Kakao tropikal iklimin hakim olduğu bölgelerde yetişir. Minimum sıcaklık 12 - 15 derece aralığında olmalıdır. Son derece hassas bir bitki türü olduğu için sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerde yetiştirilmesi de zordur. Kakao üretiminde sıcaklığın 35 derece olduğu yerler uygundur.
Kakao ağacının yetişmesi için uygun iklim koşulları olmadığı için, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye'de de kakao ağacı yetişmez.
Kakao ağacı 5 yaşına geldiği takdirde meyve vermeye başlar. Bu nedenle çok sabırlı olmak gerekir. 5 yıllık bir kakao ağacı yaklaşık 30 yıl boyunca meyve vermektedir.
Lezzetli çikolataların mimarı kakao ağacı, dünyanın Güney Amerika ve Afrika kıtalarında yetişiyor. Çikolatanın temel bileşeni olan kakao ise "Theobroma Cacao" Latince ada sahip. Bu ağacın boyları genellikle 4 metre ile 15 metre arasında değişiyor. Çikolata ağacı üretimi için gerekli iklim şartları bulunuyor.
Fabrikada temizlenen kakao çekirdekleri kavrulur ve öğütülür. Elde edilen macun görünümündeki sıvı,çikolata yapımında kullanılır. Ayrıca preslenerek kakao ve kakao yağı elde edilir. Kavrulmuş kakao parçaları şekerle karıştırılır ve bir kapta ağır silindirlerle hamur haline getirilir.
İlgili 39 soru bulundu
Dünyanın en pahalı çikolatası, Portekiz'in Lizbon kentinde düzenlenen bir çikolata fuarında görücüye çıktı. Tasarımcı Daniel Gomez tarafından hazırlanan çikolata 'Dünyanın en pahalı çikolatası' olarak Guiness Rekorlar Kitabı'na girdi. Çikolatanın fiyatı ise 9 bin 489 dolar olarak belirlendi.
1) Belçika Çikolatası
Çikolata dendiğinde herkesin aklına ilk önce Belçika çikolatası gelir. Yıllardır benzersiz kalitesiyle övgüleri hak eden Belçika çikolatası, yiyenleri kendine hayran bırakıyor. Belçika'da 16'ya yakın çikolata fabrikası bulunuyor. Ülkedeki çikolata markaları ise dünyaca ünlü markalar.
Bu yöntemi uygulamak için 2 farklı kaba ihtiyacınız var. Altta kalacak kabın içine kaynattığınız suyu ilave etmeniz, üzerine ise ayrı bir kap -mümkünse cam kap- yerleştirip içine çikolatalarınızı aktarmanız yeterli. Bu yöntemle aşağıdaki kaptan yükselen sıcak buhar sayesinde çikolatalar kısa sürede erimeye başlıyor.
Van Houten, kakao presini (Dutch Process) icat ederek kakao yağını özünden (liköründen) ayrıştırmayı başardı. Van Houten böylelikle modern çikolatanın şeklini almasına büyük katkıda bulundu. Yenmesi için imal edilen ilk çikolata ise 1847'de Joseph Fry isimli bir İngiliz tarafından üretildi.
Kakao ağacı (The Theobroma) tropik iklimi ekvatorun 20 derece kuzeyinde veya güneyinde yetişemeyecek kadar çok sever. Yani dünya yüzeyinin yalnızca %8'i kakao ağacının yetişmesi için elverişlidir.
Yaptığımız araştırmada kiraz, vişne, nektarin, şeftali, elma, kayısı, üzüm, ceviz, badem, muz, zeytin, kivi, armut, deveci armudu, ayva, erik, siyah incir, Trabzon hurması gibi meyvelerin ticari şansı daha yüksek görünüyor...
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından hazırlanan bir rapora göre, çikolatanın hammaddesi kakao tohumlarının hasat edildiği kakao bitkisi yaşamakta zorlanıyor ve önümüzdeki 40 yılda yok olabilir.
Hızlı büyüyen meyve ağaçları içerisinde önemli bir yere sahip olan dut, incir, muşmula, mandalina, greyfurt gibi ağaçlarda mevcuttur.
Çikolatanın başlıca faydalar şunlardır;
· İçinde bulunan flavonoidler ve potasyum sayesinde tansiyonun düşmesine yardımcı olur. · Kanser hücrelerini azaltır. · Enerji verir. · İçinde bulunan ve rahatlatıcı bir etkisi olan triptofan sayesinde stresi azaltır, mutluluk verir.
Theobroma cacao
Doğal yetişme alanı Güney Amerika, Batı Afrika, Batı Hint adaları olmakla beraber, Tropiklerin genelinde yetiştirilmektedir.
Milattan önce 1500'lü yıllarda Olmekler ile başlayan çikolata tarihi ve ilginç yolculuğuna gelin hep birlikte çıkalım. MÖ 1500–400 yılları arasında Meksika Körfezi'ndeki Olmekler, “kakawa” ismini verdikleri kakao ağacını ıslah eden ilk toplum olur. Böylece lezzetli çikolata tarihi başlar.
Tropik kakao ağacının çekirdek tohumlarından yapılan ve tarihi milattan öncesine dayanan çikolatanın bilinen çeşit sayısının son 12 yılda 1068 çeşit artarak 2 bin 238 çeşide ulaştığı öğrenildi.
1) Vakko Patisserie
Vakko Patisserie tarafından hazırlanan çikolataların bir numunesi İsviçre'ye onay için gönderilmektedir. Yani İsviçre çikolataları ile eş değer olan Vakko çikolata, lezzetin ve kalitenin adresidir. El yapımı çikolataları sütlü ve bitter olmak üzere İsviçre'nin en iyi firmalarından onay almıştır.
Çikolata üreten ilk fabrika olan Van Houten 1815'te Hollanda'da kurulmuş olmakla birlikte çikolatanın asıl gelişim yeri İsviçre'dir. 1819 yılında François-Louis Cailler'in Vevey'de ismini taşıyan Cailler çikolata fabrikasını açmasıyla İsviçre`nin çikolata macerası başlamış.
Kakao, kakao çekirdeklerinden üretilir.
Kakao kalitesinde, tabi tutuldukları farklı işlemlerle farklı çeşit kakaolar elde edilebilir.
Isıtılmış sütü parçalanmış çikolataların üzerine döküp, eriyene kadar tel çırpıcıyla karıştırın. Yoğunlaşan kremayı da sütlü çikolata karışımına ilave ederek tel çırpıcıyla aynı renk tonunu her yerinde yakalayana kadar karıştırın. Tercih ettiğiniz kaplara paylaştırın. Buzdolabına yerleştirin.
Frrrozen Haute Chocolate
Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'nda yer alan ve değeri tam 25 bin dolar olan bu çikolata La Madeleine Au Truffe ve 24 ayar altından oluşan bir üründür. Serendipity 3 isimli restoranın spesiyali olarak satılmaktadır.
Günümüzde Godiva Markası
Kuruluşundan bu yana dünyanın lider premium çikolata ve çikolatalı ürünler markasına sahip Godiva, 2007 yılı sonunda, Türkiye'nin lider gıda kuruluşu Yıldız Holding'in bünyesine katıldı.
En ağır çikolata İngiltere'de üretildi. 2011 yılında Guinness Rekorlar Kitabı'na giren bu çikolatanın ağırlığı 5792,5 kilogramdı. Eni ve boyu 4'er metre olan çikolatanın kalınlığı da 35 santimetreydi. Dünyanın en büyük çikolata üreticilerinden biri olan Belçika'da yıllık 220 bin ton çikolata üretiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri