Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hesabının endekslendiği döviz düşerse kur korumalı mevduat faiz oranları dikkate alınarak hesaplanan gelir müşteri hesabına yansıtılır.
Bu hesap vade süresinden önce herhangi bir gerekçeyle kapatılırsa ve dolar kuru, hesabın bozulduğu gün 8 TL'ye düşerse, 100 bin liralık hesap bakiyesi düşük kur üzerinden güncellenecek ve oluşacak 20 bin liralık fark, kişinin hesabından alınarak banka tarafından Hazine'ye aktarılacak.
✔ Kur artışı, mevduat sahibine ödenen faizden yüksek olduğu sürece, döviz cinsi KKM'nin, TCMB'ye aktarılan döviz bir çırpıda harcanmadıkça, TCMB'ye ne zarar ne da kâr yazdırdığı belirtilebilir. Ancak, döviz bir çırpıda harcanıyorsa, lira cinsinden KKM'ye benzer bir zarar ortaya çıkıyor.
Bu hesap türü, Türk Lirası'ndaki değer kaybından endişe duyanlar için mantıklı bir seçenek olabilir. Döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için: Kur korumalı mevduat hesabı, döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için mantıklı bir seçenek olabilir.
Vade sonunda, faiz tahakkuku gerçekleştikten sonra hesap otomatik kapama ile kapatılarak, bakiye vadesiz hesaba aktarılacak olup yeniden vade uzatımı müşteri talebi ile yapılabilecektir.
İlgili 29 soru bulundu
Vade sonu koşulu nedir? Vade sonunda, faiz tahakkuku gerçekleştikten sonra hesap otomatik olarak kapatılacaktır. Bakiye vadesiz hesaba aktarılacak, yeniden vade uzatımı yapılmayacaktır.
Kur değeri azalmışsa, anapara düşük olan kura göre güncellenir ve değişim oranı kadar kayıp yaşanır, kalan tutar vadesiz hesaba aktarılır.
Kur korumalı mevduat hesabı , Türk Lirası'nın vade sonunda dolar, euro veya sterlin gibi dövizler karşısında faiz oranından daha fazla artması durumunda aradaki fark ödenmesini gerektiren, rekabetçi bir mevduat üründür.
Bu miktar, kurda yaklaşık yüzde 26'lık bir artış olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla “kur korumalı mevduat hesabı” sahibi yüzde 16'lık faizin üzerine, kur farkından doğan kazancını da Hazine'den alacak. Yani 24 Aralık günü kur korumalı mevduat hesabına 10 bin lira yatıran bir kişi, 2 bin 627 lira kâr elde etmiş olacak.
Bankalarla piyasa arasındaki kur makasının açılması, kur korumalı mevduatta (KKM) yatırımcının zarar etmesine neden oluyor.
Kur koruması ile hesabınızın kapanış tarihindeki döviz kuru, hesabınızın açılış tarihindeki döviz kurundan yüksek ise aradaki fark size ödenecektir. Bu sayede birikimlerinin ON'un avantajlı faiz oranlarıyla değer kazanırken, kur kaynaklı herhangi bir kayıp yaşanmasının önüne geçilmektedir.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) gideri
TCMB Eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara KKM maliyetinin daha yüksek olduğunu savunuyor. Kara, Merkez Bankası'nın “diğer” kalemindeki giderin bu zarara eklenmesi gerektiğini belirtiyor: “2022'de KKM'nin Hazineye maliyeti 92,5 milyar TL olmuştu.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesap ile; vade bittiğinde, vadenin başladığı ve sonlandığı kur farkı üzerinden hesaplanan tutar ile mevduata uygulanan TL faiz tutarı karşılaştırılır. Eğer kur artışı olmuş ise kullanıcı artan kur değeri üzerinden gelir elde eder.
Normal koşullarda kişi kur riskini kendisi üstlenmektedir. KKM ise kur riskini tamamen kamunun üstlenmesine neden olan bir araçtır. Eğer kur artarsa, aradaki farkı bizzat devlet kendi ödemeyi taahhüt etmektedir. Nitekim 2022 yılında KKM'nin devlete maliyeti yaklaşık 200 milyar lira civarında olmuştur.
* Yurt içi yerleşik gerçek kişilerin, her hangi bir tarihte bankalarda bulunan dövizlerini 31.12.2023 tarihine kadar kur korumalı mevduat hesaplarına dönüştürebilme imkanlarına son verilerek, sadece 30.06.2023 tarihi itibariyle bankalarda bulunan dövizlerini 31.12.2023 tarihine kadar kur korumalı mevduata ...
Dolarizasyonu engellemek için icat edilen “Kur Korumalı Mevduat (KKM)” uygulaması, 21 Aralık 2021 tarihinden itibaren hayatımızda. Yasal düzenleme gereği 31.12.2023'te sona ermesi gerekiyor.
Cevap: Bu hesaplarda esas alınacak vade başı/vade sonu kuru olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın saat 11'de açıkladığı USD/TRY, EUR/TRY ve GBP/TRY Döviz alış kurları kullanılacaktır. Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecektir.
Dinen aynı hükümlere sahip. Vadeli mevduatta da faiz geçerli, kur korumalıda da. Sonuçta banka fazlalık veriyor, yani faiz tahakkuk ediyor.
6 ay vade % 3,00. 12 ay vade % 4,00 faiz oranları üzerinden ek ödeme yapılacaktır.
Kur korumalı mevduat şartları uyarınca vade sonunda hesap açılışı ile vade sonu arasındaki kur farkı, TCMB'nin ilgili tarihlerde saat 11.00'da açıkladığı döviz kuru oranlarına göre hesaplanır; mevduat üzerinden kur getirisi ve mevduat faiz getirisi belirlenerek karşılaştırılır.
Vade sonunda, faiz tahakkuku gerçekleştikten sonra hesap otomatik olarak kapatılarak, bakiye vadesiz hesaba aktarılacaktır. Vade başındaki temdit türü tercihinize göre veya vade sonunda talep etmeniz durumunda, hesabınızı yenileyebilirsiniz.
Kur korumalı mevduat sisteminde artık işletmeler de hesap açabilecek. Uygulama kapsamında açılan Türk lirası mevduat veya katılma hesaplarına vade sonunda yenilenme imkanı tanınacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, kur korumalı mevduat ve katılma hesaplarında değişiklik yaptı.
Döviz/Altın Dönüşümlü Kur Korumalı Hesabı Euro, İngiliz sterlini, ABD doları ya da altın mevduatlarınızı TL vadeli mevduatta değerlendirirken piyasalardaki kur ve fiyat değişikliklerinden etkilenmeden Türk Lirası cinsinde birikim yapabileceğiniz vadeli mevduat hesabıdır.
Döviz veya altının TL'ye dönüşümü sırasında saat 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00'de ilan edilen alış kurlarından en güncel olanı üzerinden işlem yapılır. Vade sonunda saat 11:00'de ilan edilen döviz alış kuru ya da altın alış fiyatı ile bu dönüşüm kuru/fiyatı karşılaştırılarak getiri hesaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri