Maya Mantarları, pasta ve ekmek gibi hamur işlerinin kabarmasında kullanılır. Peynir yapımında da fermentasyon sağlayan bu maya mantarları kullanılır.
Penicillium camemberti adı verilen mantarlar peynirin dış tabakasını üs edinir ama ürettiği enzimlerin yol açtığı zincirleme reaksiyon peynirin içine kadar işler. Sütteki laktik asit tuzunu sindirerek peynirin dışını içinden daha asidik hale getirir ve böylece kalsiyum fosfat iyonları yüzeye doğru çıkar.
Süper Maya, bitkilerden izole edilmiş olan mantar kökenli mikroorganizmalardan elde edilen doğal, mikrobiyel peynir mayasıdır. Süper Maya da GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) yoktur. Hayvansal olmayıp bitkisel kökenlidir.
Küf mantarları, mikroskopla görülebilen, meyve, ekmek, peynir gibi besinlerin üzerinde yaşayan mantar türleridir. Besinlerin küflenip bozulmasına sebep olurlar. Maya mantarları hamurun mayalanmasında ve sütten peynir yapılmasında rol oynarlar.
Mantarlar, ürettikleri enzimler sayesinde zincirleme reaksiyonları beraberinde getirirler. Bu sayede süt içerisinde bir dönüşüm başlar. Böylelikle süt, peynir, yoğurt ve tereyağına dönüşür. Bu dönüşümün sağlanmasında kullanılan mantar çeşidi ise Penicillium camemberti adlıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Maya mantarları lüzumlu mayalanmayı sağlamak üzere ekmek yapımında da kullanılmaktadır. Maya mantarlarınının başka türleri meyve sularından şarap imalinde, süt endüstrisinde muhtelif süt ürünlerinin üretiminde kullanılır.
Peynir mayası veya rennet, geviş getiren memelilerin midesinde üretilen ve peynircilikte kullanılan bir dizi enzim. Peynir mayasının en önemli bileşeni olan kimozin, bir proteaz enzimi türü olup, sütün içindeki kazeinin pıhtılaşmasını sağlar.
Ancak peynir yapımında çiğ süt kullanılması halinde hayvandan geçebilecek zoonoz hastalıkları riski bulunmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için süt kaynatılmakta kaynayan süte soğutulduktan sonra kalsiyum Klorür katılmaması nedeniyle iyi bir peynir yapılamamaktadır.
Kalsiyum deposu peyniri hazır almak yerine evinizde de yapabilirsiniz. Peynir yapımında maya oldukça önemli. Fakat mayanız yoksa sirke, limon veya peynir altı suyu yardımcınız olabilir.
3-Her 5 litre süte piyasada satılan 1/16000 kuvvetindeki standart peynir mayalarından bu mayanın kendi kapağının ¼ ü kadar(Dörtte biri) peynir mayası katılır. Maya katılmadan kendi miktarının 5 katı soğuk suda sulandırılır öyle katılır. Maya katılır üzeri bir battaniye ile örtülür 1 saat bekletilir.
Köy yerlerinde peynir mayası için, buzağının şirdeninin (kursağı) mukozası soyulup ince ince doğranarak yağı akıtılır, ardından evlerin kapılarına veya önlerine asılarak kurutulurdu. İyice kuruduktan sonra öğütülen şirdenler, tuzlu suda oda sıcaklığında 4-5 gün dinlendirilir ve peynir mayası elde edilmiş olurdu.
Peynir mayası çeşitleri aslında elde ediliş şekillerine göre üç gruba ayrılır. Bunlar mikrobiyal, genetik ve hayvansal peynir mayalarıdır.
Peynir yapımında starter kültür olarak kullanılan en yaygın mikroorganizmalar Streptococcaceae familyasının Lactococcus, Streptococcus, Pediococcus ve Leuconostoc soyları ile Lactobacillaceae familyasının Lactobacillus soyu, diğer bir ifadeyle laktik asit bakteri grubunda bulunan belirli bir veya daha fazla türlerin ...
Peynir, dünyanın hemen hemen her yerinde, değişik tür sütlerden yapılan bir süt ürünüdür. Peynir, genel olarak, sütün pıhtılaştırılması, pıhtıdan peyniraltı suyunun ayrılması, daha sonra da pıhtının değişik şekillerde işlenmesiyle elde edilmektedir.
Özellikle kazein, yağ oranının yüksekliği ve kendine has lezzetinden dolayı dünyanın pek çok iyi peyniri koyun sütünden yapılmaktadır. Tarihte, keçi ve koyun sütünden sonra peynire kaynak olan inek sütü günümüzde peynir yapımında en çok tercih edilen süttür.
Peynir ne fazla sert, kuru, kırılgan, kolay ufalanabilir ne de çok yumuşak olmalı, hele süngerimsi yapıda hiç olmamalıdır. Peynirde küf, amonyak, yemimsi, sabunumsu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir. İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı ve çok tuzlu olmamalıdır.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur.
Az yağlı inek peyniri haricinde tüm peynirlerimiz şirden mayası ile üretilmektedir.
5 litre sütü ocağa alıp ILIK olacak şekilde ısıtın sakın sıcak olmasın. Daha sonra 1 çorba kaşığı peynir mayası ekleyip karıştırın üzerine kapakla kapatıp 2 saat dinlendirin. Jel kıvamını alınca temiz bir tülbent ve ince bir çuval içinde altına süzgeç ve büyük bir kap koyup süzdürün. Peynir altı suyunu sakın dökmeyin.
* 10 litre süt için yarım kapak peynir mayası bir bardakta sütle karıştırılarak süte ilave edilir.
Ev yapımı köy peyniri yapımı için; 2 litre günlük sütü tencereye döküp, ocağa koyun. Sütü parmağınızı yakmayacak dereceye kadar ısıtın. Sütü daha sonra ocaktan alın. İçine 1 çay kaşığı peynir mayası ekleyin.
Mayalar aslında mantar familyasına dahil tek hücreli suşlardır.
Peynirinizi şirden mayası ya da hazır satılan starter'ların yardımıyla yapacaksınız sütünüzü kaynattıktan ve peynir mayalama sıcaklığına getirdikten sonra ilave ederek mayalanmaya bırakın. Eğer mayasız bir peynir yapacaksanız size önerilerimiz var.
Eski Yunan tarihine baktığımızda ise ilk peynirin İskitler tarafından sütün ekşitilerek kısrak sütünden yapıldığı iddia edilmektedir. Bu bağlamda İskitlerin yaşamış olduğu M.Ö 7. YY civarında üzeri buzlarla örtülü anıtlarda keçi ve koyun derilerinden hazırlanmış kaplarda peynir izine rastlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri