Bu pişirme derecesi bizde "orta az pişmiş" diye bilinir ve "midyum ree" diye okunur. Etin içi orta ıslak ve hafif pembe kalır. Bu pişirme derecesi bizde "orta pişmiş" diye geçer ve "midyum" diye okunur.
5. Well Done, Çok Pişmiş:
Etleri her iki tarafını da 6 dakika kadar kızgın tavada pişir. İyi pişen etin dış kısımda koyu renk görünür ve içi dengeli olarak açık gri ya da kahverengi bir renk alır. Türk halkının çok sevdiği bu pişirme yöntemi aslında eti biraz kurutur. İyi pişmiş ette iç sıcaklık 77 °C üzerinde olur.
Az Pişmiş Et (Rare)
Bu aşamada et bütün besin değerlerini korur.
Az Orta (Medium Rare):
Her iki tarafı 2'şer dakika mühürlenir, içi oldukça yumuşak ve açık pembe renktedir.
İlgili 31 soru bulundu
Well Done – İyi Pişmiş: 70 Derece 12 Dakika. Ben eti kanlı yiyemem, et çok iyi pişmelidir diyenler kesinlikle well done bir et pişirmelidir. Bunun için etin tavada kalması süresi ortalama 12 dakika önerilmektedir. Aşçılar tarafından bu pişirme süresi çok önerilmez.
Pişmiş etin sırrı damak tadınıza göre, onu ne zaman ateşten alacağınızla ilgili bir durumdur. Eğer ızgara etini az pişmiş seviyorsanız pişirme süreniz kısa olmalıdır. Maşanızla dokunduğunuzda et hala yumuşaksa az pişmiş demektir. Eğer maşanızla dokunduğunuzda et elastik bir dokuda ise de orta pişmiş demektir.
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor. Yağsız etleri tercih eden misafirlerin için bonfile, yağlı et sevenler içinse antrikot daha uygun bir seçim olabilir.
En lezzetli et türlerinden biri olarak bilinen antrikot, eşit yağ oranı sayesinde piştiğinde ağızlara layık bir duruma gelir. Antrikot bölümünden dana pirzola da elde edilir. Etin bu bölümü oldukça lezzetlidir. Ekonomik değeri de yüksek olan antrikot, pek çok yemek içinde kullanılır.
İçinde bol fan ve rüzgar olan bir dolapta eti kurutarak bekletme işine kuru dinlendirme, diğer sosyetik değişiyle dry aged denir.
Kuzu eti en lezzetli olarak tanımlanan et çeşididir. Etin lezzeti hayvanın yaşı ile orantılıdır. Kuzu ne kadar küçük ise eti o derece yumuşak ve lezzetlidir. Kuzu, 30 veya 40 günlükken kesildiğinde “süt kuzusu” olarak tanımlanır.
Mermerleşme (marbling), yağın kas lifleri arasında dağılarak ete mozaik ya da mermer görünümü vermesi olarak tanımlanabilir. Mermerleşme, etin kalite niteliklerinin saptanmasında önemli bir kriterdir.
Etin Görünümü: Etin rengi açık ya da biraz koyu kırmızı olabilir. Et toplu ve diri durmalı; kendini bırakmış, dağınık şekilde ya da üzerinde lokal morarmalar olmamalıdır. Etin neresi ne için? : Döküm tava ya da mangalda yapacaksanız, dananın sırt kısmındaki "Antrikot, Kontrfile yada Bonfile" etleri seçilmelidir.
Orta/İyi (63°C)
Eti ızgara veya tavaya aldıktan sonra her iki tarafını 5-5,5 dk pişirin. Orta kısmın etrafı biraz pembe ama canlılığını yitirmeye ve kahverengileşmeye başlamış olan orta/iyi derecesinde pişmiş etiniz yemeye hazırdır.
Yağsız ve sinirsiz bir et olan nuar, dünya mutfak kültürlerinde rosto denince akla gelen ilk et çeşididir. Ortalama 1,5 - 2 kilogram civarında olan nuar birinci kaliteye sahip lezzetli etler arasında yer alır.
Eti az pişirmenin sağlıksal anlamda da yararları var. Az pişmiş et birçok yararlı maddeyi hala korur, yüksek ısıya tabi tutulmadığı için yapısında çok fazla bozulmalar olmaz. Bu sayede vücudun ihtiyacı kadar et tüketildiğinde etten beklenen tüm faydalar da alınmış olur.
Bu bağlamda değerlendirildiğinde kuzu eti, dana etine göre daha besleyici bir özelliğe sahiptir. İçerdiği yağ sayesinde enerji verici bir et olan kuzu etinin 100 gramı 250 kaloriyken, 100 gram dana eti ise 150 kalori olmaktadır. Tabii bu diyette olanların dana eti tercih etmesi gerektiğini de göstermektedir.
Dana etinin gerdan, but ve karın kısımları daha çok hareket ettikleri için daha kaslı ve serttir.
Kuzunun sırt kısmından çıkan filetonun dilimlenmiş halidir.
Bonfile bir biftek çeşididir. Dananın arka sırt kısmında yer alan bölgeden çıkarılan bonfile, dananın en yumuşak bölgesidir. Yağsız et yemeyi tercih edenler için en uygun seçim bonfiledir.
Dananın arka sırt kısmında yer alan bölgeden çıkarılan bonfile, yağsız ve yumuşak bir et.
Bonfile sırt ve arka kısmından elde edilen yumuşak bir et çeşididir. Bonfile antrikot farkı: Bonfile antrikota göre hayvanların daha derin bir bölgesinde bulunmaktadır. Sinir ve yağ gibi detaylar içermeyen bonfilenin bir diğer önemli özelliği de kemiksiz olmasıdır.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Dry aged, etin yumuşak ve lezzetli olması için uygulanan dinlendirme yönteminin adıdır. Türkçe kullanımı ile kuru dinlendirmedir. Kuru dinlendirme yönteminde dana karkası, sıcaklık ve nem oranı gözetilerek özel şartlar altında soğuk odaya asılarak en az 3, en fazla 7 hafta süreyle dinlendirilir.
Tavayı ve ızgarayı etleri yerleştirmeden önce en yüksek ısıda ısıtın. Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri