1- Dil ve anlatım yalın ve kavramlar açık olmalıdır. 2- Anlatımlarda çocukların anlayış güçlerine, yaş ve yaşam düzeylerine uygun kavramlar kullanılmalıdır. 3- İlk sınıflarda uzun tümce ve paragraflardan kaçınılmalıdır. 4- Anlatımda yakından uzağa, somuttan soyuta ilkesi göz önünde bulundurulmalıdır.
Kitap seçiminde özellikle gelişim özelliklerine dikkate edilmesi, çocuğun kitaba ilgi göstermesinde etkili olacaktır. 0-3 yaş arası çocuklarda görsel ve dokunsal açıdan ilgi çekici niteliklere sahip olan kitapların tercih edilmesi gerekir. 3-6 yaşta yine görsel imgelerin çoğunlukta olduğu kitaplar tercih edilmelidir.
Okulöncesi dönemdeki çocuklara seslenen kitaplarda 24, 22, 20 puntolu harfler; ilkokulun ilk yıllarındaki çocuklar için hazırlanan kitaplarda 18, 16, 14 punto büyüklüğündeki harfler kullanılmalıdır. Çocukların yaşları büyüdükçe, kitaplarda kullanılan puntoların boyutları küçülmelidir.
İlgili 39 soru bulundu
Çocuk yazınında dil açık, duru ve yalın; anlatım sürükleyici olmalı ve kitaplar sözcük dağarcığını geliştirici kelimeler barındırmalıdır (Aytekin, 2016; Demircan, 2006). Kahraman sayısı az olmakla birlikte kusursuz ve erişilmez kahramanlara yer verilmemelidir (Ciravoğlu, 2000; Oğuzkan, 2013; Ural, 2019).
Yazar ve çizerin, paylaşmak istediği duygu ve düşünceleri sözcüğün ve resmin anlam dilinden yararlanarak çocuğa aktardığı, çocukla paylaştığı bütünün adına iç yapı (içerik) denilmektedir.
0-3 Yaş Arası Çocuklar İçin Kitap Seçimi
Bu yaş grubundaki çocuklar için kitap seçimi, onların duyusal algılarını ve erken dil becerilerini geliştirmeye odaklanmalıdır. Kitaplar, büyük, renkli ve çekici resimler içermeli, basit ve tekrar eden ifadeler kullanmalıdır.
“Bebeklere kitap okumaya şu ayda başlanmalı” gibi net bir şey söylemek mümkün olmamakla beraber genel kanı 6'ncı aydan itibaren kitap okunmaya başlanabileceği yönünde. 6 aylık bir bebek okunulan kitabı tabii ki anlamaz; ancak sizi duyar. Bebek için sesinizi duyması da onunla ilgilendiğinizin önemli bir göstergesi.
Okul öncesi çocuklar için genellikle günde 15-30 dakika arası bir süre önerilir. İlkokul çocukları için, günde 20-60 dakika arası bir süre önerilir. Bu sürelerin, çocukların yaşına, dikkat süresine, ilgisine ve okuma yeteneklerine bağlı olarak değişebilir.
Çocuğun düşüncesi zenginleşecek, değişik konulara yönelmesinin yolu açılacak, kelime hazinesi gelişecek, yaratıcı yazı yazma becerisi kazanacak, mizah anlayışı artacaktır. Kitap çocuğu mutlu eden ve eğlendiren bir araç vazifesi de görür. Stresin azalması ve kendine güvenin kazanılmasında kitap okumanın rolü büyüktür.
İlkokul 1. Sınıf öğrencisi bir çocuk dakikada yalnızca 60-70 kelime okurken; 5. Sınıf öğrencisi bir çocuk 110-120 kelime civarında okuyabilir. Üniversite mezunu bir yetişkin dakikada 200'ü aşkın kelime okuyabilir.
Genel olarak, çocuklar için yazılmış edebi eserlere baktığımızda bunların tür olarak; masal, fabl, destan, efsane, öykü, roman, biyografi, anı, gezi yazıları, doğa ve fen olaylarını anlatan kitaplar, şiir, bilmece ve tekerlemelerdir.
Tema, çocuğun kişiliğini bastırmaya yönelik olmamalıdır. Okul öncesi kitaplarda seçilen temalar; çocuğun dünya görüşünü geliştirecek, olumlu davranışlar kazanmasına yardım edebilecek, doğa ve insan sevgisini, dostluğu, hoşgörüyü, yardımlaşmayı, haklara saygıyı ele alması, çocuğu da olumlu yönde etkilemelidir.
Çocuk kitaplarında açık, anlaşılır, duru ve akıcı bir dil kullanılmalıdır. 2. Anlatım, okuyanın rahat anlayabileceği biçimde olmalıdır. 3. Cümleler hitap ettiği grubun düzeyine uygun uzunlukta, genellikle kısa olmalıdır.
Çocuk Kitaplarının Önemi:
Çocuk okuduğunu ve dinlediğini anlayarak yorumlama becerisini geliştirebilir. Stres ve kaygı problemleri azalır. Çocuk kitapları kelime dağarcığını geliştirir. Etkili ve akıcı konuşma becerisini geliştirir.
En verimli kitap okuma saatleri sabah ve gece uyumadan önceki zaman dilimidir. Sabah kitap okumak yeni bir güne pozitif başlamanıza, gece yatmadan önce okuduğunuz kitap ise kafanızı boşaltmanıza ve rahat bir şekilde uyumanıza yardımcı olur.
Özetlersek 0-6 ay ve 6-12 ay dönemi bebek kitapları temelde oyuncak formatlı kitaplar olmalıdır. 0-12 ay dönemindeki bebekler için bu nedenle bebek arabasına askılı kitaplar, hışırtı sesli kumaş kitaplar, dişlik içeren kitaplar, banyo kitapları benzeri oyuncak formatlı kitaplar en doğru seçim olacaktır.
Hayvan temalı kitaplardaki sesleri sizin de taklit etmeniz hem eğlenceli zamanlar geçirmenize hem de bu zamanın etkili olmasına katkı sağlar. Bez kitapları boyutlarına dikkat ederek, kavraması kolay olması için 2. aydan itibaren kullanabilirsiniz.
Kullandıkları eşyaları kırma ya da yırtma eğilimi küçük yaşlarda çok fazladır. Bu nedenle çocuk kitaplarında en az basım kalitesi kadar, seçilen kâğıdın cinsi, gramajı ve cilt kalitesi de yetişkin kitaplarından çok daha önemlidir.
Eğitici kitaplar, çocukların gelişimine katkıda bulunan önemli materyallerdir. Bu materyaller, çocukların öğrenme süreçlerini kolaylaştıran ve onları hayal güçlerini kullanarak düşünmeye teşvik eden araçlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri