Freeze Dried Meyve Nedir? Freeze dried meyve; meyve bahçelerinde, tam mevsiminde doğal koşullar altında yetiştirilen meyvelerden dondurarak kurutma tekniği ile üretilen gevrek meyve cipsleridir.
Freeze dry teknolojisi ile kurutulan ürünlerin yaklaşık olarak %97 oranında besin değerlerini tazesiyle aynı şekilde korumaktadır. Geleneksel yöntemlerde ısıl işlem uygulandığında besinlerin en önemli yararları olan vitamin, aminoasit ve protein kaybolur. Böylece de ısıl işlemle kurutulmuş gıdalar sağlıklı olmazlar.
Meyveler önce dondurulur. Sonra basıncı, normal atmosfer basıncından düşük olan kabinlere alınır. Burada meyvenin içindeki donmuş su, düşük basınç sayesinde, hiç sıvılaşmadan direkt buharlaşır. Bu sayede taze meyvenin suyu uzaklaşır ama geri kalan tüm özellikleri taze meyve gibidir.
Freeze Dry teknolojisi dondurarak kurutma yöntemidir. Bu yöntemle meyvelerin içeriğindeki su süblimasyon ile uzaklaştırılır ve kurutulmuş meyve elde edilir. Herhangi bir katkı maddesi, şeker ilavesi yapılmaz ve ürünlerin besin değeri bilinen diğer kurutma yöntemlerinden farklı olarak çok yüksek oranda korunur.
Freeze Dry adından da anlaşılacağı gibi dondurarak kurutma yöntemidir. Önce dondurma işlemi uygulanır sonra kurutma işlemi. Dünya da en gelişmiş kurutma yöntemi olan dondurarak kurutma yönteminde dondurma işlemi yapılan gıda ürünü vakum altında süblimleştirilir.
İlgili 24 soru bulundu
Geleneksel yöntemlerle hazırlanmış kuru meyvelere göre çok daha sağlıklı olan dondurularak kurutulmuş meyveler her yaş grubu tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Dondurularak kurutulmuş meyvelerin besin değerlerinde neredeyse hiç kayıp yaşanmadığı defalarca bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Freeze Dryer Teknolojisi Nedir? Freeze-dry, günümüz şartlarındaki en güncel ve en gelişmiş kurutma teknolojisidir. Freeze-dry teknolojisi besini dondurur, daha sonrasında ise besinin içerisindeki donmuş su düşük sıcaklık ve düşük basınç ile doğrudan süblimleştirerek, suyu gıda içerisinden uzaklaştırır.
Dondurulmuş sebze ve meyveler Özellikle çalışanların hayatını kolaylaştıran dondurulmuş sebzeler, çoğu zaman dondurulmadan önce yıkanmıyor. Bu yüzden, eğer dondurulmuş sebze kullanacaksanız mutlaka özenle yıkamalısınız; al dente kıvamında pişireceğiniz sebzeleri ekstra hijyenli şekilde temizlemenizi öneriyoruz.
Liyofilizasyon veya dondurarak kurutma, ürünün dondurulmasını, basıncın düşürülmesini ve daha sonra süblimasyonla ürün içindeki donmuş suyun çıkarılmasını içeren ve düşük sıcaklıkta gerçekleştirilen dehidrasyon işlemidir.
Meyveleri dondurmak için iyice yıkayıp kurulamak ve hava almadan poşetlemek yeterlidir. Elma, kivi, kayısı ve şeftali gibi daha büyük meyveleri ise kabuklarının soyulmasının ardından küçük parçalara ayırarak, iyice kurulayıp derin dondurucularda saklayabilirsiniz.
Sorunu cevaplarsak; Soğuğa en dayanaklı meyve elmadır. Çünkü soğuk yerlerdede yetişebiliyor.
Dondurulmuş gıda deniz ürünleri, et, süt ürünleri, balık, meyve, sebze, püre, meyve suyu konsantresi gibi ürünlerin dondurulma ve daha uzun süre saklama yöntemidir. Donma işlemi, kalan nemi buza çevirerek, çoğu bakteri türünün çoğalmasını engelleyerek ayrışmayı yavaşlatır.
Bir paket yalnızca 91 Kalori içerir! Freeze Dry teknolojisi ile dondurularak kurutulmuş, besin değerini koruyan kuru vişne taneleri. Sağlıklı atıştırmalık olarak oldukça iyi bir seçim!
Bu yöntemde kurutulacak madde önce dondurulur. Sonra meydana gelen buz, vakumla buhar halinde emilir ve su buharı buz kondansatörlerinde dondurularak uzaklaştırılır. Bu yöntemle kurutulan ürün duyusal özellikleri ve besin değeri yönünden üstündür.
Freshbak yüzde yüz Bakioğlu Holding iştiraki ile 2017 yılında İzmir Pancar Organize Sanayi Bölgesi'nde 6.200 m2 arazide 4.000 m2 kapalı alanda kurulmuş gıda üretim şirketidir.
Birçok insan dondurulmuş ürünlerin taze ürünlerle aynı besin değerine sahip olmadığını düşünmektedir ancak hepsi sağlığı iyileştirebilen vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla doludur. Dondurulmuş sebze ve meyveler daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Mevsiminin haricinde de keyifle tüketilebilmektedir.
18 oC sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi ortalama 3 ay kadardır. Besinleri dondurma işlemi, mevsiminde olmayan sebze veya meyveleri sanki mevsimindeymişçesine taze özellikte tüketmemizi mümkün kılar.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Derin dondurucuda dondurulmuş besinlerde mikroorganizma üremesi durur, çözdürmeden sonra ise üreme hızla yeniden başlar. Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir. Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Dr. Şükrü Karataş, uygun koşullarda dondurulan ve yine uygun koşullarda çözdürülen taze ve besin değerini yitirmemiş gıdaların tüketim açısından son derece güvenli olduğunu söyledi.
Konservelinmiş ürünlerin vitamin ve antioksidan seviyesi, dondurulmuş sebzelere oranla daha düşüktür. Konservelinmiş ürünlerde eğer taze ürünlerdeki besin değerini, faydasını alacağınızı düşünüyorsanız, yanılırsınız. Zira konserve ürünler için genellikle katkı maddesi dahil edilmektedir.
Liyofilizasyon/Dondurarak Kurutma Nedir? çözündüğü çözeltiden izole etmek için uygulanan bir tekniktir. Çözelti önce dondurulur ve ardından vakum altında sıvılaşmadan buharlaştırılarak izole edilmesi istenen madde kuru halde elde edilir.
Liyofilizasyon; ürünlerin dondurularak kurutma işlemidir. Genel olarak ürünlerin, temel özelliklerini kaybetmeden, dehidrasyonu için kullanılmaktadır. Prensipte; Ürünün tamamiyle dondurulması ve vakum atmosferi altında, oluşan buz kristallerinin süblimleştirilmesi işlemidir.
Dondurarak kurutma olarak bilinen liyofilizasyon; kuru, aktif, uzun raf ömrüne sahip ve kolayca çözülebilen bir ürün elde etmek için dondurma ve kurutma işlem- lerinin faydalarını kombine eden bir proses olarak tanımlanmaktadır [1].
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri