Koyu siyah olan bir zeytin yerine kahverengiden siyaha çalan renkte bir zeytin çekirdeği, o zeytinin daha iyi olduğu anlamına gelmektedir. Zeytin ele alındığında ve hafifçe sıkıldığında elde siyah ya da mor bir renk kalmaması gerekmektedir.
Çekirdeğin çok aşırı siyah olmaması gerektiğini belirterek, “Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri; zeytin açıldığı zaman elle morumsu, pembemsi bir renk bulaşmaması gerekmektedir. Çekirdeği, kahverenginden mora dönük bir renkte olmalıdır.
Siyah zeytinin çekirdeği çok siyah şekilde olmaz. Genellikle siyaha yakın ama kahverengidir. Eğer yediğiniz zeytinin çekirdeği tamamen siyah ise içine sinen boyalardan kaynaklıdır.
●İyi ve kaliteli zeytin parlak bir renge sahip olmalıdır. Zeytinler diri ve canlı görünmelidir. Tattığınız zeytinlerin çok az hissedecek kadar acı bir tat bırakması gerekir. Eğer satın aldığınız zeytin acı bir tat bırakmıyorsa bu kimyasal olarak oynandığına ve doğal olmadığına işarettir.
İyi zeytin, parlak bir renge sahiptir. Rengi parlak ve canlı olan zeytinler, kaliteli ve taze zeytinlerdir. Zeytinin tadına baktığınızda ağzınıza hafif acı bir tat geliyorsa bu zeytinin tam olgunlaşmadığını ve doğal olduğuna işarettir.
İlgili 36 soru bulundu
Zeytinin etli kısmının diri olup olmadığı, o zeytinin kalitesini gösteren en önemli detaylardan bir tanesidir. Etli kısmın diri ve dolgun olması o zeytinin kaliteli olduğunu gösterir. Zeytini yediğinizde acımtırak bir tat alıyorsanız bu tat, o zeytinin organik olduğunu göstermektedir.
Peki, hangisi daha sağlıklı? Yeşil ve siyah zeytin arasında hiçbir besin farkı yoktur. Zeytinler yüksek miktarda doymamış yağ ve demir ve bakır gibi mineraller içerir.
Bir bardak ılık suyun içine çok az miktarda zeytinyağı ekleyin. Eğer zeytinyağı baloncuklar çıkarıyor ve su yüzeyinde kalıyorsa gerçektir; sahte olduğu takdirde ise yağ suyun yüzeyinde bir süre hiç baloncuk çıkarmadan dairesel bir şekilde kalacak, ardından suya karışacaktır.
Yeşil zeytin, siyah zeytinin aksine ağaçta tam olgunlaşmaya geçmeden önce toplanarak elde edilir. Zeytin olgunlaştığı zaman toplanırsa rengi siyah olacaktır.
Zeytinlerin en az 10 gün boyunca günde bir defa olmak suretiyle suyunu değiştirin. Zeytinlerin acısı gidene kadar suyunu değiştirmek gerek. Bu işlemin sayısı zeytinin türüne göre farklılık gösterir. Zeytinin acısının gittiğinden emin olduğunuz zaman salamurası hazırlanır.
Bozuk zeytin yemek her şeyden önce ağız tadını bozar. Yeşil ya da siyah fark etmeksizin bozulan zeytinin ilk değişen özelliklerinden birisi tadıdır ve çürük, ekşimiş tat ağızda rahatsız edici bir tada sebep olur. Eğer yenilen bozuk zeytin küflü ise sorun oldukça ciddiye alınmalıdır.
Trilye zeytini yapısı bakımından ve yetiştirilme tarzına bağlı olarak kilogram başına en çok yağ veren bir zeytin türüdür. Lezzeti ile ünlü olan trilye zeytini sofraların baş tacıdır. Trilye zeytini Gemlik ve Mudanya bölgelerinde yetişmekte olup çok uzun yıllardır bu bölgelerden ihracatı yapılmaktadır.
Siyah zeytin havayla temas ettiği sürece kararma yapar. Bu kararma kahverengileşme şeklinde olmaktadır. Büyük firmalarda ise koruma ve daha hızlı karartma olması için ferrolaktat, ferro glukonat kullanılmaktadır. Zeytinin çok siyah olması önemli değildir ve doğal renk kahverengidir.
Bağırsak sorunlarına kısa sürede çözüm olan zeytin çekirdeği midede, mide asidi sayesinde çabuk şekilde eritilebilmektedir. Enzimler ve mide asitleri, zeytin çekirdeğinin selülozik yapısının tamamını eritebilir.
Memecik Zeytini: Doğal sızma zeytinyağı yapımında kullanılır. Saurani Zeytin: Küçüktür ve yağlıktır. Tavşan Yüreği Zeytin: İridir ve yağ oranı düşüktür. Uslu Zeytin: Mor – siyah renklidir.
Gemlik Zeytini Marmara Bölgesinin zeytin ağaçlarının büyük bir kısmını oluşturur. Özel bir grubu oluşturan Gemlik Zeytinleri her yıl düzenli olarak meyve verir. Zeytinin en belirgin özelliği renginin koyu siyah olması ve etinin çekirdekten kolayca ayrılabilmesidir.
Zamansız yapılan hasatlarda veya uygun olmayan şekilde yapılan hasatlarda, zeytinlerin verim ve kalitesi, yağ miktarı ve kalitesini büyük oranda etkilenmektedir. Doğru hasat süresinin seçilmemesi zeytin yaprakları ve sürgün kaybını arttırmaktadır.
Yeşil zeytin siyah zeytine göre daha erken toplanır, bu yüzden olgunlaşmaz. Siyah zeytin ağaç üzerinde daha uzun süre kalmaktadır. Yeşil ve siyah zeytin aynı ağaçta yetişmektedir. Zeytinler olgunlaşmamışken yeşildir ve daha sonra yavaş yavaş kırmızı, mor renge döner ve olgunlaştıkça siyah renk alır.
Hasadın bitiminden Şubat-Mart aylarına kadar devam eden kış dinlenme döneminde su gereksinimi en düşük seviyededir. İlkbaharda yeni sürgün ve somakların oluşmaya başladığı dönemde topraktaki suyun yeterli düzeyde olması arzulanır.
İyi zeytinyağının kokusundan ve tadından anlaşıldığını belirten Yıldırım, "Koku ve tat çok önemlidir. Tadarken, ağzında belli bir acılık oluşur ve boğazı yakar. Eğer boğazı yakmaz ise kaliteli bir zeytinyağı değildir. Buzdolabına konulduğunda normal zeytinyağı donar.
Zeytinyağı bir süre buzdolabında bekletildiğinde donma yapıp yapmadığını gözlemlenerek, tam olarak donmadığı takdirde başka bir yağ (pamuk yağı gibi) eklendiği kesinleşmiş olur.
Soğuk sıkım zeytinyağını diğerlerinden ayıran en önemli özelliği meyvemsi kokusu, acılığı ve yakıcılığıdır. Erken hasat zeytinyağı, zeytin henüz olgunlaşmadan toplandığı için daha acıdır. Bu nedenle zeytinyağı yenildiğinde genizde yanma, dil üzerinde akıcı bir his bırakır. Ayrıca zeytin kokusu vardır.
Bazı doktorlara göre daha az tüketilmesi gereken bu besin bazı doktorlara göre de çok daha fazla tüketilmelidir. Çoğu doktorun görüşleri günde 7 adet zeytin tüketmek gerektiğindedir. Ancak Canan Karatay'a göre günde 40-45 tane zeytin tüketilmelidir.
Kalp sağlığı açısından da önemli etkilere sahiptir. Kalpteki ritim bozukluklarını gidererek, kalbe giden damarlardaki tıkanıklıkları açar, kan dolaşımını arttırır. Sindirim sistemini düzenler ve ishalleri keser. Zeytin ve zeytinyağıda yine zeytin yaprağı gibi çok şifalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri