Araştırmalar da işe alım uzmanlarının çoğunluğunun ideal CV uzunluğunu 2 sayfa olarak tanımladığını göstermektedir. Öğrenciyseniz, yeni mezun olmuşsanız veya iş deneyiminiz henüz azsa CV'niz 1 sayfa olabilir. Bu oldukça doğaldır ve işe alım uzmanları tarafından da öyle görülecektir.
Öz geçmiş A4 boyutunda kâğıda, 2,5 cm kenar boşlukları bırakılarak ve kağıdın tek yüzü kullanılarak yazılmalı, en fazla 2 sayfa olacak şekilde, kısa, net olmalıdır. (Akademik CV daha uzun olabilir.)
Özgeçmiş, bir bireyin iş ve öğrenim deneyimlerini, becerilerini ve genel niteliklerini detaylı bir şekilde sunan profesyonel bir belgedir. Özgeçmiş uzunluğu konusunda genel kabul gören bir kural olmasa da, iki sayfayı aşmamak daha uygun olacaktır.
CV içerisinde kişisel bilgiler, eğitim bilgileri, iş ve staj deneyimleri, beceriler, eğitim ve sertifikalar ve referanslara yer verilmelidir. Ad-soyadı, açık adres, ulaşılabilir telefon numarası ve e-mail adresine özgeçmişin üst kısmında ortalanarak yer verilmelidir.
✓ Doğum tarihi, doğum yeri, medeni durum gibi bilgiler yazılmamalı. ✓ Uyruğunuzu yurtdışındaki işlere başvuru yaparken yazabilirsiniz. ✓ Mezun olduğunuz programları ters kronolojik sıra ile yazın. ✓ Okurken aldığınız dereceleri ya da önemli başarıları ve genel not ortalamanızı belirtin.
İlgili 30 soru bulundu
İşe alım uzmanları veya iş verenler genellikle yaşınızı öğrenmek ister fakat yaşınızı CV'nizde belirtme zorunluluğunuz yoktur. CV'nizde önemli olan iş deneyimleriniz, eğitiminiz ve becerilerinizle ilgili pozisyon için ideal aday olduğunuzu gösterebilmenizdir.
Peki hobiler nelerdir? Müzik aleti çalmak, fotoğraf çekmek, blog yazmak, yüzmek, çizim yapmak hobi örnekleri olarak kabul edilebilir ve bu örnekler çok daha fazla çoğaltılabilir. Hobilerinizden bahsederken kitap okumak gibi genel bir boş vakit geçirme aktivitesi değil daha spesifik uğraşlara yer vermeniz iyi olacaktır.
CV'nizi tekrar düzenlerken referans eklemeniz tavsiye edilmektedir. Referans şart olmasa da, işvereniniz referanslarınızı inceleyerek sizin en iyi aday olduğunuza karar verebilir.
Tüm işlerinizi tek bir sayfaya dahil edebiliyorsanız, rahatlıkla tek sayfada CV'nizi oluşturabilirsiniz. Yapamıyorsanız, sahip olduğunuz en eski işleri veya başvurduğunuz işle ilgili olmayan işleri eklememeniz gerekmektedir.
CV İçin Etkili Bir Başlık Yazın
Başlık kısmında adınız, soyadınız, meslek ünvanınız, telefon numaranız, e-posta adresiniz, yaşadığınız şehir ve eğer kullanıyorsanız Linkedin profilinizin bağlantısından başka bir şey yer almamalıdır.
Özgeçmişin en fazla 2 sayfa olmalı. (Akademik CV daha uzun olabilir.)
Cv özeti (kariyer hedefi), öz geçmişinizin üst kısmında yer alan, kariyer portföyünüzü tanıttığınız özet şeklindeki paragraftır. CV'özeti, kim olduğunuzu, sektör veya başvurduğunuz pozisyon ile ilgili becerilerinizi, güçlü yönlerinizi ve kariyer hedeflerinizi kısaca ve etkili bir şekilde anlatır.
Çalışma geçmişini ve deneyimlerini listeleyen özgeçmişin aksine, becerilerin ve eğitiminin kısa bir özeti ile CV çok daha kapsamlı bir belgedir. Eğitim ve iş deneyiminden söz etmenin ötesine geçiyor; sık sık başarılar, ödüller, sertifikalar gibi maddeleri detaylı bir biçimde listeler.
Bunlardan biri Adobe dosya türü (.pdf), diğeri de Microsoft Word dosya (.doc) türüdür. CV'niz için hangi formatı seçmek en iyisidir? Bu duruma göre değişebilmektedir fakat genellikle PDF, CV'niz için en ideal formattır.
İlk olarak öz geçmişte fotoğraf paylaşımının bir gereklilik olmadığını hatırlatalım. CV fotoğrafı CV'de olması gerekenler arasında değildir.
Kişisel Bilgiler. Adınızı, açık adresinizi, size ulaşılabilecek telefon numaralarını ve e-mail adresinizi özgeçmişinizin başına mutlaka yazmalısınız. Sayfanın ortasına ya da sol üst köşeye yazılmalı. Doğum tarihi, doğum yeri, medeni durum gibi bilgiler yazılmamalı.
CV incelemelerine en fazla 1-3 dakika süre ayrılmaktadır. Birinci ya da üçüncü tekil kişi ağzıyla yazın. Genellikle ''Times New Roman'' veya ''Arial'' gibi kolay okunabilen karakterler kullanın, 11 ya da 12 punto ile yazın.
Kişisel bilgilerinizi yazmayın.
CV'nizde medeni durumunuzu, dininizi veya TC kimlik numaranızı yazmanıza gerek yok! Çünkü artık işveren tarafından bunların sorulması tarih oldu. Sizin kişisel bilgileriniz ne yaptığınızla belirlenir.
İş deneyiminiz hiç yoksa, CV'nizi güçlendirmek adına günüllü işler, stajlar ve diğer çalışmalarınızdan edindiğiniz yeni becerileri CV'nize ekleyin. Aşağıdaki maddeler aktarılabilir becerilere örnektir: Uyarlanabilirlik.
Özgeçmişinizin beceriler/yetenekler bölümü, başvuruda bulunmakta olduğunuz işlerle ilgili yeteneklerinizi içerir. Bu bölümde, bilgisayar becerileri, yazılım becerileri ve / veya dil becerileri gibi ilgi alanınız veya kariyer alanınızla alakalı becerileri listelemelisiniz. Online Sertifika al, CV'ini güçlendir!
CV profili, CV'nizdeki ilk öğe olduğundan, bir işe alım görevlisi, pozisyonun gereksinimlerini karşıladığınızı hemen görebilir. Ayrıca çalıştığınız sektörlerin ayrıntılarını ve sahip olduğunuz iş unvanlarını da ekleyin. Üzerinde çalıştığınız ve pozisyon için faydalı olabilecek ürün ve süreçlerden de bahsedebilirsiniz.
Yeni mezun iseniz bitirme projenizi teslim ettiğiniz hocanızdan ya da bir çok dersini aldığınız bölüm hocanızdan da isteyebilirsiniz. Yeni mezun değilseniz hocalarınız yerine işyerinizde birlikte çalıştığınız ve bağlı olduğunuz yöneticilerinizden isteyiniz.
Hobiler bölümü, ilgi alanların ve hobilerinden bahsedebileceğin özgeçmişinizin önemli ancak isteğe bağlı bir bölümüdür. CV'de bir hobi listesi oluşturmak ve ilgi alanlarından bahsetmek, kişiliğini yansıtacağı için kim olabileceğin hakkında şirketlere fikir verebilir.
Mülakatlarda hobilerim hakkında tatmin edici cevaplar verebilmek için; çeşitli arkadaşlarla oyun oynamayı, sinemaya gitmeyi, spor salonuna gitmeyi, fotoğraf çekmeyi, resim yapmayı, kitap okumayı, müzik dinlemeyi, araştırma yapmayı ve düzenli olarak sağlıklı yaşamı güçlendirmeyi seviyorum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri