İyi hal nedeniyle ceza indirimi, 5237 sayılı TCK'nın 61. maddesinde yer alan cezanın belirlenmesi prosedürüne uygun bir şekilde ortaya çıkan süreli hapis cezası veya adli para cezası miktarı üzerinden 1/6 oranında yapılır.
İyi hal indirimi; ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının verileceği hallerde müebbet hapis cezası verilmesi, müebbet hapis cezası verilecek hallerde 25 yıl, diğer süreli hapis cezalarında 1/6 oranında uygulanacaktır. Uygulanacak iyi hal indirimi, verilecek cezanın son hali üzerinden uygulanacaktır.
Madde. Takdiri indirim nedenleri diğer adıyla iyi hal indirimidir. Takdiri indirim nedenleri, kanun sayılan hususları hakimin göz önünde tutabileceği bir takım özellikler dolayısıyla, cezanın belli bir oranda indirilmesine imkan sağlayan halledir.
İdari para cezasının ödeme süresi içinde ödenmesi halinde, cezadan %25 oranında indirim yapılır. Ödeme süresi içinde idari para cezasının toplam %75'inin ödenmesi halinde indirim hakkından yararlanılır.
Ceza indirimi miktarı, hükümlünün işlediği suçun niteliği ve ağırlığına göre belirlenir. Ceza indirimi, ceza miktarının belirli bir oranında azaltılabilir. Örneğin, hükümlünün işlediği suç niteliği ve ağırlığına göre, ceza miktarında %25 oranında indirim yapılabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Bu düşüncelerle, etkin pişmanlık; hırsızlık, mala zarar verme, güveni kötüye kullanma, dolandırıcılık ve karşılıksız yararlanma suçlarında cezada indirim yapılmasını gerektiren şahsî sebep olarak kabul edilmiştir.
Yeni düzenleme, terör suçları hariç, kasten öldürme dahil tüm suçları kapsıyor. Bu da 30 Mart 2020 öncesinde işlenmiş ve mahkumiyet hükmü 6 yıldan az olan suçlarda failin cezaevine girmeyeceği anlamına geliyor.
Suçun karşılığı olarak belirlenen temel cezada tüm arttırım ve indirimler yapıldıktan sonra kalan ceza miktarı üzerinden en son 1/6 oranında iyi hal indirimi (takdiri indirim) uygulanır.
İyi halin belirlenmesinde, infaz kurumuna gelmeden önceki eylemler değerlendirilmeyip, hükümlünün cezaevindeki kurallara uymadaki özeniyle ileride de bu şekilde hareket edeceğine dair güven vermesi, şartla salıverilmeye davranışlarıyla hak kazanması aranır[3].
TCK ve bazı kanunlarda değişiklik yapan yasa Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yasayla ilgili maddeye, "failin duruşmadaki mahkemeyi etkilemeye yönelik şeklî tutum ve davranışları, takdiri indirim nedeni olarak dikkate alınmaz" ibaresi eklendi.
Mağdurun uğradığı zarar soruşturma aşamasında giderilirse verilecek cezada 2/3'üne kadar ceza indirimi yapılır. Mağdurun uğradığı zarar kovuşturma aşamasında, yani dava açıldıktan sonra giderilirse etkin pişmanlık nedeniyle 1/2 oranında ceza indirimi indirilir.
İlk işlenen suç sebebiyle hükmedilen ceza kesinleşir; ancak, henüz infazına başlanmazsa; sonradan işlenen suç, ilk işlenen suç sebebiyle verilen cezanın kesinleşmesinden sonra işlenmiş olması şartıyla, ne zaman işlenmiş olursa olsun sonradan işlenen suç sebebiyle suçta tekerrür hükümlerine başvurulabilir.
iyi hal indirimi, yargılama sonucunda cezalandırılmasına karar verilen failin, verilen cezanın yasa ile belirlenen “failin geçmişi, sosyal ilişkileri, yargılama sırasındaki tutum ve davranışları” gibi nedenlerle indirilmesidir.
Takdiri indirim nedenleri olarak kanun, failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki pişmanlığını gösteren davranışları veya cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkilerinin dikkate alınabileceğini sayılı olarak belirlemiştir.
– 2 Defa firar edenler,1/4 üzerinden (Kapalı cezaevinden firar edenler için ayda 6 gün indirim verilir.Açık cezaevinden firar edenler için ayda 6 gün indirim yoktur.)
Haksız tahrik altında suç işlediği kabul edilen failin; Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine onsekiz yıldan yirmi dört yıla, Müebbet hapis cezası yerine on iki yıldan onsekiz yıla kadar hapis cezası, Diğer hAllerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir.
Başka bir deyişle eğer bir şahıs hakkında hapis cezası saptanmış ise ve bu şahsa cezaevinde iyi hali olarak geçirme koşulunu sağlıyor ise hapis cezasının geri kalan günlerine cezaevi dışında çektirilmesi kararı verilebiliyor. Buna duruma da salıverme, yani şartlı tahliye deniyor.
MADDE 49 – (1) Süreli hapis cezası, kanunlarda aksi belirtilmeyen hâllerde bir aydan az, yirmi yıldan fazla olamaz. (2) Hükmedilen bir yıl veya daha az süreli hapis cezası, kısa süreli hapis cezasıdır. (3) Süreli hapis cezası, tüzükte belirtilen infaz rejimine göre yerine getirilir.
Hükümlünün 15 yaşını dolduruncaya kadar ceza infaz kurumunda geçirdiği, 1 gün, 3 gün; Hükümlünün 18 yaşını dolduruncaya kadar ceza infaz kurumunda geçirdiği, 1 gün, 2 gün olarak dikkate alınır.
Adli para cezası ödenmediği takdirde günlüğü 100 TL'den hapse çevrilecek, mahkum çevrilen hapis cezasının 2/5'sini cezaevinde infaz ediecektir. Kişi hapiste geçirilen belli bir süre sonunda adli para cezasını ödemek isterse, kalan hapis cezası yine günlüğü 100 TL'den paraya çevrilerek ödenecektir.
Sanığa verilen bu cezadan şartlı tahliye yani koşullu salıverilme süresi çıkarıldığında yatarı 1 yıl 0 ay 0 gün hapis cezası olmaktadır.
4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım 2023
Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerden, toplam hapis cezası 10 yıldan az ise bir ayını, 10 yıl ve daha fazla ise üç ayını bu kurumlarda geçirip açık ceza infaz kurumlarına ayrılmasına üç yıl veya daha az süre kalanlar bu kanundan yararlanabiliyor.
Bu süre, 31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla doldu. Süre dolmadan önce TBMM'de yeni bir yasal düzenleme yapıldı. Denetimli serbestlik tedbirine 5 yıl ve daha az süre kalanlar cezaevine geri dönmeyecek. Ama denetimli serbestlik için cezası 5 yıldan fazla olanlar, cezası daha yüksek olanlar, cezaevlerine geri dönmüş olacak.
7 yıl hapis cezası alanlar 6 ay, 8 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl, 9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri