İyi olma hali insanın; kendisiyle barışık ve kendinden hoşnut olma, kendini yeterli hissetme, kendi yaşamında özgür olma ve kendi kararlarını alabilme halidir.
Kişinin “kendini iyi hissetmesi ve iyi işlevde bulunması” anlamına gelir. Pozitif psikolojinin çalışma alanlarından olan pozitif iyi oluş ; -“Olumsuz duygularla başa çıkma ve hayatın olumlu yönlerine ağırlık verme” yeteneğidir.
Ölçek psikolojik iyi oluşun 6 boyutunu ölçmek için geliştirilmiştir: özerklik, çevresel hâkimiyet, bireysel gelişim, diğerleriyle olumlu ilişkiler, yaşam amacı ve kendini kabuldür. Ölçekteki 6 faktörün her biri 14 maddeden oluşmaktadır.
Psikolojik iyi oluş (well-being), bireyin hayatındaki amaçlarının farkında olup olmamasını, potansiyeli konusunda farkındalığını ve diğer bireylerle ilişkisinin niteliğini ifade eder.
Kişinin hayat koşullarını gözden geçirerek bir yargıya ulaşması kişisel iyi oluş olarak tanımlanmaktadır. Kişisel iyi oluş kavramında, olumlu duygular, olumsuz duygular ve yaşamdan zevk alma gibi üç temel faktör ile açıklanmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Araştırmanın sonucuna göre manevi iyi-oluş, bireyin iletişimde bulunduğu maneviyat alanlarından özgün bir “iyi-oluş” duygusu üretmesidir. Maneviyatın “iyi-oluş”a katkıları, Din Psikolojisi çalışmalarında manevi iyi-oluş kavramına duyulan ihtiyacı pekiştirmektedir.
Olumlu duyguları deneyimleme yeteneği de psikolojik iyi oluşun bir diğer önemli bileşenidir. Mutlu, neşeli, sevgi dolu, sevinçli hissetmek gibi duygular insanların hayatında önemli bir rol oynar. Olumlu duyguların deneyimlenmesi insanın ruh halini iyileştirir, daha motive ve yaratıcı hissetmesini sağlar.
Çocuğun iyi olma hali çocuğun yaşamındaki çeşitli alanlara göre oluşturulan göstergeler aracılığıyla çocukların yaşam kalitesini belirlemeye ve bunun sonucunda politika önerileriyle yaşam kalitelerini arttırmayı amaçlayan bir yaklaşım olarak tanımlanabilir.
Sosyal iyilik hali, bireylerin diğer bireylerle olan etkileşiminin niteliği ve derecesini göstermektedir. Ayrı- ca bu boyut, bireyin yaşamındaki önemli kişiler tarafından verildiğini algıladığı sosyal desteği de içermektedir.
(1) Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 1947 yılında, “sağlığı yalnızca hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik hâli” olarak tanımlamıştır. Sağlık “yalnızca hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, fiziksel, sosyal ve ruhsal yönden tam bir iyilik halidir”.
Psikolojik iyi oluş; kişinin kendini olumlu olarak algılamasını, güçlü ve zayıf yönlerinin farkında olmasını, kendinden memnun olmasını, özerk ve bağımsız hareket edebilmesini ve yaşamını anlamlı bulmasını kapsamaktadır.
Pozitif psikoloji yaklaşımının öncüsü olan Seligman, psikolojiye yeni bir bakış açısı sunduğu gibi iyi oluşu açıklamak için de farklı bir model önermiştir. Seligman'ın PERMA modeli olumlu duygular, bağlanma, olumlu ilişkiler, anlam ve başarı bileşenlerinden oluşmaktadır.
Psikologların temel bir araştırma yaparken hedefleri davranışı tanımlamak, açıklamak, tahmin etmek ve kontrol etmek. Bu hedefler psikolojinin temelini oluşturur.
Psikolojik iyi oluş düzeyi genel olarak bireyin yaşamında karşılaştığı varoluşsal mücadelelerini yönetmesi olarak tanımlanmaktadır. Psikolojik iyi oluşun kendini-kabul, diğerleri ile olumlu ilişkiler, özerklik, çevresel kontrol, yaşam amacı ve kişisel gelişim olmak üzere altı boyutu bulunmaktadır.
Psikolojik sağlamlık, zor deneyimlerden ve öngörülemez zorlayıcı olaylarla başedebilme, uyum sağlayabilme, esneklik kullanabilme ve ilerleyebilme, zorlayıcı bir stres faktörü karşısında, olumsuz duygusal tecrübelere karşı kendini toparlayabilme ve iyileştirme gücü şeklinde tanımlanır.
Well-being, daha bütüncül bir perspektiften sağlıklı yaşam kültürünü teşvik etmeye, iş-hayat dengesi kurmaya, stres ve zihinsel sağlık sorunlarını azaltmaya odaklanan bir kavramı ifade ediyor.
1948 yılında Dünya Sağlık Örgütü sağlığı yalnızca hastalık ve sakatlığın olmayışı değil; bedenen, ruhen ve sosyal yönden "tam bir iyilik hali" olarak tanımlamıştır. İyilik Hali ya da artık dilimize yerleştiği şekli ile Wellness bir hedeftir. Bütüncül sağlığın ifadesi olan beden-zihin-ruh-duygu entegrasyonudur.
SPRİTÜEL İYİLİK HALİ
Yaşamı anlamlandırmayla ilgilidir. Spirituel iyilik halinde yaşamın amacını ve anlamını araştırma, daha büyük bir güçle paylaştığı bağlantıları fark etme gibi özellikler vardır. Spirituel iyilik hali iyi olan birey, kendini tamamlanmış ve yaşamdan doyum alan biri olarak hissetmektedir.
İyilik modeli, sağlık durumundaki mükemmeliyet ve geleceğe yönelik olarak sağlık durumunda bir iyileşme ve gelişme üzerinde odaklanmaktadır . koşulları yükseltmektir. Bu modelde dört boyut önemlidir; • Fiziksel aktivite, • Bilinçli beslenme • Stres yönetimi • Kendine karşı sorumluluktur.
Birinci önceliğiniz çocuğa tutarlı yaklaşmaktır. Çocuğunuza doğrudan engeller koyma yerine seçenekler sunun. Yeni seçenekler sunarak onu yönlendirmek her zaman, “hayır”, “olmaz”, “asla” gibi sözlerden daha etkilidir ve çocuğun uyumunu arttırır. Çocuğunuza karşı eleştirel davranmayın, hatalarını yüzüne vurmayın.
Sağlam çocuk izlemi, çocuk hekimliğinin temelini oluşturur ve sadece sağlıklı çocuklara verilen bir hizmet değildir. Tüm çocukların büyüme ve gelişmelerinin izlendiği, sağlıklı olup olmadıklarının değerlendirildiği, aşı ve sağlık eğitimi gibi koruyucu hekimlik uygulamalarının sunulduğu bir çocuk sağlığı hizmetidir.
Kaygı ve endişelerinizle birlikte sık sık kalp çarpıntısı , nefes darlığı , baş ağrısı , terleme, titreme, baş dönmesi, huzursuzluk hissediyorsanız, önemli bir psikolojik hastalık yaşayıp yaşamadığınızı tespit etmek için psikologa gitmelisiniz.
İyimserlik, mutluluk ve yaşam doyumu pozitif psikolojinin önemli kavramları olarak değerlendirilmektedir. İyi olma hali insanlar üzerinde özellikle zor zamanlarda çok büyük etki sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri