İvaz, yapılan bir işlemden elde edilen yarar karşılığında üstlenilen borçtur. Borcun konusu olan her şey ivaz olarak kararlaştırılabilir. Yapılan hukuki işlem ivaz karşılığında yapılmışsa ivazlı, böyle bir karşılık olmaksızın yapılmışsa, ivazsız hukuki işlem adı verilir.
İvazlı Sözleşmeler
Sözleşme karşılığında iki tarafın da ediminin söz konusu olduğu, diğer bir ifade ile karşı tarafın bir ivaz yerine getirdiği hukuki işlemlerdir.
Hukuki olarak yapılan tüm işlemler ivazlı akit veya ivazsız akit olarak yer alır. İvazlı akit, karşılıklı olarak yapılan ve iki tarafa borç yükleyen sözleşmelere denilir. Eğer taraflardan biri borç yükü altına girmeden sözleşme yapılıyorsa buna ivazsız akit denir.
Bir kimsenin malvarlığının aktif kısmını artıran işlemler kazandırıcı işlemlerdir. Bir kimseye bir mal bağışlanmışsa, kabul edilen bağış ile bağışlanan açısından kazandırıcı işlem olur. Çünkü mal varlığının aktifi artar.
Diğer bir ifadeyle tasarruf işlemleri, bir hakkı veya hukuki ilişkiyi doğrudan doğruya etkileyen, onu diğer tarafa geçiren, onun muhtevasını sınırlayan, değiştiren veya ortadan kaldıran işlemlerdir. Örneğin, mülkiyetin devri, alacağın temliki, borcun ibrası vs. hep tasarruf işlemleridir.
İlgili 38 soru bulundu
396 s. Tasarruf işlemi, malvarlığında yer alan bir hakkı doğrudan etkileyerek hakkı devreden, sınırlayan, sona erdiren ve hakkın içeriğini değiştiren hukukî işlemdir.
Tasarruf, bir kişinin gelirinden aylık olarak belirli bir miktar para ayırarak, gelecekteki ihtiyaçları karşılamaya veya belirli bir hedefe ulaşmaya yönelik bir eylemdir. Tasarruf, insanların gelecekteki finansal güvenliklerini artırmak ve riskleri azaltmak için tercih ettikleri bir yöntemdir.
Yapılan hukuki işlem ivaz karşılığında yapılmışsa ivazlı, böyle bir karşılık olmaksızın yapılmışsa, ivazsız hukuki işlem adı verilir. Örneğin, satış sözleşmesi ivazlı bir hukuki işlem iken, bağış, ivazsız bir hukuki işlemdir.
İvazlı (karşılıklı) mirastan feragat sözleşmesinde, mirasçı bir menfaat elde etme karşılığında mirastan feragat etmektedir. İvazsız (karşılıksız) mirastan feragat sözleşmesinde ise mirasçının elde edeceği hiçbir menfaat bulunmamaktadır.
işlem niteliği taşır. Şöyle ki, bir kimse diğer bir kişiye menfaat sağlarsa, kazandırıcı işlem, bu kazandırmada bulunan kişi açısından bir tasarruf işlemi teşkil eder.
İvaz, borçlar hukukunda iki taraflı borç doğuran bir akdî ilişki söz konusu olduğunda taraflardan birinin diğerine ödemesi gereken karşılığın adıdır.
Hukuki bir terim olarak ivaz; bedel, karşılık anlamına gelir. Akitler kuruluşları itibarıyla tek tarafa borç yükleyen ivazlı akitler ve her iki tarafa borç yükleyen ivazsız akit olmak üzere ikiye ayrılır.Kira ve satış sözleşmeleri gibi her iki tarafa borç ve sorumluluk yükleyen akitler, ivazlı akitlerdir.
Akitler bu açıdan üç gruba ayrılırlar: alb 1- İvazlı akitler: Bunlar, iki taraftan birinin bir şey almak ve mu- kabilinde bir şey vermek suretiyle karşılıklı vecibeler tesis etme esasına dayanan akitlerdir. Satım, kira, mala karşı mal ile sulh gibi.
Kanunların uygulanmasını göstermek veya emrettiği işleri belirtmek üzere kanun aykırı olmamak ve Danıştay incelemesinden geçirilmek üzere bakanlar kurulu tarafından çıkartılan kurallardır.
Latife beyanı (Şaka beyanı): Şaka yollu sözlerle yapılan irade beyanıdır. Karşı taraf, latife beyanını anlayabilecek durumda değil ise yapılan hukuki işlem geçerli olur.
Dolayısıyla İbra, alacaklının ivazlı veya ivazsız olarak alacağının tamamından veya bir kısmından borçlu lehine feragat etmesi, daha doğrusu itfa edilmiş gibi kabul eylemesidir. Bu yönüyle ibra İbra alacaklı yönünden alacağın ve borçlu yönünden borcun doğrudan doğruya ve kesin olarak ortadan kalkmasını sağlar.
Müstakbel mirasçının, miras bırakan ile yapacağı anlaşma gereğince miras hakkından feragat etmek üzere aldığı ivazın saklı payı ihlal etmesi halidir. Miras bırakanın, miras hakkından feragat eden saklı paylı bir mirasçısına bu feragat karşılığında vermiş olduğu sağlararası bir kazandırma söz konusu olmaktadır.
Mirastan feragat sözleşmesi, ivazlı (karşılığında bir bedel alarak) veya ivazsız (bir bedel olmaksızın) yapılabilir. Bir karşılığı olan (ivazlı) feragat sözleşmesinde, müstakbel mirasçı, ileride doğacak miras payı için miras bırakandan bir bedel alarak bu miras payından vazgeçer.
B-Mutlak Butlan (Kesin Hükümsüzlük):
Yokluk yaptırımına tabi bir hukuki işlem hiç doğmamış kabul edilirken mutlak butlanda işlem doğmuş ama geçersiz sayılmıştır. Yok işlem hiç doğmamış, mutlak butlanla batıl işlem ise ölü doğmuş bir işlemdir.
Hukuki işlemler çeşitli açılardan sınıflandırılabilir. İşlemler, Sağlararası-Ölüme Bağlı İşlemler, İvazlı- İvazsız İşlemler, Sebebe Bağlı Olan ve Sebebe Bağlı Olmayan İşlemler ile Taahhüt-Tasarruf İşlemleri ayrımları yapılabilir.
Yine belirtilmesi gerekirse; belirli şekle bağlı olarak yapılmış olan /yapılması gereken bir sözleşmenin tümünün veya bazı kısımlarının değiştirilmesi de kural olarak aynı şekilde yapılmalıdır. Yani kanunen yazılı olması gereken bir sözleşmenin değiştirilmesinin de yazılı olarak yapılması gereğini ifade eder.
Tüketim harcamalarındaki azalma da yatırım harcamalarındaki daralmayı ortaya çıkarır. Dolayısıyla ekonomik büyüme yavaşlamakta ve tasarruflar da azalmaya başlamaktadır. Tüketim paradoksunda olduğu gibi tasarruf eyleminde de uzun vadede bir döngüselliğe girilmektedir. Bu da tasarruf paradoksu olarak adlandırılmaktadır.
Tasarruf yetkisi; bir hakka doğrudan doğruya etki eden ve o hakkı değiştirme ya da sınırlama ve sona erdirme yetkisi olarak tanımlanır.
Yerel Mahkeme kararında da isabetli şekilde açıklandığı üzere, şart tasarruflar; önceden belirlenmiş hukuk kurallarının kişiler hakkında uygulanmasına dair işlemlerdir. Bu tür işlemler, hukuk düzeninde değişiklik yapmazlar, yalnızca kişilerin durumunda değişiklik yaparak onları bir durumdan başka bir duruma geçirirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri