İhsanda bulunan kişiye muhsin denir.
Lütuf terimi, sözlükte, nazik olmak, yumuşak ve merhametli davranmak, ihsan ve muvaffakiyet anlamlarına da gelir. Buna mukabil olarak kavram, herhangi birinse iyilik etme ve yardımda bulunma anlamında isim olarak da kullanılır.
Genel olarak fazlalık, üstünlük, lutuf ve ihsan anlamına gelen, özellikle de Allah'ın çok yönlü lutuf ve keremini ifade eden bir terim.
“İhsan; Allah'a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir.”
Râgıb el-İsfahânî'ye göre hasene her türlü iyilik ve güzelliği, seyyie de bütün kötülük ve çirkinlikleri kapsayan lafızlar olup bunların Kur'an'da biri aklın ve dinin değerlendirmesine, diğeri insan tabiatınca hoş karşılanmasına göre iyiyi ve kötüyü ifade eden kavramlar şeklinde kullanıldığı görülür.
İlgili 43 soru bulundu
Ahlak-ı seyyie, kötü huy ve alışkanlıklardır. Cenab-ı Hakk'ın yasak ettiği bütün nehiyler ahlak-ı seyyie olarak adlandırılır. İnsanın manen alçalmasına sebep olan birçok kötü huy vardır.
Kur'ân'da, iyi ve kötü amelleri açıklayan pek çok ayet bulunmakta, kısaca, tasvib edilen ve övülen amellere 'hasene/hasenât', kınanan ve yerilen amellere ise 'seyyie/seyyiât' denilmektedir.
İhsanda bulunan kişiye muhsin denir.
Her iki kelime de Türkçeye anlam daralması ile girmiş ve bu meallere de yansımıştır. İhsan kelimesi Türk-çeye iyilik etmek, iyilik, yardım ve bağış, muhsin kelimesi ise iyilik eden, yardım eden, bağışta bulunan, iyi kimse anlamı ile girmiştir.
İhsan gerek Kur'an gerekse hadislerde geçen bir İslam dini terimidir. İhsan bir davranışı en güzel biçimde yapmak demektir. İslam genel olarak inanan kişinin ihsanla kulluk etmesini istemiş, ayrıca Kur'an'da ebeveynleri ile ilişkilerde de ihsan ile davranılması gerektiğini belirtmiştir.
Lütuf, saygı duyulan, önem verilen, sevilen biri tarafından gelen iyilik anlamına gelir.
Sözlükte “cömert olmak, iyi, ahlâklı, asil ve değerli olmak” anlamındaki kerem (kerâmet) kökünden sıfat olan kerîm “yaratılıştan cömert olan, insanın şerefiyle bağdaşmayan her türlü şeyden arınmış bulunan” demektir. Kerem kavramı Allah'a nisbet edildiğinde “lutuf ve ihsanda bulunma” mânası ağır basar.
Hz. Peygamber, “Allah'ın fazlından isteyin. Çünkü Allah kendisinden istenmesini sever. En faziletli ibadet, dua ederek bir sıkıntının kalkmasını ummaktır.” (Tirmizî, Daavât, 116) hadisi ile Yüce Allah'ın, kulunun kendisinden bir şey istemesinden hoşnut olduğunu ifade etmektedir.
Sözlükte “örtmek, gizlemek, birinin kusurunu ifşa etmeyip bağışlamak” mânasına gelen gafr (gufrân) kökünden türemiştir. Allah'a nisbet edildiğinde “kulunun günahını örtüp kusurunu bağışlaması” anlamına gelir (Lisânü'l-ʿArab, “ġfr” md.).
Özellikle insanların rahata kavuşması için Allah'ın yapmış olduğu doğaüstü bağış ya da yardım biçiminde anlamı üzerinden çok fazla kullanılmaktadır. Bu durum doğal olarak Allah'tan yardım istemek gibi bunu inayet kelimesi üzerinden değerlendirmek şeklinde de ifade edilmektedir.
Kur'an-ı Kerim'de, “birr”, “maruf” ve “ihsan” gibi iyilik anlamına gelen pek çok kavramın kullanıldığı görülmektedir. “Birr”, dünyada ve ahirette Allah'ın hoşnutluğunu kazanmaya yönelik erdemli davranışları içeren iyilikler anlamına gelir ve “ihsan”dan daha geniş bir iyiliğe göndermede bulunur.
Fem-i muhsin vasfı, Allah'ın seçkin kullarına emanetidir ve en hayırlınız övgüsü ile taltif edilmiş rütbelerden biridir. Yine nebevî ilkeleri prensip edinerek yerine getirilmesi gereken bir görevdir. Ayrıca Kur'ân-ı Kerîm'i, kendisinin işaret ettiği boyutlarla okuma ve okutmanın adıdır.
İzutsu, Kur'an'da Dini ve Ahlâkî Kavramlar, 294. Ahsen'in mastarı “ihsan”dır. İhsan ise, lügatte iki şekilde kullanılır. İhsan, Allah'a nispet edildiğinde güzel davranma, bağışlama ikram etme, lütuf, yardım ve cömertlik manalarının yanı sıra uygun ve güzel olanı en mükemmel bir şekilde yapmak demektir.
(ﻣﺤﺴﻦ) sıf. ve i. (Ar. iḥsān “güzel yapmak, iyilik etmek”ten muḥsin) İyilik eden, iyi ve güzel işler yapan, iyilikte bulunan, lutuf ve ihsan eden (kimse). Muhsine (ﻣﺤﺴﻨﻪ) sıf. Muhsin kelimesinin kadını ifâde eden, kadın ismi olarak kullanılan veya tamlamalarda ortaya çıkan aynı mânâdaki müennes şekli.
etmektir ve ihsanın zıttı riyakarlıktır #SahurVakti.
İhsan, Allah'ı görüyormuş gibi yaşamak, yapılan her bir işi/ameli en iyi, en güzel ve en sağlam şekilde yapmak demektir.
İhsan sözcüğü, gerek hadisler içerisinde gerek ise Kur'an içerisinde geçen İslam'da geçen dini terim olarak tanımlanabilir. İhsan sözcüğü; bir davranışı en güzel şekilde yapabilmek anlamını taşır.
Hüsün güzellik ve iyilik manasına gelir. Bir kişinin ya da topluluğun hayrına yapılan tüm işler ise hasen olarak nitelendirilir. Bu kelimenin çoğul hali hasenat şeklinde yazılır. İslam dininde hasenatlar her zaman övülmüş ve teşvik edilmiştir.
Sünnet, burada yol, iş demektir. Yolun, işin iyisi de, kötüsü de olur. Hadis-i şerifte, Sünnet-i hasene [iyi çığır] açanlar övülüyor, Sünnet-i seyyie [kötü çığır] açanlar kötüleniyor.
Seyyie, "kıtlık" manâsına da kullanılmıştır. Bu durumda hasene de "bolluk" manasınadır: "Sonra kötülüğü (kıtlığı) değiştirip yerine iyilik (bolluk) getirdik" (el-A'râf, 7/95). Seyyie, bazan "azab" manasında da kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri