Ahlak dediğimiz olgu kültürel evrim çerçevesinde medeniyetimizi sürdürebilmek için toplum tarafından çevresel koşullara göre evrimleşen kurallar bütünüdür. Evrimsel olarak insan toplum halinde yaşayan bir tür.
İyiye ve doğruya yönelmiş eylemi talep eden kurallardır. Bazı davranışlara üstün değerler yüklenerek yapılması teşvik edilir. Ahlak kuralları bireylerin davranışlarını düzenlemeyi amaçlayan, bunu yaparken de iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış davranışın ne olduğu sorusuna cevaplar veren kuralların tümüdür.
Bir davranış yapılmadan önce o davranışın yapılış amacı (niyeti) önemlidir. Buradaki niyet sadece ödeve uygun olarak, amacı kendisi için olan salt iyiyi (niyeti) gerçekleştirmektir. Salt iyi yasaya uygun olandır. Kant'ın bu düşüncesine ödev ahlakı (iyi niyet ahlakı) denir.
İnsan davranışlarını iyi, kötü, güzel, doğru olarak ayıran ve sorgulayan felsefedir. Ahlak ise toplum içinde kişilerin uymak ile yükümlü oldukları davranış biçimleri ve kurallar demektir. Ahlak tek bir yapıya bağlı olmaz. İş ortamında, aile ortamında ya da siyaset meydanında ahlaktan söz edilebilir.
Sokrates'in ahlâk anlayışının temelinde erdem (arate) düşüncesi yatmaktadır. İnsan mutlu olmak istiyorsa erdemli olmalı, erdemli yaşamalıdır. Erdem nedir? diye sorduğumuzda Sokrates'in cevabı yine nettir: Erdem bilgidir.
İlgili 24 soru bulundu
Platon , ahlakı 'Devlet' adlı eserinde ele almış ve tek tek bireylerden değil toplum üzerinden anlatmıştır. Platona göre ahlak, 'iyi ideasına' ulaşmakla mümkündür. Mutluluğun kaynağı, en iyi olandır. En iyiye ulaşmanın yolu ise erdemlerden; doğruluktan ve adaletten geçer.
Kant'ın ödev ahlakın temelinde iyi isteme vardır ve bu ahlaki hükümlülük iyi isteme ve ödeve göre davranma sonucunda ortaya çıkmaktadır. Ahlaki zorunluluk sübjektiftir yani ödev değildir ( Tanrıverdi,2004, 30s).
Yani Sokrates'e göre ahlakın amacı mutluluktur. İnsanın ulaşmak istediği en yüksek iyi de ancak mutluluktur ve mutluluğun yolu da erdemden geçer. Erdem insanın kendini bilmesiyle ortaya çıkan, yaşamı daha iyi hale getiren ve bizi mutlu kılan bilgidir. Bu nedenle Sokrates “kendini bil” sözünü söylemiştir.
Sokrates, Aristoteles'in de belirttiği gibi, ahlâkî erdemlerle ilgili ilk tümel tanımları ortaya koymuştur. Ona göre ahlâkî tümellerin yeri insan doğasıdır.
Ahlâk, insanın kendisi dâhil, varlıkla ve insanlarla ilişkilerin de nasıl davranması ya da davranmaması gerektiğini gösteren değer yargıları bütünüdür. Ahlâk, bir toplumda genel olarak uyulması beklenilen kurallar ve yapılması gereken görevlerin tümüdür.
Bentham'a göre “doğa insanı haz ve acının hâkimiyeti altına koymuştur. Yaptığımız, söylediğimiz, düşündüğümüz her şeyde bizleri haz ve acı yönetir. Ebedi saadete ulaşma düşüncesinin temelinde bile haz ve acı vardır. Ahlaki açıdan iyi-kötü, doğru-yanlış ölçütleri hazza ve acıya bağlıdır.
Kant'a göre ödev ahlakı şudur. Eğer bir insan bir şeyi yaparken amacı sadece iyilikse ,bundan hiçbir çıkar gözetmiyorsa o zaman iyilik yapmıştır. Eğer bundan bir çıkarı varsa yaptığı ne kadar yararlı olursa olsun iyilik olmaz ve ahlaki değildir .
Kant'ın geliştirdiği evrensel ahlak yasası iki ayrı temel ilkeden oluşur. Bunlardan ilki bireyin yalnızca evrensel yasa olmasını isteyebileceği maksime yani istek ya da istencin sübjektif ilkesine göre eylemde bulunmasıdır. Basitçe, sana yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına yapmamayı temel alır.
Ahlakın temeli fıtrattır, yaratılıştır, 'kalu bela'dır. İnsana yakışan, fıtratını korumak ve ona bağlı kalmak yani “sıddık” olmaktır. Ahlakın temeli insanın fıtratı üzere, yaratılışı üzere kısaca İslam üzere olmasıdır. Ahlak, insanın fıtratına titizlikle, coşkuyla ve büyük bir tutkuyla bağlı kalmasıdır.
Ahlak, her toplumun içerisinde kendi yaşam tarzlarının sonucu olarak oluşan soyut bir olgudur. Bir çekirdek ailenin bile kendi içerisinde diğer herkesten farklı bir aile ahlakı vardır. Bu büyük ölçekte kent ahlakını, ve daha büyük ölçekte toplumsal ahlakı beraberinde getirir.
Bir başka ifadeyle, ahlak felsefesi, insan yaşamındaki değerler, ilkeler ve yargıları inceleyen felsefe dalıdır. Ahlak kuralları “evrensellik” açısından da “objektif ahlak” ve “subjektif ahlak” olmak üzere ikiye ayrılır.
ARİSTOTELES'İN AHLAK FELSEFESİ
Aristoteles'in etik öğretisini kısaca özetlemek gerekirse onun bir mutluluk ahlakı olduğunu söyleyebiliriz. En yüksek erek mutluluktur. İnsan mutlu olmak için karar verir, seçim yapar, eylemde bulunur. Erdemli olmak, iyi ve kötüyü seçebilmek insanın elindedir.
Merhaba, Spinoza'nın ahlak görüşü, insanın doğal olarak var olan bir varlık olduğunu ve dolayısıyla insanın doğayla olan ilişkisine büyük önem vermektedir. Spinoza'ya göre, insanın doğal eğilimi mutluluğa ulaşmaktır ve bu mutluluk ancak doğal düzeni anlayarak ve buna uygun olarak yaşayarak elde edilebilir.
Cevap: Sokratese göre ahlaki olmayan davranışların nedeni bilgisizliktir. İnsanların içinde var olan ahlaki değerle eğitilerek ortaya çıkar.
Kant, ödev ahlakının dışında bir de toplumsal ahlaktan bahseder. Bunun en basit örneklerinden birisi de savaş esnasında insan öldürmektir. Savaş ortamında insan öldürmek, toplumsal bir ahlak anlayışının desteğindedir. Ona göre evrensel ahlak yasası mümkündür.
Ahlak felsefesi; iyi ve kötü, doğru ve yanlış, erdem ve ahlaksızlık, adalet ve suç gibi kavramları tanımlayarak insan ahlakıyla ilgili soruları çözmeye çalışır. Entelektüel bir araştırma alanı olarak ahlak felsefesi, ahlak psikolojisi, tanımlayıcı etik ve değer teorisi alanlarıyla ilişkilidir.
AHLAK YASASI: Uyulması ahlak açısından gerekli, genel-geçer kurallar. AHLAKİ KARAR: Ahlak kurallarına özgürce uymaktır. AHLAKİ EYLEM: Ahlaka uygun davranışı gerçekleştirme.
Ahlak felsefesinin temel kavramları iyi, kötü, vicdan, ahlak yasası, kural, etik, irade ve ahlaki eylemdir.
Ahlakî değerler insan içindir, insanda başlar yine insanda tamamlanır. Bu değerler, bütün insanlar için bağlayıcıdır. Ahlakî değerler şartsız, kesin ve evrenseldir.
Ahlak, genellikle teorik ve pratik ahlak olarak iki bölümde incelenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri