Hep taze yem ve su verilmelidir. Su kabı her zaman temiz olmalıdır. Buzağı kesif yemden sonra 4 haftalık yaştan itibaren kaliteli kaba yeme alıştırılmalıdır. Kaba yem mümkünse ince filiz, bol yapraklı, çiçeklenme başlangıcında biçilmiş (%10 çiçeklenmiş) yonca olmalıdır.
-Buzağının ilk 2 (iki) ayında geniş kapasiteli bir rumen gelişimi için, bol miktarda kaliteli kaba yem tüketmesi sağlanmalıdır. -Buzağının önünde her zaman içilebilir temiz su bulundurulmalıdır. -Buzağı başlangıç yemi tüketime bağlı olarak, süt ya da süt ikame yemi tedricen %25-50 oranında azaltılmalıdır.
Buzağılar doğduktan bir hafta sonra toz halinde olan yemleri yemeye başlar. Üç-dört haftalık olduklarında bu yemden tam olarak yararlanır durumda olurlar. Fakat buzağıların beslendikleri yemlerin inek yeminden farklı ve besin değeri yüksek olması gerekir. Bu yemler buzağı büyütme yemi olarak adlandırılır.
Buzağılar günde en az 700-900 gram kesif yem tüketmeye başlayınca sütten kesilebilirler. Sütten kesilen buzağılar, buzağı büyütme padoklarına alınır altı aylık oluncaya kadar burada bakılırlar. Buzağı başına yarım 0.5 kg ile 2 kg arasında kesif yem ve iyi kaliteli kuru ot verilir.
Sonuç olarak; buzağı sütüne çiğ yumurta ilavesinin besi performansını, serum lipit metabolizması ürünlerini ve total protein miktarını değiştirmediği, buna karşın immun sistemi güçlendirdiği kanaatine ulaşıldı.
İlgili 38 soru bulundu
Buzağılarda sütten kesme genellikle 5-8. haftalar arasında olur. Ekonomik açıdan buzağıları mümkün olduğunca erken sütten kesmek doğru bir uygulamadır. Sütten kesme işlemi birden bire ya da kademeli olarak yapılabilir. Fazla miktarda süt içen buzağılar sütten kademeli olarak kesilmelidir.
Buzağılara doğumu takiben 60 günden sonra verilecek olan kaba yem seçiminde itinalı davranılmalıdır. 60. günden itibaren verilecek olan kaba yem için kaliteli kuru ot tercih edilmelidir. Bu dönemde özellikle arpa verilmemesine özen gösterilmelidir. Arpa, iskelet yapısının gelişmesine olumsuz etki yapacaktır.
Buzağılara 6 aylık (veya 180 kg) olana kadar özsu bakımından zengin yemler az miktarlarda verilir. Düveler (6-12 aylık dönem): Bu dönemde yeşil ot ve silaj tüketebilirler.
TRAKYEM buzağı büyütme yemi buzağıların 3. aydan itibaren 6. ayın sonuna kadar beslenmesinde kullanılır. Enerji protein bakımından zengin, sindirilebilirliği yüksektir. Düve dönemi öncesi dişi buzağıların iyi bir vücut kondisyonuna ulaşmalarını sağlar.
– Buzağılar bu dönemde meraya çıkarılmamalı, – 6. hafta sonunda sütten kesilip sadece serbest olarak buzağı başlangıç yemi, kaliteli kuru ot ve serbest su verilmeli, saman ve silaj kullanılmamalı, – Bu dönemde hayvanların katı yem almaları işkembe gelişmesi açısından hayati önem taşır.
Yaklaşık 42 0C'deki 8 litre su içinde 1 kg buzağı maması eritilmelidir. Buzağı maması 38 0C'de içirilmelidir. Hazırlarken mama önce sıcak su ile lapa hale getirilir ve sonra sıcak su ile seyreltilir. Buzağılar her 10 kg canlı ağırlıklarına karşılık 1 kg ana sütü veya buzağı maması ile beslenmelidirler.
BUZAĞI DOĞDUĞUNDA YAPILACAKLAR
Göbek kordonu tentürdiot ile temizlenmelidir.( alkol,ispirto,kolonya kullanılmamalıdır. ) Buzağı ya Doğumunu takip eden ilk 3 gün mutlaka kolostrum ( ağız sütü ) verilmelidir. Buzağının içeceği kolostrum ( ağız sütü ) miktarı; doğum ağırlığının % 10-12'si kadar olmalıdır.
Ayrıca kaliteli çayır otu ve kuru ot da yedirilir. Buzağılar beşinci ve altıncı aylarda hızla büyürler. Günde ortalama 750 gram canlı ağırlık artışı kazanırlar. Onun için bu dönemde proteince zengin yemlerle beslenmeleri gerekir.
Gebe hayvanların beslenmesinde kalsiyum, fosfor ve diğer mineral madde ihtiyaçları yanında vitamin A ve D ihtiyacı da eksiksiz karşılanmalıdır.
Susuz kalmış buzağıların iştahı genellikle azalır ve Enerlyte Plus'ın vanilya aroması mükemmel lezzet verir. Bir saşe Enerlyte Plus 2 litre ılık su ile karıştırılır ve normal süt ile beslenmeye ek olarak, günde 2-3 kez 2 ila 7 gün süreyle uygulanır. Ürün özellikleri : Efervesan formül.
Royal İlaç Royal Calformin Xl Buzağı-Kuzu Büyütme Faktörü - 1 kg. Kullanım Amacı: Buzağı, Kuzu ve oğlaklarda; büyüme ve gelişmenin desteklenmesi yanında hastalıklara, özellikle buzağı ishallerine karşı hayvanların daha dayanıklı olmasına katkı sağlayan dengeli vitamin, mineral ve maya kombinasyonudur.
TRAKYEM buzağı başlangıç yemi buzağıların doğumu takiben 2. haftadan itibaren 12. hafta sonuna kadar beslenmesinde kullanılır.
Buzağı erken sütten kesilecek şekilde beslenecekse 1-1,5 ay içinde ortalama 150-200 lt süt içmiş olmalıdır. Beşinci haftadan sonra buzağıya verilen süt dışkının rengi ve kıvamı da göz önünde bulundurularak yavaş yavaş azaltılarak 2 aylık yaşta sütten kesilmiş olacak şekilde kısıtlanmalıdır.
3-4 aylık dişi danalar günde 4-5 yem tüketmeli, bunun için; 2-3 kg iyi kaliteli kuru ot ve 2 kg %18 ham protein içeren buzağı büyütme yemi yeterlidir.
Yeni doğmuĢ buzağıların doğar doğmaz yarım saat içinde 1-2 litre ağız sütü (kolostrum) almaları sağlanmalıdır. Ġlk 24 saat içinde vücut ağırlığının %8-10'u olan 4-6 litre ağız sütü içirilebilir.
Haftadan itibaren günlük 3 – 4 litre normal anne sütüne ilaveten 1 – 1,5 kg buzağı başlangıç yemi hayvanın önünde bulundurulmalıdır. 2. haftadan itibaren başlanan normal anne sütü tüketimi, 3. haftada günlük 3 litreye, 4. haftada ise 2 litreye düşürülmelidir.
İneklere içerisine arpa, buğday, yulaf unları katılmış ılık tuzlu su vermek faydalıdır. Yeni doğuran dişileri hava ceryanlarından korumak gerekir, ahırlarda karşılıklı kapı ve pencerelerin açık bırakılmamasına özellikle dikkat edilir.
Her ne kadar enerji içeriği mısır ve buğdaydan düşük olsa da ham protein içeriğinin mısırdan daha yüksek ve buğdaya benzer olması, rumen sağlığı ve mikroorganizma popülasyonu (Nikkhah, 2011) ile et kalitesi üzerine olan olumlu etkileri sebebiyle arpa, besi rasyonlarında tercih edilmektedir.
Süt tozu %90, laktoz %20, peynir suyu %20, küspeler %25, kepek %30'a kadar kullanılabilmektedir.
Bu nedenle çiftlik hayvanlarının beslenmesinde mısır ve arpa kullanımı daha faydalı olmaktadır. Akıllı Buzağı Yeminin yanında öncelik olarak mısır flake (ezme) verilmesi tavsiye edilir. İmkanlar müsait değilse mısır flake (ezme) ile arpayı flake (ezme) karıştırılarak verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri