Birden fazla kez ALES'e girmiş olanlar geçerlilik süresi içerisinde istedikleri sınav sonucunu kullanabilirler. En son girilen ALES puanını kullanma zorunluluğunuz yoktur.
ÖSYM tarafından yayımlanan kılavuzda edinilen bilgiye doğrultusunda ALES kaç yıl geçerli olacak? Sorusu yanıt buluyor. Sınavı sonuçları açıklandığı günden itibaren 5 yıl süre ile geçerli olacak. Yani adaylar ALES sınavından aldıkları puan ile 5 yıl boyunca tercih yapabilecekler.
Sınava Kaç Kez Girilebilir? ALES'e girişte herhangi bir sınır yoktur. Adaylar yılda üç kez düzenlenen sınava istedikleri kadar girebilirler.
ALES Sınavının geçerliliği hk. Tezli Lisansüstü başvuruların devam ettiği süreçte; Danıştay 8. Dairenin iptal kararı ve YÖK ün aldığı karar çerçevesinde Lisansüstü başvurularda ALES'in geçerlilik süreleri 3 yıl olarak uygulanmak zorunda kalınmıştır.
Alanlarındaki puan türünde 100 üzerinden 70 puan alanlar sınavda başarılı sayılırlar. Bu sınavın sonuçları, açıklandığı tarihten itibaren beş yıl için geçerlidir.
İlgili 40 soru bulundu
Sınav sisteminin değiştiği dönemden bugüne 2017-2018-2019-2020 yıllarına ait 20 ALES sonuç belgesi incelediğinde 70 ve üzeri sayısal puanı almak için sayısal testinden az yanlışla en az 15 doğru çıkarırken sözel testinin 46-48 arasında bir doğru sayısına sahip olması gerekir.
En son girilen ALES puanını kullanma zorunluluğunuz yoktur. Geçerlilik süresi içerisinde en yüksek puana sahip olan ALES sonucu kullanılabilir.
İstenen puan türünde aldığınız ALES sonucunuzla yüksek lisans başvurularında en az 55 puan, lisans mezunu olup doktoraya başvurulacaksa en az 80 puan, yüksek lisans mezunu olarak doktoraya başvurularda en az 55 puan ve akademik kadro başvurularında ise yine en az 70 puan talebini karşılamanız gerekmektedir.
Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrolarına atanabilmek için ilgili puan türünde ALES'ten 70 puan alan adaylar başarılı sayılır.
Bu sebeplerden ALES'in daha çok referans alındığı GRE'deki geçerlilik süresi 5 yıl olup benzer geçerlilik süresinin ALES için de olması talep edilmekteydi. 2017 Sonbahar döneminden itibaren ALES puanlarının geçerlilik süresi beş yıla çıkarılmıştır.
ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), genellikle Türkiye'deki lisansüstü programlara başvuruda bulunan öğrencilere yönelik bir sınavdır ve yurt dışında yüksek lisans yapmak isteyenler için genellikle geçerli değildir.
ALES'e giren adayların öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrolarına atanabilmek için kendi alanındaki puan türünde en az yüz üzerinden 70 puan almaları gerekmektedir. 100 üzerinden en az 70 almış olan adaylar başarılı sayılmaktadır.
ALES Sözel alandan 55-60 aralığında puan hedefliyorsanız standart sapmanın etkisini göz ardı ederek baktığımızda sözel alandan doğru cevap sayınızın ortalama olarak 30 civarında olması gerekir.
MADDE 5 – (1) (Değişik:RG-14/4/2020-31099) Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına ve başvurduğu programın puan türünde 55 puandan az olmamak üzere senato tarafından belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir.
ALES veya eşdeğeri sınavdan en az (55) puandan az olmamak üzere, Senato tarafından belirlenen puana sahip olmaları gerekir. Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının doktora programlarına başvurularında ALES şartı aranmaz.
Önceki yıllarda ALES sınavı bir yıl içerisinde 2 defa gerçekleşirdi. Yapılan yönetmelik kapsamındaki yeni düzenleme ile beraber artık bir yılda 3 kez ALES sınavı gerçekleşiyor. Bu doğrultuda ALES 1 2 3 ise, aynı yılın kaçıncı sınavı olduğunu göstermektedir.
Tezli Yüksek Lisans Programları için ALES Puan Türünden en az 55 puan. Tezsiz Yüksek Lisans Programları için ALES koşulunun aranmaması.
Her ne kadar Ales 80 almak adaylara zor gelse de doğru bir çalışma programı ve istikrarlı bir çalışma sayesinde istenilen puan alınabilir.
Ancak ilgili sınav sonucu elde etmiş olduğunuz puanı kullanmak için mezun olmanız gerekiyor. Buna neden olarak ilgili ALES puanının yüksek lisans, doktora ve akademisyenlik başvurusunda kullanılır olması gösterilebilir.
TOBB Üniversitesi'nde Hukuk son sınıf Öğrencisi Müşerref Gülsüm Çetinkaya yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında 2021 yılına ertelenen (2020- ALES/2) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nda tüm soruları doğru yanıtlayarak 100 tam puan aldı.
Özetle siz farklı bir alandan mezun olmuş olsanız bile bir yüksek lisans programına başvurabilirsiniz. Adaylar Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan almış olmalıdırlar.
Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'nin 9 uncu maddesinin birinci fıkrası gereğince; Tezli Yüksek Lisans programında kayıtlı öğrencilerin normal öğrenim süreleri dört yarıyıldır, program en çok altı yarıyılda tamamlanır. Bu süreler sonunda tezlerini bitiremeyen öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların ALES veya eşdeğeri sınavdan en az (55) puandan az olmamak üzere Senato tarafından belirlenen ALES veya eş değer puanına sahip olmaları gerekir.
Adayların ALES puanının %40'ı, sözlü sınav puanının %40'ı ve lisans not ortalamasının %20'si ile yerleştirme puanı belirlenir. Öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, okutman, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda ALES sonuç belgesi gereklidir.
ALES SINAVLARI NE ZAMAN? 2024 ÖSYM'nin takvimine göre ALES 2024 yılında 3 kez gerçekleştirlecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri