Kabak çekirdeğinin içerisinde bulunduğu özler, alerjik reaksiyona neden olabilir ve zararlı olabilecek bazı maddeler içerebilir. Özellikle salatalığa veya karpuza alerjisi olanlar çok dikkatli olmalılar. Alerjik belirtiler, ishal, mide bulantısı, deri kaşıntısı gibi reaksiyonlar şeklinde kendini gösterir.
Fazla tüketildiğinde sindirim sorunlarına yol açabilir ya da fazla kilo alımına sebep olabilir. Ayrıca kabak çekirdeğinin aşırı tüketimi sivilce oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden cilt sorunu olan ve yağlı cilde sahip olan kişilerin, kabak çekirdeği aşırı tüketmemesi tavsiye edilir.
Aşırı tüketilmesi ishale yol açabiliyor. Mide rahatsızlığı olanların kabak çekirdeğini günde bir tutamdan fazla tüketmemeleri önerilmekte. Cilt sorunu yaşayan kişilerin kabak çekirdeğini tüketirken yine dikkatli olması tavsiye edilmekte , çünkü kabak çekirdeği ciltte sivilce ve akne oluşumuna neden olabiliyor.
Kabak çekirdeğinin zararları
Lif bakımından yüksektir, çok miktarda yemek gaz veya şişkinliğe neden olabilir. Lif, dışkıyı toplamaya yardımcı olur ve uzun vadede kabızlığı önler, ancak bir kerede çok fazla kabak çekirdeği yemek kabızlığa neden olabilir.
Kabak çekirdeği alerjisine sebep olan asıl alerjen cucurbitacin maxima molekülüdür. Özellikle, polen, yer fıstığı, kuruyemiş alerjisi olan kişilerde kabak çekirdeğine karşı alerji gelişebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Kabak çekirdeğinin içerisinde bulunduğu özler, alerjik reaksiyona neden olabilir ve zararlı olabilecek bazı maddeler içerebilir. Özellikle salatalığa veya karpuza alerjisi olanlar çok dikkatli olmalılar. Alerjik belirtiler, ishal, mide bulantısı, deri kaşıntısı gibi reaksiyonlar şeklinde kendini gösterir.
Ayçiçeği çekirdeği alerjisinin belirtileri de diğer besin alerjilerinin belirtileri ile benzerdir. Yaygın gıda alerjisi belirtileri arasında döküntü, kurdeşen, kaşıntı, öksürük, hırıltılı solunum, boğazda sıkışma, mide bulantısı, kusma, ishal ve baş dönmesi bulunur.
İçeriğinde nitrik oksit kan damarlarını genişletmeye yardımcı olur. Uykuyu iyileştirir. Uyumakta zorluk çekiyorsanız yatmadan önce kabak çekirdeği yiyebilirsiniz. İyi bir magnezyum kaynağı olmasından dolayı uyku döngünüzü düzenlemeye yardımcı olur.
Mide ağrısına iyi gelir. Lif bakımından oldukça zengin olan kabak çekirdeği, mide yanmasını rahatlatır. Hazmı kolaylaştıran ve mide hastalıklarına iyi gelen kabak çekirdeği, sindirim sistemi rahatsızlıklarına de oldukça faydalı olduğu için bağırsak sağlığını da korumaktadır.
Konuyla ilgili aileleri uyaran Prof. Dr. Aydın Şencan “Çocukluk çağında çekirdek gibi kabuklu çerezlerin kabukları soyulmadan fazla miktarda yenmesi, bağırsak tıkanıklıklarına neden olabilir. Hastalar, genellikle karın ağrısı ve tekrarlayan kusma ile acil servise başvurur.
Eğer sıkça yemeğini yapıyorsanız kabak yemeği faydaları sayesinde bağırsak sağlığınızı koruyor olacaksınız. Lifli yapısı sayesinde besinlerin sindirimini kolaylaştıran kabak, bağırsaklarda parazitleri temizler. Bağırsak tıkanıklığını önler ve mide şişliğini ortadan kaldırır.
Sıkça sorulan “kabak çekirdeği reflüye iyi gelir mi” sorusu doğru miktarda ve düzenli tüketildiğinde evet olarak cevaplanabilir. Her gün bir avuç kabak çekirdeği yiyerek mide asidi sebebiyle oluşan yanma hissinin önüne geçebilirsiniz.
Kabak çekirdeği afrodizyak etkisi olan besinlerden biridir. Çinko bileşeni kadınları cinsel açıdan uyarır. Omega-3 yağ asitleri da sağlıklı bir cinsel hayatı destekler. Bu yüzden kabak çekirdeği hem libidoyu yükseltir hem de doğurganlığı arttırır.
Kabak çekirdeği, kan basıncını düşüren magnezyum ve çinko bakımından zengin bir besindir.
Kalp ve Karaciğer Sağlığına Faydalıdır: Kabak çekirdeği lifler, sağlıklı yağlar ve antioksidanlar açısından zengin bir besin kaynağıdır. Kabak çekirdeğinin içermiş olduğu bu maddeler özellikle kalp ve karaciğer açısından çok önemli olup, tüm organları da güçlendirmektedir.
Çinko ve demir minerallerini fazlasıyla içeren kabak çekirdeği, omega 3 etkisi ile de böbrek hastalıklarında oldukça etkilidir. Şeker dengeleyici ve böbrek sistemlerini temizleyici etkisi oldukça yüksektir.
Taze fasulye, bezelye, ıspanak, kabak, semizotu, pazı, ebegümeci, patates, havuç dışında kalan diğer sebzeler ve kızartmalar tercih edilmemelidir.
Tirozin, iyot ve selenyum üçlüsü tiroid hormonunuzu düzenlemede harikalar yaratan üç önemli yapı taşını sağlar. Tirozin: Tiroid hormonunuzun fonksiyonlarını düzgün şekilde yerine getirebilmesi için avokado, muz, kabak çekirdeği, susam ve yumurta gibi besinleri tüketin.
Kabak çekirdeği, hücrelerinizi hastalığa yol açabilecek hücrelerden korur ve antioksidan açısından oldukça zengindir. Böylece vücuttaki iltihabı aza indirgemeye yardımcı olur.
Beyin sağlığı için önemli besinlerden olan kabak çekirdeği bir avuç tüketildiğinde günlük çinko ihtiyacını karşılar ve hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur. Kabak çekirdeği kilo vermeye yardımcıdır. Şeker hastalığı, kalp hastalığı, obezite gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Yüksek miktarda kabak çekirdeği tüketimi, mide, göğüs, akciğer, prostat ve kolon kanseri riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. İdrar kaçırma sorununa iyi gelir. Vücudun ihtiyacı olan magnezyum oranının % 79'unu karşılayabilir. Kan basıncını korur, kalp krizi riskini azaltır, şekeri düzenler.
Kabak çekirdeğinin faydalarından maksimum derecede faydalanmak için çiğ yenilmesi gerekir. Kuruyemişçilerde satılan kabak çekirdekleri genelde sıcak ortamlarda uzun süre kaldıklarından dolayı kısmen özelliklerini yitirirler.
Kontakt dermatit ayrıca meyve tüketerek veya onunla temas ederek de oluşur. Ayrıca ciltte kabarcıklara ve ciltte kaşıntıya neden olur. Kabak meyvesi, bir askorbat oksidaz ve alerjiye neden olan yaygın bir alerjen olan profilin içerir. Kabak çekirdeğine bağlı alerjik şok gelişen vaka bildirimleri de vardır.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri