O zaman iyi bir muhasebeci; mevzuat bilgisine sahip olmalıdır, kendini sürekli olarak güncellemeli çok okumalı, ekonomiyi yakından takip etmelidir. Firmanın sektörel olarak vergi avantajlarını bilmelidir. Vergi planlaması yapabilmelidir. İletişim yeteneği iyi olmalıdır.
Hukuk, maliye, iktisat, muhasebe ve daha da arttırabileceğimiz bölümlerden mezun olmak gerekmektedir. En az 3 yıl staj yapmış olmamız gerekmektedir. Serbest muhasebeci mali müşavirlik sınavını kazanmış olmamız ve serbest muhasebeci mali müşavirlik ruhsatını almış olmamız da gerekli şartlardan birini oluşturmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Logo, kullanımı kolay arayüzü ve uygun fiyatı ile öne çıkar. Ayrıca, Logo, müşterilerine yerel destek sunar ve Türk mevzuatına uygunluğu garanti eder. Ayrıca Logo yalnızca lokal veri tabanında çalışan bir uygulamadır. SAP yazılımı, büyük ölçekli işletmelerin ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış bir yazılımdır.
Firmalar, genellikle muhasebe ile ilgili alanda ön lisans veya lisans mezunu kişileri tercih ederken sektörel deneyime sahip olan lise mezunları da bu mesleği yerine getirebilmektedir.
Serbest Muhasebeci maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 65 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Serbest Muhasebeci maaşları 13770 TL'dir. En düşük Serbest Muhasebeci maaşı 11400 TL iken, en yüksek Serbest Muhasebeci maaşı 27120 TL'dir.
eleman.net verilerine göre, Muhasebe Elemanı 2023 yılında ortalama 17.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Muhasebe Elemanı , Ocak 2023 yılında ortalama 13.640 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.404 TL maaş alıyordu.
Türkiye'de SMMM maaşlarına dair kesin bir istatistik bulunmamakla birlikte, sektördeki genel eğilimlere göre, yeni mezun bir SMMM'nin aylık ortalama maaşı ortalama 22.000 TL ile 46.000 TL arasında olabilir. Bu rakamlar, SMMM'nin tecrübe ve müşteri portföyü arttıkça artabilir.
Serbest muhasebeci mali müşavir olabilmek için; hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarından birinde 4 yıllık lisans eğitimini tamamlayan kişiler, 3 yıllık muhasebe stajının yanı sıra meslek sınavını da başarmış olmak zorundadır.
En yaygın muhasebe türleri denetim muhasebesi, bütçe, maliyet muhasebesi, adli muhasebe, çevresel muhasebe, finansal muhasebe, fon muhasebesi, devlet muhasebesi, yönetim muhasebesi, sosyal muhasebe, vergi muhasebesi'dir.
Haftalık çalışma süresi 45 saattir, aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Buna göre haftada 5 gün çalışılıyorsa günlük çalışma süresi 9 saat, haftada 6 gün çalışılıyorsa günlük çalışma süresi 7,5 saattir.
Ön Muhasebe İşlemleri
Bunlar arasında; alım/satım işlemlerinin belgelenmesi, banka hesaplarının takip edilmesi, bordro düzenlemeleri, işletmenin stok takibinin yapılması, kasa ve cari hesapların kontrol edilerek takibinin sağlanması, çek ve senetle yapılan ödemelerin belgelerinin tutulması bulunur.
Muhasebe Elemanı Ne Demek? Muhasebe elemanı, işletmenin mali hareketlerini analiz eder, nakit ve gayrimenkul kayıtlarını tutar. Senet, çek, fatura ve banka hesaplarının takibini sağlar. Resmi kurumlarla yapılması gereken işlemleri yürütür.
eleman.net verilerine göre, Ön Muhasebe Elemanı 2023 yılında ortalama 17.100 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Ön Muhasebe Elemanı , Ocak 2023 yılında ortalama 13.420 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.272 TL maaş alıyordu.
Genel olarak ön muhasebenin tutulması için defter ve Excel olmak üzere 2 farklı yöntem bulunur. Defter kullanarak ön muhasebe tutmak daha küçük oluşumlar için uygundur. Zira bu yöntemde ön muhasebe işlemleri bir deftere geçirilir. İşlem sıklığı yoğun olan oluşumlar için tavsiye edilmez.
Bir şirketin sahip olduğu tüm varlıkların, çek, senet, nakit para, banka hesapları, stokların, müşterilerin, faturaların, alacak ve borçların, çalışanlarına ait maaş, yemek gibi personel masrafların her türlü verilerinin kayıt altına alınmasına ön muhasebe adı verilir.
Muhasebe meslek mensupları, aynı zamanda, etik ve ge- lecekle bağlantılı bir meslek için üstlendikleri göreve dört elle sarılmalıdırlar. lerin artan beklentileriyle dolu zor bir meslektir.
Muhasebe departmanı finansal konuları yönetir. Kamu ve özel sektör olması fark etmeksizin mali işlerden sorumludur. Muhasebe departmanları yıllık bilançoları hazırlar, gelir gider tablosunu hazırlar, SGK ve vergi ödemelerini takip eder, finansal raporlamaları yapar.
Mali müşavir olmak için üniversitede 4 yıl eğitim alınmalıdır. Üniversiteden mezun olduktan sonra Mali Müşavir Staj Başlatma Sınavı'ndan geçerli puan alarak 3 yıl boyunca staj yapmak gerekir. Stajını başarıyla tamamlayan kişilerin ise Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Yeterlilik Sınavı'nda yeterli puan alması şarttır.
Excel, ön muhasebe işlemleri için basit ve ekonomik bir araçtır. Excel'de oluşturulan tablolar sayesinde gelir, gider gibi finansal işlemler kaydedilebilir ve raporlanabilir. Cloud tabanlı muhasebe çözümleri, işletmelerin finansal verilerine her yerden erişmelerini sağlar.
Ön muhasebe işlemi yapacak olan kişinin yeterli seviyede matematik bilgisinin olması gerekir. Bunun yanı sıra ön muhasebede yapılması gereken işlemlerden en önemlisi de kayıtların düzenli bir hale getirilmesi ve muhafaza edilmesidir.
Ön muhasebe işletmenin gelir ve gider takibinin ile ödeme ve tahsilatların yapılması ile ilgilenir; genel muhasebe finansal tablolarla daha büyük bir takibi mümkün kılar. Ön muhasebe fatura kesimi ve sınıflandırılması ile ilgilenir; genel muhasebe vergi takibi ve ödenmesinden sorumludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri