Oto koltuğunun 360 derece dönebiliyor olması kullanım kolaylığı açısından tercih sebebidir. Nefes alan kumaştan yapılmış olması önemli bir detaydır. Aksi takdirde bebeğiniz fazlasıyla terleyecek ve bundan dolayı sağlığı tehdit altında olacaktır. Beş noktadan emniyet kemerine ve ekstra boyun korumasına sahip olmalıdır.
Bu gruplar bebeğin kilosuna veya kaç aylık olduğuna göre değişiklik gösteriyor. Araba puseti olarak da bilinen “Grup 0” 10 kiloya, “Grup 0+” ise 13 kiloya kadar olan bebekler için kullanılıyor. “Grup 1” 9-18 kilo, “Grup 2” 15-22 kilo, “Grup 3” ise 22-36 kilo aralığındaki çocuklarda kullanılıyor.
Oto koltuğu yorumları dikkate alınarak, en iyi bebek araba koltuğu markaları sıralamasında Yoyko, Besafe, Kraft ve Cybex geliyor. Kolay montaj, güvenlik özellikleri ve ADAC testinden geçmeleriyle 2024'te alınabilecek en iyi oto koltukları Yoyko Bear, Besafe Izi ve Kraft Spin Signal olarak sıralanabilir.
ADAC testleri önden ve arkadan yapılan çarpışma simülasyonlarını ECE R44 standartlarından daha yüksek hızlarda gerçekleştirir yani bebek ve çocuk koltuklarını daha zorlu koşullarda test eder. (ADAC önden 64km, yandan 50 km de test yaparken ECE R44 standardı, testleri 51 ve 29 km yapılmasını yeterli görür.)
İlgili 44 soru bulundu
ADAC puan değerlendirmeleri ve anlamları:
6 – 2.5 arası: Başarılı 6 – 3.5 arası: Orta. 6 – 4.5 arası: Yetersiz. 4.5 dan yüksek: Çok Yetersiz.
Bebeğinizin kemikleri henüz yeterince gelişmiş olmadığından koltuğa yatar pozisyonda yerleştirilmelidir. Bu nedenle mutlaka yatar pozisyona alınabilen ve mümkünse çift yönlü oto koltuklarını tercih edebilirsiniz. Böylece koltuğunuzu çocuğunuz biraz büyüdükten sonra ileriye dönük şekliyle de kullanmanız mümkün olur.
İsofix, bebek oto koltuğunun araca güvenli ve kolay bir şekilde bağlanmasını sağlayan montaj sistemidir. Bebek ve çocuk koltuğu gibi donanımların araca sağlam bir şekilde bağlanmasını sağlayan isofix, “International Standards Organisation Fix” tanımının kısaltmasını temsil ediyor.
Eğer Isofix yoksa
Çocuk koltuğunu emniyet kemeri ile otomobil arka koltuğuna sabitleyebilirsiniz. Emniyet kemerini, çocuk koltuğunun arkasında bulunan klipslerden geçirerek araca sabitleyebilirsiniz. Isofix kadar kolay bağlantı sunmadığını belirtelim. Aynı zamanda Isofix bağlantısı kadar da güvenli olmayacaktır.
0+ grubu oto koltukları ortalama 15 ay, çocuk 13 kilograma ulaşana kadar kullanılabilir. 1 grubu oto koltukları 9- 18 kg taşıma kapasitesine sahip olup ortalama 9 ay ile 4 yaş arasında kullanılabilir. 2 grubu oto koltukları 15-25 kilogram taşıma kapasitesine sahip olup ortalama 4 ile 8 yaş arasında kullanılabilir.
Güvenlik testlerine göre isofix, koltuk ile araç gövdesi arasında sağlam bir bağlantı sağlayarak çocuklar için oldukça güvenli bir yolculuk sunuyor. Isofix'in yanlış takılma ihtimali emniyet kemerlerine göre daha düşük. Bu da onu daha güvenli yapan bir diğer neden.
Çocuk koltuğunun en doğru konumu sol arka koltuktur.
C: Otomobil koltukları “son kullanma” tarihine sahiptir, bu nedenle yasal bir zorunluluk olmasa da, kayışlı koltukları üretim tarihinden 7 yıl sonra ve oto koltuğu yükselticileri 10 yıl sonra yenilemek en iyisidir.
I-size, 4 yaşa kadar olan bebek ve çocuk oto koltukları için geçerli. Bu düzenleme; gelişmiş baş ve boyun koruması sağlıyor, oto koltuğunun minimum 15. aya kadar (çocuk 105 cm olana kadar) seyahat yönünün tersine bağlanmasını ve Isofix'i zorunlu kılıyor.
Genel olarak, pusetlerin oto koltuğu olarak kullanılması tavsiye edilmez.
Takılır hiç bir problem olmaz.
Bebek koltuğunun arkaya bakmasının nedeni kazalarda hassas kafa ve boyun yapısına sahip olan bebeğin daha iyi korunması içindir. Çünkü kaza anındaki çarpma etkisi bebeğin kafa ve boyun kısmına göre daha güçlü olan arka kısmına yöneltilecektir.
Doğumdan sonra bebeğinizi eve getirirken oto koltuğunu kullanmaya başlamalısınız. 9.ayın sonunda bebekler dik konumda, kendi yaşlarına uygun oto koltuklarında seyahat edebilirler (bazı oto koltukları 6 aylık için tasarlansa da 9. aya dek kullanılabilir).
Eğer oto koltuğunuz isofix veya diğer özel bağlantılara sahip değilse emniyet kemeri ile sabitleme yapabilirsiniz. Kemerleri sıkıca çekerek gerektiğinde kilitleyip koltuğu sabitleyebilirsiniz.
BEBEĞİNİZ BİR YAŞINDAN KÜÇÜKSE...
Bir yaşından küçük bebeklerin, araç içi bebek koltuklarında 30 dakikadan daha uzun süre oturtulması kalbini durdurabilir.
ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil Club)
Bazı oto koltuk üreticilerinin talebi doğrultusunda, çarpışma testi belgesi de verilmekte olup, oto koltuklarında olması zorunlu olan bir test değildir.
ECE R44/04 Standardında boy en fazla 135 cm'ye kadar test edilebilirken, i-Size (ECE R129-03) Standartlarında 150 cm'ye kadar yapılabilmektedir. Buna bağlı olarak i-Size, bebeğinizin emniyeti ve güvenliği ile ilgili şu an yürürlükte olan en güncel oto koltuğu standardıdır.
ADAC testi oto koltuğu seçerken de oldukça önemlidir çünkü bu test, oto koltuklarının çarpışma durumunda ne kadar güvenli olduğunu belirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri