Et 2 kez, 3 dakika boyunca mühürlenir. Her 3 dakika içinde et kesinlikle çevirilmez. Pişirme sonunda etin hiçbir yüzeyinde pembelik kalmaz, hafif suyunu çekmiş bir hal alır. Etin çok iyi pişmesi için sıcaklık 70 dereceden aşağıda bir derecede olmamalıdır.
Orta pişmiş bifteğin iç sıcaklığı 63-68 °C arasında olur. Medium Well yani orta-iyi pişmiş bir et için her iki tarafı bir dakika daha fazla yani 5'er dakika pişirmen yeterli olacaktır.
Bu çok önemli: Etiniz nasıl olsun? Eti ızgaraya/tavaya attıktan sonra ilk tarafını 1, 1.5 dakika diğer tarafını da 1 dakika kadar pişirin. Toplam pişirme süresi 2.5 dakika. İlk tarafını 3 dakika diğer tarafını ise yine 3 dakika pişirin.
Bu pişirme derecesi bizde "orta az pişmiş" diye bilinir ve "midyum ree" diye okunur. Etin içi orta ıslak ve hafif pembe kalır. Bu pişirme derecesi bizde "orta pişmiş" diye geçer ve "midyum" diye okunur.
İlgili 38 soru bulundu
İyi pişmemiş etler salmonella, E. Coli gibi bakteriler açısından riski besinlerdir ve bu besini tüketen kişilerde ciddi besin zehirlenmelerine neden olabilmektedir. Az pişmiş etler hamile kadınlarda toksoplazmozise neden olarak düşük doğumlara, küçük çocuklarda ölümlere neden olabilmektedir.
Pişmeden tuz atmak etinizin sertleşmesine sebep olur. Bu yüzden kavurmanız piştikten sonra hatta ocaktan almadan hemen önce tuzlarsanız etiniz yumuşaklığını korur. Etinizi kavururken margarin ya da sıvıyağ kullanıyorsanız, bu tercihiniz kavurmanızın lezzetine farklı bir tat girmesine sebep olur.
ET NASIL YUMUŞACIK OLUR? Etin yumuşak olmasındaki bir diğer püf nokta ise sirke kullanmaktır. Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir.
Pişmiş etin sırrı damak tadınıza göre, onu ne zaman ateşten alacağınızla ilgili bir durumdur. Eğer ızgara etini az pişmiş seviyorsanız pişirme süreniz kısa olmalıdır. Maşanızla dokunduğunuzda et hala yumuşaksa az pişmiş demektir. Eğer maşanızla dokunduğunuzda et elastik bir dokuda ise de orta pişmiş demektir.
Well Done – İyi Pişmiş: 70 Derece 12 Dakika. Ben eti kanlı yiyemem, et çok iyi pişmelidir diyenler kesinlikle well done bir et pişirmelidir. Bunun için etin tavada kalması süresi ortalama 12 dakika önerilmektedir. Aşçılar tarafından bu pişirme süresi çok önerilmez.
Steak Pişirmenin Önemli Püf Noktaları
Az, orta ve çok olarak bilinen bu aşamaların ilki olan az pişmiş ette, etin sadece etrafı mühürlenir ve içi tamamen çiğ kalır. Az pişmiş etlerin içi neredeyse hiç pişmez ve kanlı olarak görülür. Bu tür etler 40 derece sıcaklığın altında hazırlanır ve bu şekilde servis edilir.
Ortalama et haşlama süresi etin gramajına ve türüne bağlı olarak 30 dakikayla 1,5 saat arasında değişiyor. Eğer kemiksiz küçük bir etiniz ya da kuşbaşı etiniz varsa bu süre 30 dakika kadar olacaktır. Daha fazla haşlarsanız etiniz sertleşebilir.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Marine edilen et oda sıcaklığına ulaşana kadar dışarıda bekletilir. Tava etleri cızırdatacak kadar ısıtılır. Daha sonra mühürleme işlemi yapılır. Ateş kısılarak, etin kısık ateşte kendi suyu ile pişmesi beklenir, kafanızda bütün et nasıl pişirilir sorusu varsa eti kısık ateşte pişirmek gerektiğini unutmayın.
Eğer aroma vermek isterseniz, tencere içine havuç dilimleri ve baharat ekleyebilirsiniz. Etin büyüklüğüne göre üzerini geçecek kadar sıcak su ilave ediniz ve düdüklü tencerede ise 30 dakika kadar; normal tencerede ise 70 dakika kadar kaynatınız. Bazı durumlarda donmuş et daha zor pişmektedir.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek,hem de yumuşak olacaktır. Et, tavuğa göre daha uzun sürede pişer.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Bunun sebebi etin, hayvanların but, boyun, kol ve omuz gibi kaslı bölgelerinden alınmış olması. Bu parçalardan kesilen etleri pişirmeden önce yumuşatma işlemlerine tabi tutmadığınızda lastik gibi sert bir sonuç elde ediliyor.
Hem kolay pişsin hem de lokum gibi bir et olsun istiyorsanız bonfile tercihinde bulunabilirsiniz.
Mühürlenen lokum eti önceden ısıtılmış 180 derece fırına verip, 30-35 dk kadar pişirin. Lokum et piştikten sonra sıcak olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Et yıkanır mı? Etin yıkanması ve uzun süre ıslak kalması, bakterilerin çoğalmasına ve etin kısa süre içinde bozulmasına neden olabilir. Eti yıkamak isteyenler, yıkama işleminden sonra beklemeden hemen pişirmeye dikkat etmelidir. Etin yıkandıktan sonra poşetlenerek dondurucuya alınması da sakıncalıdır.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
KURBAN ETİNDEN KAVURMA TARİFİ
Kurbanların kesilmesinin ardından kuşbaşı doğranan etler, yüne dananın kendi iç yağıyla kısık ateşte en az 1,5 saat pişirilir. Etin sertliğine bağlı olarak pişirilmeye devam edilir ve yumuşak bir kıvama gelinceye kadar pişirilmeye devam edilir.
Etin yumuşacık olmasını istiyorsanız eti az pişirerek suyunu korumasını sağlamalısınız. Eti çok pişirirseniz içindeki tüm su kaybolur, ona rengini veren tüm myoglobinler yok olur ve rengi kahverengiye döner. Protein dengesi bozulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri