Kronik yara, geç ya da güç iyileşen ya da iyileşmeyen tüm yaralara verilen isimdir. Bir yara tedaviye rağmen 4-6 hafta içinde iyileşmiyorsa bu ismi alır.
Kronik yara, geç ya da güç iyileşen ya da iyileşmeyen tüm yaralara verilen addır. Bir yara tedaviye rağmen 4-6 hafta içinde iyileşmiyorsa kronik yara ismini alır.
Şeker Hastalığı da Yara Oluşumuna Zemin Hazırlıyor
Özellikle ayaklarda; iyileşmeyen ve 3 haftadan fazla bir süre kapanmayan yaralar varsa şeker hastalığı akla getirilmeli ve hekime başvurulmalıdır. Derinin beslenmesini ve toksik maddelerden temizlenmesini sağlayan, sağlıklı kan dolaşımıdır.
Eksizyon yara modelinde yara iyileştirici aktivitesi test edilecek numune yaraya uygulanarak belirli zaman aralıklarıyla yara alanları fotoğraflanır ve yara kontraksiyonu hesaplanır. Yara alanındaki küçülme yara iyileşmesinin göstergesidir.
a) Sıyrık (Abrazyon): En hafif ezici alet yarasıdır. Travma sonucu cildin en üst tabakası (epidermis) sıyrılır ve dermis açıkta kalır.
İlgili 35 soru bulundu
Ekimoz: Bir travma sonucu canlıda doku içine kanama olması sonucu meydana gelen lezyona ekimoz ismi verilir. Damar çeperlerinde meydana gelen bozulmalar sonucu, dışarı sızan kanın doku içine toplanmasıyla meydana gelen ekimozlar, yaşayan kişiye bir travma uygulandığının en somut göstergesidir.
Temiz Yara
İnflamasyonun eşlik etmeyeceği, gastrointestinal, solunum gibi flora içeren bir sistemin açılmayacağı, aseptik cerrahiler ile oluşan yaralardır.
Tersiyer Yara İyileşmesi: Geniş yaraların greftlenmesi veya sekonder yara iyileşmesini takiben yara ağızlarının yenilenip dikilmesidir.
Hipertrofik skar ve keloid, yara iyileşmesindeki anormal yanıt sonucunda deride özellikle vücut üst kısımlarında ortaya çıkan, kişileri fonksiyonel ve kozmetik açıdan olumsuz yönde etkileyebilen, aşırı iz gelişimi ile karakte- rize bir durumdur.
Granülasyon dokusu ilk kez deri yaralarının iyileşmesi sırasında tanımlanmıştır; yara bölgesini dolduran damardan zengin dokunun yüzeyi granüllü görüldüğü için granülasyon dokusu adı verilmiştir.
Yaranın yetersiz beslenmesi, oksijenlenmesi ve enfeksiyonu gibi lokal faktörlerin yanısıra ileri yaş, beslenme sorunları, diyabet gibi eşlik eden ko-morbid durumlar, stres, çeşitli ilaçlar, alkol ve sigara alışkanlığı, radyasyon gibi etkenler de yara iyileşmesini olumsuz etkileyen pekçok önemli faktörlerdendir.
Yetersiz besin alımı veya önceden var olan yetersiz beslenme iyileşmeyi geciktirebilir veya enfeksiyonla sonuçlanabilir. Ve çoğu yara beslenme durumundan bağımsız olarak iyileşirken , şiddetli protein-kalori yetersizliği veya spesifik beslenme eksiklikleri iyileşmeyi bozabilir.
Özellikle 6 haftayı tamamladığı halde yara kapanmazsa; kabuklanma,kaşıntı veya akıntıyla kendini belli eden deri değişiklikleri varsa, mutlaka dermatoloğa başvurmak gerekir. Bir yaranın nasıl ortaya çıktığı, yeri, ne zamandır devam ettiği, ağrı varlığı, kanamanın olması önemli kriterlerdir.
Seröz: Vücudun seröz katlarında bulunan, yangı anında miktarı artan protein yapısında duru sıvı. kabarcıklardan oluşan bağ doku üremesi. Epitelizasyon: Zedelenmeye uğramış yüzeyin epitel hücrelerinin çoğalmasıyla oluşan iyileşmesi.
– Debridman, – Nemli yara iyileşme ortamının sağlanması. cisimler,debris,kemik parçaları veya her tipte doku artığının temizlenmesi işlemine debridman denir. ve yara etrafındaki cildin temizlenmeside önemlidir. yüzeyinin epidermal örtü ile kapanmasını engeller.
Kronik yara, geç ya da güç iyileşen ya da iyileşmeyen tüm yaralara verilen isimdir. Bir yara tedaviye rağmen 4-6 hafta içinde iyileşmiyorsa bu ismi alır. Altta yatan hastalıklar; diyabet, damar tıkanıklığı, yatak bası yaralarıdır.
Yara iyileşmesinde derinin üzerinin kapanması yani epitelizasyon önemlidir. Bu yaraya bitişik epitel hücrelerinin yara merkezine doğru proliferasyonu ve migrasyonu ile ilişkilidir.
Keloid, bir cilt yarasının iyileşmesinden sonra, vücudun aşırı kolajen üretmesine bağlı olarak yaranın olduğu yerde oluşan, orijinal yara izinden daha büyük hale gelen düzensiz bir görüntüdeki kabarık, sert ve pürüzsüz izdir. Ten rengi, kırmızı hatta mora kadar farklı renklerde olabilirler.
Nekrotik yaralar(iskemik olmayan)
Nekrotik doku veya eskar, ölü hücrelerin, dokuların ve hücresel artıkların birikiminden oluşur. Yara eskarının uygun debridman teknikleriyle (cerrahi veya medikal) giderilmesi, yaranın iyileşme sürecinin başlaması için bir ön koşuldur.
Yara yatağında üretilen sıvıya yara eksudası denir. Eksuda temelde sudan oluşmakla beraber içeriğinde elektrolit, protein, inflamatuar mediyatör, büyüme faktörleri, matriks metalloproteinazları gibi bir takım proteazlar, yıkım ürünleri ve çeşitli hücreleri (nötrofil, makrofaj, trombosit gibi) bulundurmaktadır.
Kontamine yaralar
✓ Mikroorganizmaların bulunduğu koşullarda oluşan, açık yaralardır. ✓ Göreceli temiz bir kaynaktan oluşan travmatik/açık yaralar (kaza, travma), GI ve genitoüriner sistemde bir inflamasyon varlığında gerçekleşen ameliyatlar bu grupta yer alır.
Yara üç çeşide ayrılır; birincisi erozyon yaralardır ve dermise geçmeyen, yüzeysel kayıp olarak tanımlanır, yani iz bırakmaz. İkincisi ise fissür dediğimiz, çatlak şeklinde dikey oluşan yaralardır. Üçüncüsü ise ülser olarak anılan, erozyona göre daha derin olan ve kronik olarak tekrar eden yara çeşididir.
Kirli (enfekte) yaralar: Mikrop kapma ihtimali olan yaralardır.
doku bütünlüğünün bozulması durumuna YARA denir. gibi çok çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir. Akut yara; Travmatik veya cerrahi olarak oluşan, genellikle iyileşme sürecine iyi yanıt veren, temiz yaralardır.
Asepsi: Ortamın mikropsuz olması; ortamda patojen mikroorganizmaların bulunmayışıdır. Antisepsi: Enfeksiyonun önlenmesi için, patojen mikroorganizmaların yok edilmesi işlemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri