Atatürk'ün aşçısı da Mengenliydi. Günümüzde turistik tesislerin bir çoğunda Mengenli aşçılara rastlamak mümkündür. Aşçılık sanatı Mengen İlçesinin ata mesleğidir. Bu nedenle Mengen'de 1985 yılında Anadolu Aşcılık Meslek Lisesi açılmış ve bu sanatın bilimsel olarak geliştirilmesi amaçlanmıştır.
Bolu'nun 'aşçılar diyarı” olarak bilinen Mengen ilçesi Osmanlı'dan günümüze kadar yetiştirdiği ve 7 kıtaya gönderdiği aşçılarıyla dünyanın 'Aşçı Fabrikası' haline geldi.Bolu'nun aşçılarıyla ünlü Mengen ilçesi Osmanlı'dan günümüze kadar yetiştirdiği ve başta Avrupa olmak üzere 7 kıtaya gönderdiği aşçılarıyla “Aşçı ...
Bolu da bu 81 ilimiz arasında yer alan aşçı şehri olarak bilinmektedir. Bunun nedeni ise belki de en meşhur aşçıların sürekli Bolu ilinden çıkmasıdır. Buradan da anlaşılacağı gibi Bolu ilinin yemekleri ve doğası meşhurdur. BOLU NEREDEDİR?
Mengen denilince akla ilk gelen lezzet Mengen Pilavı'dır. Mengen'e gittiğinizde tatmadan dönmemenizi önerdiğimiz bu lezzet için gerekli olan malzemeler: Pirinç, kuşbaşı et, soğan, domates, mantar, dereotu, tereyağı, ceviz içi, su, tozşeker, kekik ve karabiberdir.
Ovmaç Çorbası, Kızılcık Tarhana Çorbası, Tarhana Çorbası, Nohutlu Çorba, Yayla Çorbası, Yoğurtlu Bakla Çorbası, İmaret Çorbası, Çiğ Börek, Kabaklı Gözleme, Acı Su Bazlamacı, Çantıklı Pide, Etli Mantı, Ekmek Aşı, Patatesli Köy Ekmeği, Kedi Batmaz, Mantar Sote, Orman Kebabı, Kaldırık Dolması, Kaşık Sapı, Mengen Pilavı, ...
İlgili 31 soru bulundu
Yayla çorbası, yaprak dolması, et yemeği, hoşaf, börek, baklava düğün yemekleri arasında yer alır. Ayrıca, kedi batmazı, paşa pilavı, cevizli çörek, yoğurtlu bakla çorbası, kabaklı gözleme, katık keş yöreye özgün yiyeceklerdir. Mudurnu'nun saray helvası yurt çapında ün yapmış bir kuru tatlı çeşididir.
Aşçıların kıyafet ve önlükler dahil tüm giyeceklerinde kesinlikle beyaz ağırlıklı renklerin kullanılması, bu kıyafetlerin temiz ve hijyen olup olmadığını denetleyen Sağlık ve Turizm Bakanlığı'nın ekipleri tarafından kolayca ayırt edilebilmesi açısından da gereklidir.
Yeni başlayan bir aşçı lise mezunu veya önlisans ya da lisans mezunu ise asgari ücret olan 5500 TL ile başlıyor iken bazı yerlerde bu rakamlar daha da yükselmektedir. Ortalama olarak 7500 TL civarında maaş alan aşçılar, en yüksek 12500 TL'ye kadar maaş alabilmektedir.
Güvenli anket yolu ile yapılan oylamalarda her yılın en iyi 100 şefi seçilirken 2020'nin en iyileri de bu oylamalarla seçildi. Binlerce kişinin yer aldığı oylama ile listede Türkiye'den yalnızca Türk Şef Fatih Tutak yer aldı.
Ali Güngörmüş, Michelin Yıldızı alan ilk Türk şef.
Dünyanın en iyi aşçısı dendiğinde akla gelen ilk isimlerden biri olan Julia Child, 1960 ile 1970'li yıllarda televizyonlarda Fransız mutfağını Amerikan halkına tanıtan şef olarak tanınıyor.
Ve haliyle oldukça kısa kalan sosyal vakit. Günde 14-16 saat çalışma süresinin geri kalanını uykuya ayırmak kadar normali yok.
İki bölümün ders içerikleri hemen hemen aynıdır. Aşçılık bölümü gastronomi bölümünün bir özeti şeklindedir. Gastronomi daha detaylı ve ileri seviyede eğitim verirken aşçılık bölümü sadece temel seviyede eğitim verir. Gastronomi bölümünden mezun olan bir kişi “Gastronom” unvanı alır.
Aşçı ve Şef Arasındaki Fark Nedir? Cambridge sözlüğüne göre aşçı 'yemek hazırlayan ve pişiren kişi', şef ise 'otel veya restoranda çalışan yetenekli ve eğitimli bir aşçı'dır.
Ferran Adria, New York Times tarafından, “dünyanın en iyi aşçısı” olarak ilan edilmiş. Time Dergisi'nin dünya çapında etkili 100 kişi listesine İspanya'dan giren tek kişi, dünyadan giren tek aşçı.
Aşçı terliği modelleri ortopedik bir iç tabana, kaymaz bir alt yüzeye sahiptirler bu sayede şef, aşçı ve yemekhane çalışanlarının çalışma alanlarında istenmeyen kazalarla karşılaşmasını engeller.
en klasiği beyaz renkli ve gökdelen gibi dik ve uzun olanıdır. böyle olmasının nedeni rivayete göre şapkanın içinin daha havadar olması ve terlemeyi önlemesidir. uzun saatler sıcak ortamda çalışıldığı için, asıl amacı hijyen sağlamak olmakla birlikte terletmemesi ve kaşıntı yapmaması da önemli olan şapkadır.
Bir şefin standart üniforması bir şapka (toque denir), fular, kruvaze ceket, önlük ve sağlam ayakkabılar (çelik veya plastik burunlu olabilir) içerir.
Yemeği gören kayınvalide onu zor durumda bırakmak ve yemeğin görüntüsünü bozmak için kedinin ayaklarını yemeğe bastırmaya çalışır. Fakat kedi ayaklarını toplar ve bir türlü yemeğe bazmaz. O günden bu tarif halk arasında “kedi batmaz” adıyla yayılır.
Bolu şehrinde yiyebileceğiniz yöresel yemekler arasında; Ovmaç Çorbası, Abant Kebabı, Mengen Pilavı, Kaldırık Dolması, Paşa Pilavı, Keş, Bolu Köftesi, Bakla Çullaması, Keşli Cevizli Erişte, Kedi Batmaz, Kabaklı Gözleme, Çantıklı Pide ve Bolubeyi Tatlısı yer almaktadır.
Sebze ve meyve bakımından zengindir. Amasya tipi “starkink” elması, armut, kestane, üzüm (etli beyaz, kadın parmak, narince, çavuş) ve diğer meyveler bolca yetişir. Türkiye fındık üretiminde Bolu üçüncü sıradadır.
Statülere Göre Aşçı Maaşları
Memur aşçı maaşları 12.500 TL ile 19.000 TL arasında değişir. Baş şef aşçı maaşları 19.000TL ile 35.000 TL arasında değişir. Şef aşçı maaşları 11.000 TL ile 25.000TL arasında değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri