Olumlu şeyler arasında seçim yapamama durumuna 'kararsızlık', olumsuz şeyler arasında seçim yaparken zorlanmaya ise 'ikilem' yani 'dilemma' adı verilmektedir. "Aşağı tükürsem sakal, yukarı tükürsem bıyık" atasözü, dilemmayı anlatan en doğru atasözlerinden biridir.
Kişinin seçim yapmakta zorlanacağı ve her iki seçiminin de neden sonuç ilşkisinin birbirine bağlı oduğu durumlardır. Örnek olarak Yumurtamı tavuktan yoksa tavuk mu yumurtadan çıktı? ikilemi verilebilir.
İkilemeler ayrı yazılır: adım adım, ağır ağır, akın akın, allak bullak, aval aval (bakmak), çeşit çeşit, derin derin, gide gide, güzel güzel, karış karış, kös kös (dinlemek), kucak kucak, şıpır şıpır, tak tak (vurmak), takım takım, tıkır tıkır, yavaş yavaş, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz yüz elli (yıllık) vb.
3. Dilemler- İkilem (Dilemma): “Öncülleri bitişik ve ayrık şartlı önermelerden kurulan bir kıyas olup, öncüllerdeki şıkların yani seçeneklerin ayrı ayrı değerlendirilmesiyle sonuca varılan kıyastır.
Klasik İkilem Nedir? Klasik bir ikilem , sonuçların eşit derecede istenmeyen veya eşit derecede olumlu olduğu iki veya daha fazla alternatif arasında yapılan bir seçimdir. Tipik olarak ahlaki veya etik bir kriz içermez, ancak kişinin veya karakterin günlük yaşamı, verdiği kararın bir sonucu olarak değişebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Dilemma neyi ifade eder? Dilemma yani ikilem 'iki' kökünden gelmektedir. Yani, iki olası durumdan birini seçme konusunda kişilerin kararsızlık yaşamasını ifade eder.
Etik ikilem ise psikolojik danışma sırasında ortaya çıkan ve var olan iki değer yargısı arasındaki çatışma ve karmaşadan kaynaklanan durumlardır (Hayman ve Corvet, 1986; Lindsay ve Clarkson, 1999).
i. (Yun. dilemma) mantık. İkilem, kıyâs-ı mukassim.
Basit olup da tümel olan birçok lafız vardır. Bunlar içerisinde beş tanesi kavramları ve varlığı sınıflandırmada ayrı bir yere sahiptir. İşte bunlara beş tümel denir. Beş tümel bütün mantıkçıların kabul ettiği üzere cins, tür (nev'), ayrım (faslı), hassa ve ilinti (araz) olarak sıralanır.
Sorit kısaltılmış kıyastır. Örneğin: Bir şey kendisini varken yok edemez. yanlışsa, bir şeyin kendisini varken yok ettiği doğrudur. Eğer bir şey kendisini varken yok etse, daha önce Varken yok olması gerekir.
{-I} ekinin kullanıldığı ağızlarda, -fonetik yapıları nasıl olursa olsun- çok heceli bütün fiil tabanlarında ikileme, {-I} eki ile yapılmaktadır.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman ikilem kelimesi, bireyi istenmeyen ve genelde iki seçenekten birini takip etmeye zorlayan durum şeklinde ifade edilebilir. Özellikle ikilemde kalmak kelime grubu üzerinden daha fazla kullanıldığını söylemek mümkündür.
İkilemeler Anlamı güçlendirmek amacıyla aynı kelimenin, yakın anlamlı kelimelerin veya zıt anlamlı kelimelerin tekrarıyla oluşan sözcük grubuna ikileme denir. İkilemeler şu şekillerde oluşturulur: Aynı Sözcüğün Tekrarlanmasıyla Oluşan İkilemeler: » koşa koşa, ağır ağır, iri iri…
Sosyal psikolojide “görgü tanıklarının etkisi” olarak ifade edilen sosyal ikilem, herhangi bir durumda mağdur konumundaki bir kişiye etrafındaki diğer kişilerin yardım etme ihtimalleri ile ilgilidir.
2010'lu yıllarda müzik kariyerine başlayan Serhat Karan ve Uğur Ateş, 2020 yılında "İkilem" adı altında şarkılarını yayımlamaya başladı. İlk single çalışmaları olan "Zamansız Şarkılar"ı yayımlamalarının ardından "Sensiz Uyandım" ve "Bir Sebebi Var" isimli single çalışmalarını dinleyicileriyle buluşturdu.
Etik ikilemler durumsal olarak “doğru” kavramının net olmadığı, farklı değerlerin çatıştığı karar verme durumlarında, oda- ğa konulması gereken ilkelerle ilgili yaşanılan çelişkileri ifade eder.
Bir bütünü oluşturan parçaların her birine tikel denir. Tekil kavramlar ve olgularla yapılan önermeler ise tikel önerme olarak adlandırılır. Örneğin: ''Bazı insanlar doğuştan yeteneklidir'' önermesi tüm insanları kapsamadığı için bu önerme tümel değil tikel olarak nitelendirilir.
Fasıl (Ayrım): Bir varlığı başka varlıklardan ayıran ve o varlıkta sürekli olarak bulunan niteliktir. Başka bir tarifle: Bir şeyi cins bakımından ortak olduğu başka şeyden ayıran zâtî niteliktir. Mesela akıl, insanı öteki canlılardan ayıran zâtî bir nitelik olması dolayısıyla onun faslıdır (Bolay, 1992, s. 545).
Nelik bir varlığın zihindeki karşılığıdır. Ağaç ideası nelik, buna karşılık gelen evrendeki ağaçlar gerçekliktir. yani herhangi bir kavram söylendiğinde aklımızda oluşan görüntü o kavramın bir neliği olduğunu gösterir.
Bir Kelime
Savaşta yapılan çarpışmalardan her biri. Güçlü tartışma.
Bunlar, çoğunlukla dilemma ile kombinasyon halinde kullanılan sözcüklerdir.
Köken. Eski Yunanca δίλημμα (dílēmma) sözcüğünden nakledildi.
AHLAKSAL ŞÜPHECİLİK VEYA AHLAKİ BELİRSİZLİK: Belli bir duruma uygulanacak ahlaki kurallarda kişisel değerler, inaçlar, etik ilke lerden emin olunmadığında ortaya çıkar.
Terapistler kişinin gizliliğini, kendine dair açıkladıklarını tamamen gizli tutsalar dahi bazı durumlarda bunların ihlal edilmesi şarttır/ kabul edilebilir: Kişi kendisine yönelik intihar tehditlerinde bulunuyorsa. Kişi başkasına yönelik öldürme ve zarar verme tehdidinde bulunuyorsa.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri