İlk olarak kaliteli ve sağlıklı materyal kullanılmış ürünleri tercih etmelisiniz. Daha sonra kalıbın yanmayan ve yapışmayan özelliği olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Son olarak ise kek kalıbının boyutu ve şekline karar vermelisiniz.
Lezzete önem verenler için demir döküm kek kalıbı çeşitleri ideal bir seçim olabilir. Demir döküm kalıpların kullanımı oldukça hassastır. Ancak ısıyı doğru ve eşit dağıtması sebebiyle oldukça iyi işler çıkarabilir. Yüksek ısı dağıtımı sayesinde keklerin içinin kolayca pişmesini sağlar.
Granit döküm kek kalıbı da sağlıklı bir üründür. Granitten yapıldığı için uzun süreli kullanımlara uygun olarak üretilir.
Metal kalıplar normal şartlarda kullanılsa bile kullanımlardan doğan deformasyonlar sonucu, kısa bir süre sonra yapışmama ve sağlıklı olma özelliğini yitirir.
*İlk kullanımdan önce deterjanla yıkanmalı, durulanıp iyice kurulanmalıdır. *Daha iyi pişirme için, kullanmadan önce az miktar sıvı yada katı yağla yağlanmalıdır. *Yıkanmadan önce soğuması beklenmelidir. Sıcakken direk suya maruz bırakıldığında ürünün yapışmaz yüzeyi hasar görebilir.
İlgili 39 soru bulundu
İşte kekin kalıptan rahatça çıkması için yapmanız gerekenler: Kek karışımını kalıba dökmeden önce kalıbı yağlayın ve hem tabanına hem de çevresine gelecek şekilde kalıba un serpin. Keki fırından çıkardıktan sonra üzerine nemli bir bez serin ve kalıbı ters çevirerek bekleyin. Keki su dolu bir kaba oturtabilirsiniz.
Keklerin Kalıba Yapışmasını Önlemek
En uygun yağlama yöntemi; bir kaseye alınacak sıvı yağın, bir fırça yardımı ile kalıba sürülmesidir. İyice yağlanan kalıbı, bir elinizle tutup, diğer elinizle bir tutam un alınız. Elinizdeki unu, kalıba doğru serpiniz.
Karbon Çelik Kek Kalıpları
*Yapışmaz kaplaması daha az yağ kullanımını sağlayarak sağlıklı beslenmeyi destekler. Her kullanımdan önce sıvı yağ, tereyağı ya da margarin ile yağlanması gerekmektedir. *Yapışmaz yüzey kaplaması sayesinde kolay temizlenebilme özelliğine sahiptir.
Örneğin, metal bir kek kalıbında kek pişirebilmek için, ürünü yağlamanız gerekir. Aksi takdirde, yapışma riskiyle karşılaşabilirsiniz. Teflon bir kek kalıbı kullanmayı tercih ettiğinizde ise çizik bir kek kalıbı kullanıyorsanız, açığa çıkan kanserojen maddeler, sağlığınıza ciddi zararlar verebilir.
Seramik kek kalıpları kolay temizlenebiliyor ve kekleri güzelleştiriyor diğer yandan kırılma ihtimalleri bir hayli yüksek. Ayrıca pişirdiğiniz kekler seramik kek kalıplarının içerisinde daha yavaş yavaş soğurlar.
Kalıba biraz katı yağ veya sıvı yağ koyun ve bir parça yağlı kağıt ya da kağıt havlu ile kalıbın her yerini, köşeler dahil yağlayın. Sprey yağ kullanıyorsanız, bu adım daha basittir. Sadece tavaya bolca püskürtün. Un, yiyeceklerinizin yapışmaması için önemli bir adımdır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Alüminyum kek kalıbı zararlı mi? Alüminyum kaplarda veya alüminyum folyo kullanılarak pişirilen yiyeceklere yüksek miktarda alüminyum geçer. Asitli besinlerle temasta geçiş daha fazla olur ve bu durum vücutta alüminyum birikmesine, Alzheimer gibi nörolojik bozukluklara neden olur.
Bulaşık makinesinde yıkanması tavsiye edilmez. Elektrik, gaz, halojen, cam ocaklarda kullanıma uygundur. Her noktasında homojen ısı dağılımı sağlar. Ilk kullanımdan önce deterjanla yıkanmalı, durulanıp iyice kurulanmalıdır.
Yarım cm'lik hamur dökerseniz 1 cm, hadi en fazla 1,5 cm kalınlığında bir kekiniz olur. Bu da kekin kabarmadığı değil, sizin gereğinden çok daha geniş bir fırın kabı kullandığınız anlamına gelir. Kek hamurunu fırın kabına döktüğünüzde üstten 1-1,5 cm kadar boşluk kalmalı. Aksi takdirde kabardığında taşar.
Kek yaparken genelde düşülen sıkıntı pişme işleminden sonra gerçekleşir; o da pişen kekin kalıbına yapışmasıdır. Çıkartmaya çalışınca da genellikle parçalanır ve ne yazık ki çöp olur. Kek kalıbının her bir noktasını sıvı yağ ile yağlayın. Ancak bu noktada fazla yağ kullanmamaya dikkat etmelisiniz.
Granit kek kalıpları
Keklerinizi granit kaplarda pişirirken yağlı kağıt kullanmalı, bolca yağlamalı ve unlamalısınız ki yapışma riski ortadan kalksın. Uzun süre kullanıbilen kek kalıplarından onlar. Keklerin tadını da çok etkilen bir yapıda değiller.
Silikon Kek Kalıbı Fırında Kullanımı
Elbette silikon kek kalıbı kullanımı için siz de fırınları tercih edebilirsiniz. Zira bu ürünler zaten fırında kullanım için tasarlanıyor. Öncesinde fırını açarak yaklaşık 15 dakika kadar ısıtmanızda fayda olacaktır. Isıtma için 180 °C tercih edilebilir.
Silikon kek kalıplarını kullanmadan önce kekin daha rahat ve kolay çıkmasını sağlamak için her tarafı iyice yağlanır. Bu işlemde tereyağı kullanabileceğiniz gibi sıvıya kullanarak da yapabilirsiniz. Silikon kalıpların yapışmaz özelliği olmasına rağmen yağlama işlemini asla atlamamalısınız.
Karbon çelik herhangi bir ürün tercih edileceği zaman, karbon miktarının yüksek olmasına dikkat edilmelidir. Zira karbonu yüksek olan çelikler hem daha sağlam bir yapıya sahiptir hem de daha keskindir.
Döküm alüminyum kullanarak üretilen kalıp yapışmaz kaplamaya sahip. Döküm yapısı sayesinde ısıyı eşit olarak yayıyor ve mükemmel kekler pişirmenizi sağlıyor.
Kekinizi fırından aldıktan sonra bir tabağın üzerine ters çevirin ve üzerine nemli bir bez koyun. Çıkarır çıkarmaz nemli bir bezin üzerine de koyabilirsiniz. Bu şekilde de rahatlıkla çıkacaktır. Bu işlemi yaparken kenarlardan bir bıçak yardımıyla hafifçe yapışan yerleri ayırmaya da gayret edin.
Kekin kalıbını margarin ile yağla katı yağ yani kalıptan çok kolay çıkmasını sağlar. Sıvı yağ ile sakın yağlamayın.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. Bu ısıda keki 30 dakika kadar pişirmeniz gerekmektedir. Ancak yine de 20 dakika kadar sonra kekinizi kontrol edebilirsiniz. Bir kürdanı kekinizin dibine kadar batırıp çıkardığınızda, eğer kek pişmiş ise kürdan tertemiz bir şekilde çıkacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri