Muafiyet oranı, kasko hasarlarında sigortalıya düşen ödeme miktarıdır. % 2 muafiyetli düzenlenen poliçelerde hasar başına araç bedelinin % 2'si sigortalı tarafından ödenir. %2 muafiyetli Rent a car Kaskosu örneği ; Örneğin 20.000 TL araç bedeli olan bir Rent A Car kasko poliçesinde %2 muafiyet olsun.
Rent A Car Kaskoda muafiyet kasko hasarlarında olay başına sigortalıya düşen ödeme miktarı anlamına gelmektedir. Muafiyet oranı araç bedelinin %1'i, %2'si olabileceği gibi muafiyetsiz olarakta Poliçe düzenlenebilir.
Kaskoda muafiyet, hasarın belirli bir miktarının sigortalı tarafından karşılanması halidir. Aracın sigorta bedelinin ya da hasarın belli bir yüzdesine kadar oluşan zararların sigortalı tarafından, üstünün ise sigortacı tarafından karşılanmasıdır.
Poliçede yer alan önemli bilgilerden bir tanesi de muafiyettir. Muafiyet, gerçekleşen hasarın belli bir miktar veya oranının sigortalının üstünde kalmasıdır. Böylece sigortacı hasarın muafiyet tutarını aşan miktarını karşılar, bunun karşılığında ise sigortalı daha az prim öder.
Belirlenen muafiyet oranı ise sigortalının kendisi tarafından ödenir. İki tarafın da ödeme yapması durumu, bu kasko ürününü standart kasko ürünlerinden ayırır. Çünkü muafiyetsiz kasko ürünlerinde hasar durumu ortaya çıktığı zaman ödemeyi sadece sigorta şirketi yapar.
İlgili 39 soru bulundu
Muafiyet, TDK anlamına göre ayrı tutulmak, kendisine uygulanmamak anlamlarına gelen bir kelimedir. Bir olaydan ya da bir durumdan etkilenmeyen biri için o olaydan muaf tutuluyor denebilir.
Kasko poliçenizde cam hasarlarında muafiyet uygulanmayacaktır ifadesiyle karşılaştıysanız bu aracınızın camlarının hasar görmesi halinde değişim sırasında oluşacak hasarın sigorta şirketi tarafından kesinti yapılmaksızın karşılanacağı anlamına gelir.
Muafiyet, hasarda sigortalının katılım gösterdiği bölüme denir. Genellikle araç sigortalarında ön plana çıkmakla birlikte muafiyetleri bir çok branşta uygulayabiliriz. Bunlardan muafiyetleri oran nispetinde uygulayabileceğimiz gibi, belirli bedeller olarak da uygulayabilmekteyiz.
Buna göre derslerden veya sınavlardan muaf veya sorumlu değil kelimesi ise o kişinin ders veya sınavdan sorumlu olduğu, yani ders veya sınavdan ayrıcalıklı olmadığı anlamına gelmektedir. Kısacası bir öğrencinin dersten muaf olmaması o dersten sorumlu olduğu manasına gelir.
Ayrı tutulma, kendisine uygulanmama, bağışıklık.
Adından anlaşılabileceği üzere bu indirimden sadece engelli bireyler yararlanabilir. Bu nedenle de alınan araç sadece engelli bireylerin adına kaydedilebilir. Ayrıca engelli indirimi temel olarak %40 ile %89 arasında engel durumuna sahip olanlar ile %90 üzerinde engel durumuna sahip olanlar şeklinde ikiye ayrılır.
Genel anlamda muafiyet, sigorta şirketi sigortalının belli bir miktarda anlaşma sağlayarak poliçe detaylarına ekledikleri önemli bir detaydır. Bu belirtilen miktar, poliçe devreye girdiğinden sigortalı tarafından ödenir. Bu durumda muafiyet miktarı ne kadar yüksek olursa prim ödemeleri de o kadar düşecektir.
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyet limiti ise yeni yılda artırılmıştı. Böylelikle muafiyet limiti yüzde 122 oranında artarak 450 bin 500 liradan 1 milyon 4 bin 200 liraya çıkarıldı. Limit artırımı sayesinde engelli araçların muafiyetli satışının önü açılmış oldu. İşte ÖTV muafiyeti ile sıfır engelli araç fiyatları...
Kiralık araçta oluşan hasar kasko tarafından karşılanır. Kasko, bu bedeli kusurlu olan sürücünün trafik sigortasından temin eder.
Kiralanan bir araç ile kaza meydana gelmesi sonucunda , bu aracın rent a car kaskosu yoksa, sigorta şirketlerinin hasarı ödeme yükümlülüğü ortadan kalkar.
Kiralık Araç Pert Olursa Ne Olur? Kiralık aracın pert olması halinde sürücünün yapması gereken kazayla ilgili tüm resmi tutanakları, diğer bilgi ve belgeleri eksiksiz bir şekilde temin ederek araç kiralama şirketi yetkililerine haber vermektir.
Muafiyet Sınavına Kimler Girer? Akademik yılın başında Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrenciler ile bir önceki yıldaki hazırlık eğitiminde başarılı olamamış öğrenciler muafiyet sınavına girer. Kısaca Üniversitelerin İngilizce hazırlık sınıfından muaf olmak için girdikleri sınavdır.
Muafiyet başvurusu, sadece bir kez olmak üzere kayıt tarihleri arasında yapılmakta olup ilan edilen tarihlerden sonraki muafiyet talepleri kabul edilmeyecektir.
Muaf olduğunuz dersleri AKSİS sisteminden görüntüleyebilirsiniz. Ortak zorunlu derslerden muaf olan öğrencilerin transkript belgelerinde ilgili dersler (M) harf notu olarak işlenir, öğrenciler transkript belgelerinden muaf derslerini görüntüleyebilmektedir.
Öğrenci muafiyet sınavını geçerse, o yıl süresince yabancı dil eğitimi alma zorunluluğu bulunmamaktadır. Böylelikle diğer dersleri için eğitim yılına başlayabilmektedir. Lakin sınavı geçemeyen öğrenci üniversitenin yabancı dil ağırlıklı bir eğitimine tabi tutulmaktadır.
Ders muafiyet başvuruları Üniversiteye kesin kayıt yaptırdıkları ilk yarıyılın/yılın derslerinin başlamasını izleyen on beş iş günü içinde ilgili birime yapılır.
Ders değerlendirmesinde, ders içeriği en az %80 eşdeğer olmalıdır. Yatay geçiş yolu ile kayıt yapılan ve diğer üniversitelerde alıp başarılı olduğu derslerinin muafiyet taleplerinde; birden fazla dersin bir derse eşdeğer sayılması durumunda bu derslerin not ortalaması dikkate alınarak intibak yapılır.
Çalışma izni muafiyeti, yabancıların Türkiye'de en az 5 yıl kanuni ve kesintisiz ikamet etmiş olmaları, çalışmalarının ekonomik kalkınma açısından katma değer yaratması ve istihdam üzerinde olumlu etki yapacak olması koşulu ile verilen izindir.
Ayrıca YÖKSİS'te muafiyet talep edeceği yükseköğretim kurumuna ait bilgisi görünmeyen öğrenciler; Öğrenci Bilgi Sistemi Sayfası Muafiyet Başvuru Panelinde öğrenim durumunu kendileri girip, gerekli alanları doldurup, belge yükleyerek muafiyet talebinde bulunabilecektir.
Kaskoda Muafiyet Nedir? Kaskoda muafiyet aracınıza yönelik oluşan hasar durumunda karşılanacak maddi hasarın bir miktarının sigorta tarafından ödenmesini ifade eder. Aracın ifade edilen sigorta bedelinin belirli bir yüzdesinin sigortalı tarafından, kalan diğer kısmının da sigortacı tarafından karşılanmasını tanımlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri