Yoğun olarak kullanılan atasözleri arasında ise iyilik eden iyilik bulur cümlesi geliyor. İnsanlara yapılacak olan karşılıksız yardımlar ve iyiliklerin, farklı zamanlarda mutlaka iyi bir karşılığı olur. Böyle zamanlarda ise iyilik yapan iyilik bulur atasözü kullanılır.
"iyilik eden kimseye zamanı geldiğinde başkaları da iyilik ederler" anlamında kullanılan bir söz.
“Eden bulur” yapılan şeylerin karşılığı olduğunu söyleyen bir atasözüdür.
Cevap. Cevap: gerçek anlamlıdır. iyilik eden tabii ki de iyilik bulur. anlamı zor durumda birisine yardım edersen o da sana iyilik eder.
Bu hususta en çok bilinenlerden biri de 'el elden üstündür' atasözüdür. 'El elden üstündür' atasözünün halk arasındaki anlamı; 'bir işte ne kadar iyi iseniz veya kendinize aşırı bir güveniniz var ise unutmayınız ki her zaman sizden daha iyi birileri vardır' anlamına gelmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
[1] Çok önemli bir iş için bir kimseye ricada bulunmak, hatta yalvarmak gerekirse, yapınız. Bununla hiçbir şeyiniz eksilmez.
Aç ayı oynamaz kelime grubu da bir atasözüdür. Aç ayı oynamaz deyim olarak sık sık karıştırılsa da aslında bir atasözüdür.
Karşılıksız olarak sürekli çevresindeki İnsanlara iyilik yapan biri, ileride mutlaka bunun karşılığını alacaktır. Böyle durumlarda günü geldiğinde mutlaka iyilikle karşılaşacak ve zamanda yaptığı iyiliğin ne kadar önemli olduğunu anlayacaktır.
İnsanlara yapılacak olan karşılıksız yardımlar ve iyiliklerin, farklı zamanlarda mutlaka iyi bir karşılığı olur. Böyle zamanlarda ise iyilik yapan iyilik bulur atasözü kullanılır.
Atasözlerinde kelimelerin bir kısmı gerçek anlamıyla kullanılırken bir kısmında mecaz anlamıyla kullanılmıştır. Buna göre, anlamları bakımından atasözleri üçe ayrılmıştır: Gerçek anlamlı, kısmen mecaz anlamlı ve mecaz anlamlı atasözleri. Gerçek anlamlı atasözlerinde, bütün kelimeler gerçek anlamda kullanılmıştır.
Canı sıkılmak deyimi iki farklı duyguyu anlatmak için kullanılan bir deyimdir. Deyimin ilk anlamı bir meşgale ile uğraşmamak ve boş kalmaktır. Sinirlenmek ve hüzünlenmek anlamında da kullanılır.
Atasözü [1] Çok dediğimiz şeyler, azların birikmesiyle meydana gelmiştir. Çoğu elde etmek için azları biriktirmeye önem verilmelidir.
Çoğu gitti azı kaldı deyimi sürekli kullanmış olduğumuz deyimlerden bir tanesidir. Yapılan işin büyük bir kısmının bitirildiği çok az bir kısmının kaldığını anlatmak için kullanılır.
Zerre kadar iyilik eden bir kimse, yaptığı bu iyiliğin karşılığını mutlaka bulacaktır. Zira Kur'ân-ı kerîmde Ahkâf sûresinin 14. âyetinde meâlen; (Yapmış oldukları iyiliklerin karşılığını görürler) buyuruldu. Peygamber efendimiz de; (Allahü teâlâ, iyilik edenlere, karşılığını elbette verecektir) buyurmuştur.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
[1] Birbiriyle ilişkileri bulunan iki kişinin iyi geçinebilmeleri için yalnız birinin iyi olması yetmez. Ötekinin de iyi olması gerektir.
Kısaca atasözü açıklaması. En güzel atasözleri arasında yer alan ve anlamı ile beğeni toplayan iyilik et denize at balık bilmezse halik bilir atasözü, günümüzde pek çok amaç altında kullanılmaktadır.
Peygamber (s.a.s), iyiliği insanın kendi iradesine ve vicdanına bırakır: “İyilik (birr), gönlünü huzura kavuşturan ve içine sinen şeydir.
Genel olarak ekonomik durum üzerine bir anlam ifade eden hazıra dağ dayanmaz atasözü, en çok kullanılan ve yaygın olarak öne çıkan atasözlerinden biridir.
Atasözü Bugün yapılması gereken bir işi ertesi güne bırakmanın türlü sakıncaları vardır. Yarın daha önemli bir iş çıkabilir ve bugünkü işten önce onun yapılması gerekir, bugünkü iş yine gecikecek ve başka işler bugünküne ekleneceğinden hepsini yapmaya vakit yetmez.
Bir olayın nasıl sonuçlanacağı işin başında kendini belli eder. Başkası için kötülük düşünüyorsanız bu kötülük mutlaka dönüp sizi bulur. Bu sebeple insanların bir işe başlarken sonucunu düşünerek hareket etmesi oldukça önemlidir.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "balık baştan kokar" atasözü; "Baştakilerin tutumu bozuk olan toplumda her şey bozuk olur" anlamına gelir. Bu atasözü, kötü bir işin, yönetici, baş durumunda olanlardan başladığını, yöneticilerinin tutumu bozuk olan toplumda her şeyin bozuk olacağını anlatır.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Acele işe şeytan karışır atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri