Ceza size ulaştığı günden itibaren 15 gün içinde cezaya itiraz etmeniz gerekiyor. Bunun için de Sulh Ceza Mahkemesine başvurmanız gerekecektir. Tarafınıza ulaşan tutanakta nereye başvurabileceğiniz gözükmektedir. Radar cezasına itiraz etmek için bir dilekçe hazırlamanız gerekiyor.
Ceza tespit tutanağında delillere yer verilmemişse, delil yetersizliğinden başvuruda bulunulabilir ve itiraz talep edilebilir. Radar uyarı levhası olmayan bir alanda radar cezası almak da itiraz hakkı doğuran durumlardandır.
Radar uyarı levhasının olmadığı noktalarda; radar sisteminin hız kontrolü sonrasında herhangi bir hız cezası kesilmişse karar Yargıtay tarafından net bir şekilde iptal edilir. Cezanın sonrasında herhangi bir fotoğraf ve delil bulunmuyorsa ve yalnızca ceza tespit tutanağı varsa delil yetersizliğinden itiraz edilebilir.
Trafik cezası itiraz dilekçesi, Sulh Ceza Mahkemesine verilir. Trafik cezasına itiraz dilekçesinde şu bilgilerin bulunması gerekir: Sulh Ceza Mahkemesi'ne başlığı Dosya numarası
Ceza tespit tutanağında herhangi bir delile yer verilmemişse (fotoğraf, video vs..) cezaya itiraz edebilirsiniz. Park yeri olmaması veya kısıtlı olması sebebiyle yanlış bir yere, yanlış şekilde park etmek zorunda kaldıysanız bu cezalara itiraz edebilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Eğer plaka adına bir ceza yazıldıysa bu süre, söz konusu ceza tutanağının kişiye tebliğ tarihinden itibaren başlamaktadır. Bu hususta uygulanan ceza, araç tescil belgesindeki (ruhsatta) yazan adrese gönderilir. Bu süreden itibaren 15 gün içerisinde cezaya itiraz edilebilmektedir.
Birçok kişi haksız yere kendilerine trafik cezaları kesildiğini öne sürerek sosyal medyadan şikayette bulundu. Ceza yiyen birçok kişi, fotoğraf veya görüntü olmamasını delil gösteriyor. Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Başkanı Avukat Sami Güleçyüz 'Herhangi bir video veya fotoğraf çekimi yasak.
Ceza size ulaştığı günden itibaren 15 gün içinde cezaya itiraz etmeniz gerekiyor. Bunun için de Sulh Ceza Mahkemesine başvurmanız gerekecektir. Tarafınıza ulaşan tutanakta nereye başvurabileceğiniz gözükmektedir. Radar cezasına itiraz etmek için bir dilekçe hazırlamanız gerekiyor.
Otoyollara kurulu 7/24 denetim sağlayan radar mekanizmaları da hız limitine uymayan araçlara trafik cezası kesebilmektedir. Bu yöntemle kesilen cezaların e-devlet sistemine işlenmesi 3 ila 7 iş günü sürmektedir. Cezanın tarafınıza tebliği ise 10 iş gününü bulmaktadır.
Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
Her ay %5 faiz uygulanan trafik cezası hala ödenmezse araç sahibinin bankalarda bulunan hesaplarından ceza faiziyle beraber tahsil edilir. Eğer cezalının bankada cezayı karşılayacak kadar parası yoksa maaşına haciz konur yada icra işlemi başlatılır.
Bu nedenle, aracın üzerindeki trafik cezalarının ödenmesi gereklidir. Ceza e-devlete ne zaman düşer 3 ve 7 gün arasında bu işlem gerçekleşmektedir.
Radar tespit cihazı cezası da denilebilecek bu trafik cezası, hız sınırının %10 ve üzerinde aşılması durumlarında alınır. Hız sınırı ise yolun türüne ve bölgesine göre değişkenlik gösterir. Radar dolayısıyla ceza yememek için yol kenarındaki tabelalara dikkat etmek ve hız sınırının altında kalmak gerekmektedir.
Radar cezasını, %25 indirimli ödemek için diğer trafik cezalarında olduğu gibi cezanın size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödeme yapmanız gerekiyor. Ancak erken ödeme zamanını geçirirseniz ceza tutarını indirimsiz şekilde ödemeniz gerekli.
Trafik Cezası Erken Ödeme İndirimi Nedir? Trafik cezasının tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içerisinde peşin ödeme yapman durumunda %25 indirimden faydalanabilirsin.
Merak edilen radar kaç metreden algılar sorusunun cevabı ise; zira radarlar kendilerinde bulunan teknolojinin kalitesine göre 50 ile 1000 metrelik mesafe arasında hız tespiti yapmaktadır.
SMS olarak radar cezasını sorgulama işlemi, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın vergi hattı üzerinden yapılıyor. TPC PLAKANO TESCİLTARIHI TCKKNO (VKNO) yazarak 1189'a gönderilen mesajlara, kısa süre içinde yine SMS olarak dönüş sağlanıyor.
Radarla hız denetiminin karayolunun hangi kesiminde ve hangi sürelerde yapılacağı konularında sürücülerin, trafik işaret levhaları ile bilgilendirilmesi zorunludur. Radar denetimi yapıldığına dair uyarı işareti konulmadan ceza kesilemez.
2023 yılı itibariyle Sulh Ceza Hakimliğine yapılacak Trafik cezasına itiraz için mahkeme masrafı yoktur. Yukarıda açıklanan hususlar dikkate alınarak Sulh Ceza Hâkimliğine trafik cezasının kaldırılması için dava açılması ücretsizdir.
Peki 2023 yılı 51/2-a cezası ne kadar? 51/2-a Trafik Cezası Ne Kadar? (2023) 51/2-a, 51/2-b, ve 51/2-c ceza maddesi nedir? Karayolları Trafik Kanunun 51. maddesine göre 51/2-a cezası hız sınırı kural ihlalidir. Kısacası 51/2-a cezasına radar cezası da diyebiliriz.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Bu noktada radara giren sürücüler trafik polisleri tarafından durdurulur. Bu şekilde sürücü de hız sınırını aştığı konusunda en kısa sürede bilgilendirilmiş olur. Ama tabii tüm radarların sonrasında trafik polisi çevirmesi olmaz. Radar cezaları otomatik olarak sisteme işlenir.
Araç sürücüleri, trafik cezalarının kaç gün içerisinde sisteme düştüğünü merak etmektedirler. 3 iş günü içerisinde bilgiler, e-Devlet sistemine düşmektedir. Trafik cezası tebligatı ise cezanın kesinleşmesinden sonra 10 iş günü içerisinde gelmektedir.
RADAR CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Radar tarafından plakanıza yazılan trafik cezaları sisteme 3 gün içerisinde e-devlet sistemine yansıtılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri