlanan kangurular, dünyanın farklı yerlerine ihraç edilir.
At eti helal midir? Kur'ân ve Sünnette at eti yemenin hükmü hakkında açık bir delil bulunmamaktadır. Hanefî mezhebinde İmam Ebû Hanîfe'den rivâyet edilip tercih edilen görüş ile Mâlikîlerden gelen bir görüşe göre at etinin yenilmesi tenzihen (helale yakın) mekruhtur.
Tavus kuşu etinin çok lezzetli ve yumuşak olduğu söylenirdi. Şimdilerde tavus kuşu, İngiltere, Arjantin ve Çin'de tüketilen bir besindir. Ülkemizde tüketilmeyen bu kuş, dünyanın birçok yerinde yemek olarak tercih edilmemektedir.
Özellikle Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerinde yaygın olarak görülen yılan eti hakkında bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz. Yılan eti Türk mutfağında ve pek çok mutfakta yenilmeyen bir ettir. Yılan eti çoğunlukla Asya ve Afrika ülkelerinde tüketilmekte olup bazı yemeklerde çorba ve güveç olarak da kullanılmaktadır.
Suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan, her tür balığın eti ise yenilebilir. Kimi din alimleri; denizden çıkan ve denizden çıktıktan sonra ölen her çeşit mahlukatı, balık türüne benzetirler. Bazıları ise, kabuklu olanları; balıktan saymazlar. Buna, midye de dahildir.
Ancak güvercin, toprakta bulunan solucan ve böcekleri tükettiği için insanlarda sağlık sorunlarına yol açabilecek parazitleri ve diğer hastalıkları taşıyabilir. Ayrıca güvercinlerin tüberküloz taşıma riski de çok yüksektir. Bu yüzden güvercin etinin tüketilmesi önerilmemektedir.
Büyük İslam İlmihalinde şöyle geçmektedir: 'Yaratılışı bakımından iğrenç olan birtakım hayvanların etleri de haramdır, yenmez: Fare, yaban faresi, akrep, yılan, kene, kurbağa, kara ve deniz kaplumbağası, arı, kara sinek, sivrisinek, köstebek, kirpi, bit, pire gibi böcekler.
Yediğimiz sebzelerin birçoğundan da faydalı olduğu anlaşılmıştır. Çekirge her iklimde yenilebilir. Yenmesi Sünnet-i Seniyye'dir. Cenab-ı Peygamber Hadis-i şeriflerinde “iki ölü ve iki kanlı bize helal oldu” İki ölü; çekirge ile balık, iki kanlı ise; karaciğer ve dalaktır.
"cik" kargası ise, tamamen siyah renklidir, dut, kiraz, yaz mevsimi meyveleri ile beslenir, kara kargadan farkı ise, gagalarının sarı ve kırmızı oluşudur, sürü halinde veya yalnız gezebilirler. alakarga ve cik kargası yenir.
Ancak aslen suda yaşayan fakat karada da yaşayabilme özelliğine sahip olan hayvanlara gelince bunlardan eti yenen kara hayvanlarına benzeyenlerin yenmesi, boğazlanması şartıyla helal, eti yenmeyenlere benzeyenlerin yenmesi ise haramdır. Buna göre kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir."
Afrika kökenli olan deve kuşları 2-2,5 metre boyunda ve uzun bacaklara sahiptir. Ortalama hızı saatte 90 kilometreyi bulan deve kuşunun etinden ve tüylerinden yararlanılır. Oldukça lezzetli bir ete sahip olan deve kuşu eti, düşük kolesterollü olduğundan sağlığa faydaları ile ön plana çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri